Slutter i jobben som landets største reklamekjøper – men forlater ikke dagligvarebransjen

Markedsdirektørstillingen med størst lommebok i Norge blir ledig når Aud Lundstad trer til side.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Allerede i januar i år skal markedsdirektøren i Coop, Aud Lundstad (60), ha kommunisert til sin ledergruppe og sine medarbeidere i dagligvarekjeden at hun hadde besluttet å trappe ned.

- Ja, det er en stund siden jeg signaliserte at jeg ønsket å trappe litt ned for å få litt mer tid til familie og barnebarn, sier Lundstad.

Hun har vært i Coop-systemet i 20 år som kjedesjef, regionsdirektør og de fire de siste som markedsdirektør, men hun forsvinner ikke fra dagligvarekjeden som har en markedsandel i det norske markedet på snaue 30 prosent.

- Jeg skal over i en rådgiverstilling og fortsetter i markedsavdelingen, men skal også jobbe med prosjekter på tvers av avdelinger, sier hun.

De siste årene har hun ledet en avdeling med rundt 30 personer som har hatt ansvaret for all kjedemarkedsføring, sponsorvirksomheten, innovasjon, teknologi og selve Coop-merkevaren. Nå blir det å finne en ny person i markedsdirektørstolen.

- Jeg kan vel si at det er en av de mest, spennende markedsføringsjobbene du kan få.  Jeg opplever at Coop er langt fremme i bruk av teknologi og utvikling, og har tatt noen store valg knyttet til nye verktøy de siste par årene. Det er mange flinke folk med mye kompetanse i Coop-systemet og jeg det må være lov til å si at jeg absolutt anbefaler folk å søke.

Hun sier det ikke er snakk om noen større endring i organisasjonen som en følge av at en ny markedsdirektør skal inn. Som markedsdirektør i Coop rapporterer man direkte til kjededirektør Håvard Jensen som sitter i konsernledelsen.

Landets største reklamekjøper

Da Kampanje tok temperaturen sist på bruttoinvesteringene i reklame og medier blant landets største kjeder og selskaper, var det Coop med alle sine kjeder – Extra, Coop Mega, Coop Prix, Obs, Coop Marked, Matkroken og Obs BYGG som toppet listen.  Legger en alle investeringene til de forskjellige Coop-kjedene i en felles pott, brukte Coop over 1,53 milliarder kroner på reklame.

Les også: Hun er Norges største reklamekjøper – vipper rivalen ned fra tronen 

- Hvordan har den siste måneden vært som markedsdirektør? 

- Det er en spesiell situasjon og leit og utfordrende for mange. Men jobbmessig for meg selv, må jeg si at det har vært hektisk, med spennende, faglige utfordringer også. Det skjer så mye fra dag til dag og fra time til time at vi jobber med veldig korte beslutningshorisonter. Også opplever jeg at vi med hjemmekontor blir veldig effektive og får gjort mye. Det blir ikke så mye utenomsnakk. Det er krevende, men samtidig veldig interessant.

Måtte dra ned reklametrykket

Dagligvarebransjen har lagt bak seg en utrolig måned hva gjelder omsetning. Markedet økte med 7,2 prosent i første kvartal i år, viser ferske tall fra analysebyrået Nielsen og organisk vekst, altså vekst i eksisterende butikker er på seks prosent. 

Hittil i år har vi handlet dagligvarer for 45,2 milliarder kroner, opp tre milliarder fra 2019.

Den uvanlig store veksten skyldes i hovedsak coronaviruset Covid-19. I fjor var veksten i det norske dagligvaremarkedet på kun på 1,3 prosent.

- Måtte dere sette alle markedsføringsaktiviteter og planer på hold da Norge stengte ned 12.mars?

- Du begynner raskt å tenke på samfunnsansvaret eller som vi sier i Coop «holde hodet kaldt og hjertet varmt». Vi fulgte myndighetenes retningslinjer med tanke på smittevern også passet vi på å ha nok varer i butikk og at kundene holdt avstand til hverandre og til de ansatte. Det har handlet veldig mye om å finne den rette balansen, sier hun.

Hun sier at mye av markedsføringen ble «tatt ned» da krisen stod på.

- Ja, vi justerte det ned av to grunner: Vi ønsket ikke å være utsolgt, slik at våre kunder skulle få det de trenger, og vi ønsket ikke å ha for mye trafikk i butikken, av smittevernhensyn både til kunder og til de ansatte i butikkene. Alle ser vel nå hva de som er på gulvet i dagligvarebutikkene betyr for landet vårt i den situasjonen vi er i. Men vi opplever at det begynner å normalisere seg noe nå, sier hun

- Men det har vært et vanvittig godt salg av dagligvarer i Norge den siste måneden?

- Det har vært både hamstring og påske. Og så slår det litt ulikt ut på de ulike kjedene avhengig av hvor folk befinner seg. Det er blant annet hyttekommuner hvor det har vært dårligere salg, sier hun. 

- Er det en markedsdirektørs drøm når salget går til værs samtidig med at du slipper å markedsføre produktene dine?

- Vi vet at det kommer en dag i morra som vi må planlegge for. Vi kan heller ikke være helt borte fra kundens bevissthet selv om det er krisetider. Det er en krevende balansegang det der, men også veldig spennende, rent faglig, sier hun.

Slutter i jobben som landets største reklamekjøper – men forlater ikke dagligvarebransjen