Det var for noen år siden at man i regi av Universitetet i Agder etablerte Senter for forskning på kunstig intelligens (CAIR). Her er målet å lage algoritmer som løser intellektuelle oppgaver bedre enn mennesker - såkalt superintelligens. Senteret har ved oppstart 14 forskere med kompetanse innen teori, algoritmer og filosofi knyttet til kunstig intelligens og en av dem er førsteamanuensis Morten Goodwin.
Det er dette miljøet som nå skal slåss med de store teknologiselskapene om de beste talentene, en kamp som enn så lenge har ført til at selskaper som Facebook, Google og Amazon støvsuger markedet for de beste forskerne på området.
Kampen om de beste talentene og menneskene innenfor kunstig intelligens er enormt stor og det sies at det i verden i dag er rundt 7.000 mennesker som kan noe om kunstig intelligens, 700 som kan det veldig godt og at disse vil jobbe i totalt syv selskaper.
- Det er ikke så langt unna sannheten. Det er i hvert fall syv selskaper, eller der omkring, som virkelig dominerer kunstig intelligens-verden. Dette er selskaper som Facebook og Amazon og de som virkelig har bidratt innenfor kunstig intelligens jobber for disse selskapene, sier Goodwin.
Selskapene pøser inn milliarder av dollar i forskning på området og de mest fremadstormende på området er foruten Google, Faceboon og Amazon også Microsoft. I tillegg kommer også kineserne med selskaper som Baidu, Alibaba og Tencent. Kina alene har i dag ni av de største internettselskapene i verden og ligger godt an til å få et forsprang på verden innen kunstig intelligens.
- Kan det være et problem når denne intelligensen samles på så få hender?
- Det er et kjempeproblem fordi det viser seg at den kunstige intelligensen som vi tror kommer til å dominere fremtiden, vil også domineres av disse få firmaene, sier Goodwin.
Han tror det er tilgangen på data som tiltrekker de beste folkene.
- Også disse forskerne får spørsmål om hvorfor jobber i disse store selskapene, og da svarer de at de får tilgang til mange av de eksperimentene som de ikke får tilgang til ellers nettopp fordi de store selskapene har så mye data og datakraft som ikke finnes i akademia, sier Goodwin som altså er tilknyttet det nye miljøet Cair.