Raser mot UEFA for «dårlig timing» på Champions League-salg – også Discovery ute av budkampen

Høyst sannsynlig TV 2 som stikker av med de norske Champions League-rettighetene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Torsdag i påsken går toppsjef, Anders Jensen, i det nordiske TV- og underholdningskonsernet Nordic Entertainment Group, ut med nyheten om at de ikke lenger skal vise Champions League i Norge. Dermed er en fest på nesten 30 år over for denne gangen.

Opp gjennom hele 1990 var høsten på TV3 ensbetydende med Rosenborgs kamper i Mesterligaen en kald oktoberdag på Lerkendal. Senere flyttet festen seg over til Viasat 4. Nå følger stadig flere kampene på strømmetjenesten Viaplay. Det vil si før koronakrisen slo ut en hel verden og samtlige Champions League-kamper ble utsatt på ubestemt tid.

- Nå har vi én sesong til med Champions League i 2021 også må vi også se hva som skjer med denne sesongen. Ja, det er selvfølgelig vemodig, men når vi driver med sportsrettigheter så er det noe vi bare kaller the name of game, sier Jensen til Kampanje.

Samtidig reagerer Jensen sterkt på at UEFA og deres rettighetsselskap Team Marketing valgte å kjøre denne budrunden midt i koronakrisen.

- Det var veldig negativt og veldig uheldig. Det egner seg ikke å sitte å regne på sport når vi alle sitter i en så krevende økonomisk situasjon der vi gjør alt for å skjerme ansatte og forsøker å unngå å permittere ansatte. Det føles ikke riktig og timingen blir helt feil, sier Jensen.

Han legger til at tror utfallet av rettighetskampen ville blitt det samme selv uten koronakrise.

- Nei, jeg tror ikke det hadde spilt noen rolle for utfallet.    

Nent Group driver blant annet betal-tv-operasjonen Viasat, TV-kanalene TV3 og Viasat og strømmetjenesten Viaplay i Norge.

Skyhøye priser i koronatider

Til Kampanje sa markedsdirektør i UEFA, Guy-Laurent Epstein, i forrige uke at den internasjonale fotballforeningen hadde besluttet å kjøre salgsprosessen knyttet til Champions League som planlagt. Fristen for å komme med bud var 31. mars.

- Tror du korona-krisen vil påvirke salget?

- Vi får se på tirsdag. Jeg tror ikke det og jeg opplever at det er et sterkt marked, sa Epstein til Kampanje.

Når Nent-gruppen mister rettighetene i Norge og Sverige, er det ifølge Jensen på grunn av at prisen ble så høy, at selskapet ikke lenger tror det er mulig «å regne hjem investeringen». Prisen skal ha gått sky high i Norge, får Kampanje torsdag morgen vite fra flere kilder. Nent-sjef Anders Jensen vil ikke bekrefte hva hans bud var og ønsker heller ikke å spekulere i hva vinnerbudet endte på.

- Men det ble vesentlig mye dyrere. Det forundrer meg ikke at vi fikk konkurranse om rettighetene, men at noen er klare for å legge sånne summer på bordet forundrer meg, sier Jensen til Kampanje.

- Så det ble heller ikke noe billigere å kjøpe Champions League-retttighetene midt i koronakrisen?

- Nei, og jeg tror vinnerne i Sverige følte at de var tvunget til å vinne noe nå, sier han.

Discovery ute - TV 2 vil ikke bekrefte

Hvem som da overtar rettighetene til Champions League er ikke kjent, men Kampanje kan nå erfarte at Discovery er ute av kampen om Champions League i både Norge og Sverige. Discovery var også sterkt knyttet til den store rettighetsrunden om Premier League som ble avsluttet tidligere i vinter der TV 2 tapte rettighetene til den engelske fotballen til nettopp Nent.

Til Kampanje sier administrerende direktør i Discovery, Tine Austvoll Jensen, følgende:

- Vi kommenterer ikke vår involvering i spesifikke budkamper, sier Jensen.

Også i Discovery er man kritiske til valget av tidspunktet for å selge en så dyr rettighet.

- Akkurat nå står vi, og alle andre, i en situasjon der liv, helse og arbeidsplasser er vårt aller viktigste fokus. Budrunder, rettighetskamper og andre ikke-kritiske aktiviteter er ikke en prioritet. Vi befinner oss i en unntakstilstand, der mye er usikkert. Vårt hovedfokus i denne tiden er å drive virksomheten på en forsvarlig måte, sier Austvoll Jensen.

Flere kilder Kampanje har vært i kontakt med torsdag morgen peker på TV 2 som den mest sannsynlige vinneren av budrunden.

- Vi kommenterer ikke rettigheter som er i prosess, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand til Kampanje.

Etter det Kampanje har grunn til å tro skal verken UEFA eller vinnerne av rettighetsperioden hatt noe å ønske om å gå ut med informasjon om hvem som vant rettighetskampen på nåværende tidspunkt. 

- Vi var ikke engang i nærheten

Det er ikke kjent hva prisen på rettighetene til Champions League har vært tidligere, men etter det Kampanje kjenner til kan prisen ha ligget på rundt 400 millioner kroner i året for de norske rettighetene og at prisen samlet for Norden kan ha ligget på rundt 1,5 milliard kroner for Norge, Sverige og Danmark.

- Vi har fulgt vårt løfte om å være disiplinerte og ikke legge inn høyere bud enn vi kan regne hjem investeringen, sier Nent-sjef, Anders Jensen.

- Hvem tapte dere rettighetene til? 

- Det ønsker vi ikke å kommentere. Det får bli opp til de som har vunnet rettigheten, men vi la inn et bud på Champions League i Norge og Sverige som jeg mener var rimelig i forhold til å tjene penger på investeringen. Men vi var ikke engang i nærheten, så noen andre har lagt veldig mye mer penger på bordet, sier Jensen.

- Hva tenker du om å miste rettighetene etter så mange år?

- Det er ikke så hyggelig, men det er heller ikke uventet. Vi har gått ganske hardt frem på rettighetssiden med Premier League for seks sesonger og i Norge for første gang også legger vi i tillegg til vintersport med ski og alpint og Formel 1 i Finland for neste år. At det kommer en reaksjon på det var som forventet, sier Anders Jensen til Kampanje.

- Har vært en spesiell budgivning

Nent-sjef Anders Jensen avviser at TV- og underholdningsselskapet hadde brukt opp pengene på Premier League. Med en prising av rettighetspakkene på 20-25 milliarder norske kroner er det mer enn hele markedsverdien til Nent-gruppen på børsten i Stockholm.

- Hadde dere brukt opp pengene på Premier League?

- Vi la inn et bud på Champions League som ikke var helt flatt, men som jeg mener var presist så langt jeg mener man kan gå for å tjene penger investeringene, men vi var samtidig veldig klare over at noen andre kunne komme til å vinne rettigheten, sier Jensen.

- Så nå har dere vekslet inn Champions League med Premier League i Norge?

- Sportsrettigheter er et management game av porteføljer der det handler om å bygge best mulig posisjoner. Norge er for oss et vekstmarked og da jeg startet så hadde vi tre targets eller målsetninger, og det var Premier League, ski og håndball. Vi skal bygge på den posisjonen og mener selv vi sitter ganske sterkt med Champions League en sesong til, Premier League til 2028 og skirettighetene. I tilleg har vi nå sikret også Europaligaen og Conferenece League som vil være en turnering med mye større lokal farge og flere nordiske lag, sier Jensen.

- Hvorfor lykkes dere ikke i Norge og Sverige, men i Danmark?

- Vi flytter en del penger fra Sverige og Norge og over til Danmark. Det danske markedet er litt viktigere for oss finansielt og ser veldig annerledes ut med tanke på betal-TV-markedet. Det var meningen å trekke seg litt tilbake i Norge og Sverige, og øke i Danmark, sier han.

- Hva skjer med prisen på sportspakkene til Viasat og Viaplay i Norge nå?

- Ikke så mye. Vi legger til en del med både Premier League og ski og vintersport også har vi i tillegg fått Europa League og Champions League så vi ser ingen grunn til å justere ned prisen, sier Jensen.

- Blir det dyrere?

- Vi får se hvordan markedet er når vi kommer dit. Det har denne gangen også vært en veldig spesiell budgivning som har pågått midt under koronakrisen, sier Jensen.

Raser mot UEFA for «dårlig timing» på Champions League-salg – også Discovery ute av budkampen