Influencere rammes av koronakrisen: - Det var et skikkelig slag i trynet

Men høyskolerektor tror de beste vil komme styrket ut av krisen.

Publisert / Oppdater

Richard Apeland

Færre oppdrag og mindre inntekter er refrenget for flere av landets største bloggere og influensere. For koronakrisen rammer også norske influencere som jobber i et marked som ifølge analyseinstituttet IRM anslås å ligge på nærmere 300 millioner kroner. Hvor stor nedgangen blir som en følge av koronakrisen gjenstår å se, men de populære influenserne Sophie Elise Isachsen og Camilla «Treningsfrue» Andersen ser lyst på fremtiden og bruker karantenetiden til å fornye seg.  

- Vi må utnytte tiden til å lage mye nytt innhold, sier Sophie Elise Isachsen (25).

Etter over ti år på bloggtoppen, la Sophie Elise Isachsen (25) ved årsskiftet ned bloggen. Nå bruker hun den ufrivillige pausen som koronakrisen har skapt til å fornye og forbedre seg.

- Det er mange bransjer som rammes hardere enn oss. Som influenser kan du hele tiden produsere nytt materiale og innhold. Selv fokuserer jeg mye på Youtube, som jeg ellers får lite tid til, sier hun.

Gjennom selskapet Sophie Elise AS omsatte hun for 4,2 millioner kroner, med et resultat før skatt på drøye tre millioner kroner i 2018.  Nå spørs det om omsetningen holder seg som en følge av at alle planlagte oppdrag som innebærer menneskelig kontakt, er utsatt eller avlyst.

- Jeg holder vanligvis endel foredrag og lager egen TV-serie. Dette er selvfølgelig satt på vent. Planer fra mai og utover forholder jeg meg til som normalt, hvis ikke annet blir avtalt, sier Sophie Elise Isachsen.

Les også: Ny rapport kartlegger Blogg-Norge - selger spons og reklame for nesten 300 mill.

Skriver bok:

Når oppdragene blir færre som en følge av koronakrisen, er det tid til å skrive på den nye boken. - Jeg skriver videre på min tredje bok og utvikler merkevaren Glöd. Det meste blir likt som før, sier Sophie Elise. Her fra Kampanje-eventet Influencer marketing-dagen.

- Restaurantbransjen inspirer meg

Samtidig er hun opptatt av å gi samarbeidspartnere og kollegaer et lite pusterom når krisen er over.

- De skal få tid til å lande igjen før jeg begynner å trekke i tråder, og starte nye prosjekter, understreker hun.

På spørsmål om bransjer som har inspirert de siste ukene, fremhever hun spesielt en næring.

- Restaurantbransjen inspirerer meg! De har kastet seg rundt og funnet kreative måter å nå kundene sine på, sier Sophie Elise. 

Selv har hun planen klar for å nå ut til sine følgere og utvikle seg de neste månedene med blant annet bokskriving og utvikling av merkevaren Glöd.

- Så du posisjonerer deg ikke annerledes som følge av korona?

- Jeg har aldri tenkt noe over hvordan jeg posisjonerer meg. Jeg gjør det jeg selv ønsker å holde på med. Det forandrer seg heller ikke nå. Der er jeg veldig heldig, sier hun.

Nå handler det om å holde Instagram og Facebook varmt. Camilla «Treningsfrue» Andersen

Måtte stenge etter fem dager

En som må løfte tyngre fremover er Camilla Andersen (36), bedre kjent som Treningsfrue. Sammen med mannen rakk hun akkurat å åpne nytt treningssenter, før hele Norge ble stengt ned.

- Det var et skikkelig slag i trynet! Fem dager etter åpningsfesten måtte vi lukke dørene, sier Andersen.

Andersens selskap hadde i 2018 en omsetning på 2,5 millioner kroner og satt igjen med et lite overskudd før skatt på 139.000 kroner. Nå er hun tydelig på hva som må gjøres fremover.

- Nå handler det om å holde Instagram og Facebook varmt. Vi har allerede fått kjemperespons med ukentlige programmeringer, utetreninger, Live-økter og hyppige oppdateringer, sier hun.

- Hva kommuniser du til følgerne?

- At dette skal vi klare sammen! Vi må senke skuldrene litt og holde det gående. Særlig deler jeg hverdagslig materiell og prøver å vise at det går an å «leve som normalt», sier hun.

Hun merker et solid trykk på sosiale medier.

- Matvideoer slår godt an, fordi folk har bedre tid på kjøkkenet. I tillegg prøver jeg å lage litt humor av situasjonen med hjemmekontor, lekser og barn, sier Camilla Andersen.

Mange blir inspirert Treningsfrues treningstips som selv ble hedret med prisen Årets influencer trening og helse for noen år siden. Nå heier hun på de som skaper treningsglede for store og små i en vanskelig tid.

- Right to Play gjorde en fantastisk jobb med trening på TV 2! Jeg fikk selv æren av å delta på en økt. Familier som kjører treningsøkter sammen i stuen, det inspirerer, sier hun.

Situasjonen har vært mer utholdende enn hun hadde trodd, men Camilla Andersen bretter opp ermene og ser lyst på fremtiden.

- Vi satser for fullt. Crossfit-senteret skal videreutvikles og jeg gleder meg til å fortsette å gi følgerne mine med gode treningsråd gjennom og etter krisen, sier hun.

Les også: Treningssenterkjede kåret til «Årets markedsfører» - slår McDonald’s og Vipps i finalen

BI-lektor: - Noen vil falle fra

Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Morten William Knudsen, mener man vil se en avskallingseffekt, men tror både publikum og annonsører oppfatter influencere som et trygt valg under krisen.

- Vi ser at mediebruken har økt betydelig de siste ukene. Folk har bedre tid og søker trygghet hos opinionslederne. De fungerer som et anker i en utrygg tid, sier Knudsen.

Han tror de beste vil overleve krisen.

- Influencere som tilføyer substans til følgerne sine, vil komme styrket ut av krisen. De andre vil falle fra. Rosablogging er utdatert, slår Knudsen fast.

Høyskolelektoren tror pandemien vil fremkalle et sunt skifte innen influencer-markedsføring.

- Vi kommer til å oppleve en endring. Ferske navn med nytt fokus vil slippe til og bli hørt. Krisen åpner døren for nye påvirkere som tar samfunnsansvar og har troverdighet knyttet til bærekraft og økonomi, avslutter Knudsen.

Influencere rammes av koronakrisen: - Det var et skikkelig slag i trynet