NRK er TV-vinneren i mars - TV 2 taper på mindre nyhetsinteresse

Også Discovery og Nent-gruppen må gi fra seg seerandeler til NRK.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

NRK er den eneste kanalgruppen som kan vise til vekst i mars måned. Det viser foreløpige tall fra Kantar Media, som på grunn av en feil ikke inkluderer data fra månedens siste dag, 31. mas.

Med dette forbeholdet tar NRKs tre TV-kanaler en samlet andel på 49 prosent av TV-seingen. Det utgjør en vekst på 3,1 prosentpoeng fra samme måned i fjor. NRK1 alene har en andel på 42,2 prosent (+ 3,5 prosentpoeng). 

Det er nå over ett år siden koronapandemien skylte inn over Norge, og nå faller også TV-seingen sammenlignet med samme måned i fjor. I snitt så vi 164 minutter TV hver dag i mars i fjor, som følge av at regjeringen innførte den første nedstengningen i midten av måneden. I mars i år var snittet på 152 minutter.

Fallet kommer på lineær-TV (- 12 prosent), mens strømme-TV fortsetter veksten (+ 28 prosent). Men fortsatt er det lineær-TV som er størst med et snitt på 128 minutter mot et snitt på 24 minutter på strømme-TV.

Les også: Ny million-milepæl for Exit - mest sett så langt i år

- Har vekst på alle store satsinger

Selv om landet fortsatt befinner seg i en unntakstilstand, er det åpenbart at nyhetsinteressen er på et lavere nivå enn den var for ett år siden, og det rammer spesielt TV 2. Nyhetskanalen hadde i mars en andel på 4,1 prosent av markedet, noe som er ett prosentpoeng mindre enn i fjor.

Det bidrar til at TV 2s totalandel faller med 1,3 prosentpoeng til 25,4 prosent i mars i år.

- Det er to årsaksfaktorer til det. Det ene er korona og at det normaliserer seg litt i forhold til i fjor med nyhetsseingen, som er ned for oss. Det andre er ski-VM som er betydelig for NRKs resultat, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje.

Han mener likevel kanalen legger bak seg et godt kvartal med en vekst på ett prosentpoeng når man ser årets tre første måneder under ett. 

- Vi har vekst på alle de store satsingene våre, og er sånn sett veldig godt fornøyd med det. Vi har stor suksess med «Kompani Lauritzen», som er uten sidestykke, men også med «Farmen kjendis», «Hver gang vi møtes» og «The Voice» går bra.

- Blir det tøffere å sammenligne seg med fjoråret i tiden som kommer?

- Ja, det er innlysende at hvis man ser på seertiden våren 2020, så var den eksepsjonell høy av åpenbare årsaker. Et hvert tall vi får på seerminutter spesielt må ses i det lyset, spesielt når det gjelder nyhetskonsumet.

Nent taper på TV-konflikt

Også Discovery og Nordic Entertainment Group må gi fra seg andeler til NRK. Førstnevnte lander på 12,5 prosent i mars (-0,7 prosentpoeng), mens Nent-gruppen og kanalene TV3, Viasat 4 og TV6 lander på 5,4 prosent (- 0,7 prosentpoeng).

Nent-kanalene var utilgjengelig for en halv million Telia-kunder i store deler av mars som følge av at Nent og Telia avbrøt forhandlingene i februar uten å inngå en ny avtale. Konflikten ble løst fredag 26. mars.

Discoverys flaggskip-kanal holder seg stabil med en andel på 5,5 prosent, mens Nent-flaggskipet TV3 synker fra 3,3 til 2,7 prosent.

Mars 2021Vinnere og tapere i TV-markedet

Kanalgruppe Mars 2021 Mars 2020 Endring i prosentpoeng
NRK 49,0 45,9 + 3,1
TV 2 25,4 26,7 - 1,3
Discovery 12,5 13,2 - 0,7
Nent Group 5,4 6,1 - 0,7
Andre 7,6 8,0 - 0,4

Kilde: Kantar Media. Tallene inkluderer ikke 31. mars.

«Exit» på strømmetoppen

«Exit 2» var det desidert største trekkplasteret på de norske strømmetjenestene i mars. NRK slapp hele sesongen 5. mars og totalt har serien generert over 387 millioner seerminutter på strømmetjenesten NRK TV.

Til sammenligning har «Ex on the Beach - Afterski», som er nummer to på listen, generert 105 millioner seerminutter, tett etterfulgt av «Kompani Lauritzen».

Mest sett på strømme-TVDisse seriene har generert flest seerminutter i mars

Program Strømmetjeneste Seerminutter i millioner
Exit 2 NRK TV 387,7
Ex on the Beach Discovery+ 105,3
Kompani Laurizen TV 2 Sumo 104,8
Norges tøffeste NRK TV 95,1
Den tynne blå linjen NRK TV 70,3
Exit NRK TV 69,7
The Bay NRK TV 56,3
The Fall NRK TV 46,9
The Voice TV 2 Sumo 43,4
71 grader nord Discovery+ 43,3

NRK er TV-vinneren i mars - TV 2 taper på mindre nyhetsinteresse