Skavlan-selskap forberedt på store konsekvenser: - Starter med blanke ark i 2022

Står uten produksjonsoppdrag i Norge når Fredrik Skavlan gir seg.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tirsdag slapp Fredrik Skavlan selv nyheten om at han gir seg som talkshow-vert etter 25 år i stolen, først i «Absolutt» på NRK2, deretter i «Først og sist» og nå sist i «Skavlan» som flyttet seg fra NRK til TV 2 i 2018.

- Det er mye jeg kommer til å savne med denne jobben. Gjestene, selvsagt. Publikum. Seerne jeg kommer i prat med i butikken. Men aller mest den fokuserte profesjonaliteten til medarbeiderne mine, for eksempel natten før en innspilling i New York, over den tolvte kaffekoppen idet en gjest har hoppet av, skriver Skavlan selv på Facebook i dag.

Programmet har også vært vist i Sverige og Finland, og har vært god butikk for produksjonsselskapet Monkberry, hvor Skavlan er største eier.

Tallene for 2020 er ikke klare, men i 2019 - som var det første fulle driftsåret med TV 2 som kunde - økte omsetningen med 37 prosent til 48,2 millioner kroner, mens resultatet mer enn doblet seg fra 5,1 til 12,8 millioner kroner.

- Vi har solgt «Skavlan» til tre kanaler i Norge, Sverige og Finland i 12 år og produksjonen ahr naturlig nok vært en bærebjelke i Monkberrys økonomi, sier daglig leder Marianne Torp Kierulf, som også eier 15 prosent av selskapet.

Fortsetter med talkshow i Sverige

I fjor signerte Fredrik Skavlan og hans selskap Monkberry en ny toårsavtale med TV 2 etter at kanalen overtok programmet fra NRK i 2018. Samtidig ble det kjent at Skavlan bare ville produsere én sesong i året.

SVT valgte å bygget opp et nytt talkshow på grunnmuren til «Skavlan» denne våren med «vikaren» Carina Bergfeldt i programlederstolen. Dette programmet skal Monkberry fortsette å produsere, forteller Kierulf.

- I Sverige skal Monkberry AB fortsatt produsere SVTs fredagstalkshow, men her i Norge starter Monkberry med blanke ark i 2022 og vet ikke helt hva framtiden vil bringe. Men at denne avgjørelsen får store konsekvenser for driften av Monkberry har vi selvfølgelig forberedt oss på, sier hun.

- Må dere nedbemanne i Norge?

- Vi har hele tiden vært en ganske slank bedrift her i Oslo med få faste ansatte, så omorganisering blir moderat.

TV 2 vi ikke erstatte Skavlan

Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 er ikke på jakt etter en arvtaker til Skavlan.

- Da Fredrik valgte å gå for bare én sesong i året, så ønsket man i Sverige å fortsette med et talkshow. Men det var uaktuelt for oss å vise et rent, svensk talkshow, sier han til Kampanje.

- Talkshowenes tid er over på TV 2?

- «Senkveld» og «Skavlan» kommer ikke til å bli erstattet av tilsvarende programmer, men TV 2 ønsker og kommer fortsatt til å være del av det offentlige ordskiftet slik vi er det på TV 2-nyhetene hver dag, så får vi se i hvilke former og fasonger ulike programkonsepter vil dukke opp fremover, sier han.

Les mer: TV 2 etter Skavlans sjokkbeskjed: - Kommer ikke til å bli erstattet

Skavlan-selskap forberedt på store konsekvenser: - Starter med blanke ark i 2022