Morgenstern med knallvekst og resultatrekord i 2020: - Det er fullt fortjent

Byrået rir av koronastormen med sitt beste driftsår siden oppstarten.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det kreative reklamebyrået Morgenstern har mye å glede seg over når 2020 gjøres opp, til tross for at korona har snudd arbeidshverdagen på hodet for mange. Byrået setter en rekke rekorder i sitt sjette driftsår og leverer et resultat før skatt på rett i underkant av 5,5 millioner kroner, nær en tredobling sett opp mot 2019. 

Da byråleder Ole Kristian Hustad kommenterte 2019-resultatene i fjor, syntes han ikke det gjenspeilet hvor flinke byrået hadde vært. Det gjør han denne gangen, når han logger det beste året siden oppstarten. 

- 2020 er vårt beste år hittil – og ut fra hvor flinke jeg synes vi er, mener jeg resultatet er fullt fortjent. Målet vårt er å bli Norges beste kreative reklamebyrå, og for å få til det krever det at vi er av en viss størrelse slik at vi er attraktive for de største kundene. Men fremfor alt krever det kunder som ser betydningen av kreativ reklame, forteller Hustad til Kampanje. 

Også på topplinjen setter byrået rekorder. Omsetningen øker med 25 prosent og ender på 55 millioner kroner samtidig som byråinntekten øker med rundt 20 prosent og ender på 31,4 millioner kroner. 

- Vi er veldig fornøyd med utviklingen i det rufsete koronaåret 2020, men det viktigste er at jobbene våre holder høy kvalitet og at vi skaper effekt for kundene våre, forteller han. 

Les også: Morgenstern melder seg på Byråprofil-kampen med ny omsetningsrekord

Morgensterns 2020-resultat:Noterer sitt beste år til tross for korona

  2020 2019 Endring i %
Omsetning 55  43,9 + 25
Byråinntekt 31,4 26 + 20
Driftsresultat 5,5 1,9 + 284
Resultat før skatt 5,5 1,9 + 284

Alle tall i MNOK. 

- Vi sover godt om natten

I år sikter byrået mot 40 millioner kroner i byråinntekt, og Hustad forteller at de ligger an til et vesentlig bedre resultat enn rekordåret 2020.

- Vi har hatt en kanonstart på 2021 og har akkurat lagt bak oss vårt beste kvartal noensinne. Med dette ligger vi foran budsjettet vårt på 40 millioner i byråinntekt i 2021.

At Morgenstern valgte å etablere seg som et selvstendig produksjonsselskap med in-house produsenter og regissør i 2019, ser ut til å ha betalt seg for byrået som i fjor hanket inn fire sølvfisker. 

- Vi er jo ikke bare et reklamebyrå, men også et produksjonsselskap for reklamefilm. Vi fikk fire sølvfisker i fjor, hvorav tre av dem var egenproduserte. Det er med på å gjøre oss til et spennende miljø for kundene vår, og det viser at kvaliteten i arbeidet vårt er veldig høyt, sier Hustad. 

Byrået har også vokst i antall det siste året. I 2020 bestod byrået av 24 årsverk, og med det kreative teamet de annonserte sist uke, teller de nå 26 ansatte totalt. 

Les mer: Sebastian (22) og Mira (23) til Morgenstern: - På tide å gjøre noe med snittalderen i byrået

Hustad forteller at de ikke har noe mål om vekst i antall ansatte for året. Samtidig understreker han at de alltid er på utkikk etter flinke folk. 

- Det er ingen rik onkel som eier oss, så vi må vokse i takt med oppdragsmengden, kommenterer han. 

Rik onkel eller ei, utbytte blir det likevel i Morgenstern. Ifølge årsregnskapet tar byrået ut et tillegssutbytte på 1,9 millioner kroner, som stammer fra overskuddet i 2019. Hva byrået gjør med overskuddet fra 2020 på småpene 4,2 millioner kroner er ikke satt i stein, men Hustad hinter til at dette også tas utbytte av. 

- Det kan nok hende det blir et utbytte på aksjonærene i Morgenstern i år òg.

- Vil noe legges til side for nye uforutsette situasjoner?

- Med den kanonstarten vi har hatt på 2021 sover vi godt om natten. 

Omsetningen falt med over 20 prosent under korona-våren

At 2020 skulle ende slik det gjorde for byrået, var ikke lett å spå da Norge stengte ned i mars i fjor. Da oppdragsmengden falt og markedet ble uoversiktlig, gikk byråets ansatte på en kollektiv permittering på 50 prosent. Etter noen uker var alle tilbake i fullt arbeid igjen med en kollektiv lønnsreduksjon, som ble etterbetalt i fjor sommer. 

Ifølge tall fra Skatteetaten falt omsetningen til Morgenstern med over 20 prosent i perioden mars til juli. Byrået fikk også utbetalt rundt 300.000 kroner i kontantstøtte fra staten.

- Da Norge stengte ned 12. mars, opplevde vi at veldig mange kunder dro i brekket. Det varte i noen uker, men allerede etter påsken var vi godt i gang igjen, og har siden hatt masse å gjøre, forteller Hustad. 

Han hevder de ikke hadde en periode som «reddet» året.

- Vi gjorde det veldig bra gjennom hele 2020, og det skyldes i stor grad at vi har fått tilførsel av nye kunder. Maxbo, Widerøe, Sandvika Storsenter og Kvarøy ble alle kunder i løpet av fjoråret.

 

Morgenstern med knallvekst og resultatrekord i 2020: - Det er fullt fortjent