Pol-sjefen droppet permitteringer og økte overskuddet: - Vi tar utbytte med god samvittighet

Men økte investeringer i kriseåret gjorde at byråinntekten økte mer enn resultatene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Try-konsernets byrådatter Pol kan se tilbake på en koronakrise som ikke slår veldig hardt ut i regnskapene for 2020. Byråinntekten landet ganske nøyaktig på 54 millioner, og det var opp rundt seks prosent sammenlignet med tilsvarende inntekt i 2019.

- Målet vårt har vært å komme ut av denne pandemien som et sterkere byrå enn før pandemien. Vi har hatt en offensiv holdning og fortsatt å bygge laget. Vi har ikke vært avventende, ansatt nye talenter og brukt året til å ruste oss for rett og slett å komme ut av fjoråret som et enda sterkere byrå med god fart, sier byråleder Kjetil Botten Skogly til Kampanje.  

Reklamebyrået som jobber med store kunder som Norsk Tipping, Posten og Bring og Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, har hatt mer enn nok å gjøre og som dermed har unngått både permitteringer og tilskudd fra det offentlige gjennom de mange støtteordningene.

- Det er ingen som har gått og sparka i grusen i 2020 i Pol, sier han.

- Hva trodde du da for et år siden?

- Det var en spennende periode og det var mange rundt oss som raskt trykket på permitteringsknappen. Her valgte vi å være avventede i starten også så vi at det gikk en dag og en dag til, også gikk det en uke og en uke til, også klarte vi å snu organisasjonen til tross for at deler av kundeporteføljen vår fikk ganske store utfordringer som igjen påvirket oppdragene vi fikk, sier han.

Vi har kjørt på og føler vi har jobbet for pengene. Kjetil Botten Skogly, Pol-sjef

Delte ut gullbonus til alle ansatte

Totalt så jobber det rundt 40 mennesker i Pol, der storebror Try-konsernet er største eier med en eierandel på 50,5 prosent. De øvrige aksjene er fordelt på ni partnere i byrået som sammen med Try-konsernet deler et utbytte på 7,7 millioner kroner.

- Ja, det føler jeg at vi kan. Vi har ikke fått en krone i støtte og det er noe deilig ved å slippe det. Vi har kjørt på og føler vi har jobbet for pengene. Vi tar utbytte med god samvittighet, sier han.

Han sier det også ble delt ut en ekstra stor bonus på rundt en million kroner til de alle ansatte i reklamebyrået.

- Jeg må gi honnør til alle som jobber her for den kjempeinnsatsen som har vært lagt ned. Vi klarte å jobbe inn det tapte under krevende arbeidsforhold og mye hjemmekontor. Det er mange som har jobbet fryktelig med timer, men der ligger nok også årsaken til at det har gått så bra. Innsatsen som folk har gjort har vært ekstremt imponerende, sier han.

Overskudd på ti millioner

Driftsresultatet til Pol endte ti millioner kroner, svakt opp fra 2019 og dermed endte driftsmarginen på 19 prosent som Skogly er «godt fornøyd med».

 - Marginen er på et komfortabelt nivå og gir oss god økonomi, sier han.

At byråinntekten øker mer enn resultatene forklarer han med nettopp «økte investeringer».

- Forskjellen på topplinjen og resultatet er nettopp investeringene vi har gjort. Det er et bevisst valg. Det viktigste for oss har ikke vært å tjene så mye penger som mulig, sier han.

- Så hvor er det Pol merker koronakrisen?

- Alle tall ville vært høyere hadde det ikke vært for korona. Det er sektorer som har redusert sine investeringer og vi har en stor kunde innenfor reiseliv som nærmest har blitt borte og da detter det ut mange millioner, sier han.

Her ser du alle tallene til reklamebyrået Pol i 2020. Alle tall i MNOK. Pol holder farten opp i koronaåret

Pol 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 152,8 159,7 - 4
Byråinntekt 54,0 51,0 + 6
Driftsresultat 10,0 9,8 + 2
Resultat før skatt 9,9 9,8 + 1

 

Ble værende på kontoret

Pol valgte i starten av pandemien og utover i 2020 å ha en viss tilstedeværelse på kontoret i Oslo sentrum. Pol-sjefen hadde på et tidspunkt 12-15 på kontoret av den gang 35 ansatte, men fortsatt trygt plassert på 1.000 kvadratmeter. 

- Har det vært en suksessfaktor i krisen?

- Det har vært viktig for oss at de som av ulike årsaker har vært nødt til å bruke kontoret som arbeidsplass i perioder har fått muligheten til det. Men som alle andre har vi vørt nødt til å holde denne aktiviteten på et minimum, sier han.

Les også: Pol gir gass gjennom koronakrisen: - Har hatt for å mye å gjøre

Byrålederen sier Pol også har vokst gjennom koronapandemien og at planen hele tiden har vært å bli flere.

- Vi har vært heldige ved å kunne ansette gjennom det siste året og har vokst med fem personer gjennom 2020. Også har vi tre stykker på vei inn nå i løpet av de neste fire månedene. Det er tre sterke signeringer på vei inn både på det kreative og på det strategiske der vi har en kjempesignering på vei inn som vi gleder oss til å fortelle om, sier han.

- Dere har investert i krisetider?

Ja, rett og slett. Vi har investert og kunne nok pyntet på resultatet ved å gjøre både permitteringer og droppet å satse på det som ligger foran oss. Da kunne vi nok bedret resultatet vårt med 20-30 prosent, men vi har hatt et langsiktig perspektiv og tro dette på ett aller annet tidspunkt skal gå over og da skal vi være enda bedre posisjonert.

- Det er mye ratting ute i bransjen

Totalt teller byrået nå syv kreative team som skal forsvare posisjonen som «landets beste kreative byrå.»

- Det ser vi også når vi bryter opp tallene i Byråprofil. Da er vi nummer én og ansett som det beste kreative byrået, sier han.

Skogly sier han derfor ikke er fristet til å lansere nye byråsatsinger innenfor innhold, mediekjøp eller teknologi.

- Det er mye ratting ute i bransjen for tiden, men vi har tro på å velge ut en posisjon i markedet å være best på det, sier han.

Nysatsinger innenfor innhold, strategi og produksjon skjer innad i byrået med avdelinger som Pol På og Pol Produksjon.

- Det skjer i lys av det kreativitet og på Pol-måten. Det har hele tiden vært vårt take på dette. Vi skal ikke starte egne byråer, men holde det så enkelt som mulig.

Pol-sjefen sier starten på det nye året har vært bedre enn i 2020, men han tør på ingen måte å friskmelde markedet.

- Vi opplever ikke at det er mer fart i markedet.

- Vi har hatt en bedre start enn på samme tid i fjor, men hadde ikke noen spesielt god inngang på fjoråret. Fremover blir det spennende å se utviklingen, og selv om vi budsjetterer med vekst opplever vi ikke at det er mer fart i markedet. Det er seigere prosesser der ute og produksjoner blir pauset ved nye nedstenginger. Jeg tror ikke vi vil se noen ketchup-effekt før et godt stykke ut på høsten.

- Pol jobber også med Kolonial.no eller Oda som skal erobre verden, får dere være med på reisen?

- Vi får vente å se, men Pol har en ambisjon om å hevde seg internasjonalt og det er en drøm å få lov å følge norske merkevarer ut i verden. Det er absolutt noe vi synes ville vært spennende og noe vi ønsker, sier han. 

Les også: Kolonial hadde 36 navn på blokka: - At Oda kommer med middagen, føler vi klinger bra

Pol-sjefen droppet permitteringer og økte overskuddet: - Vi tar utbytte med god samvittighet