I disse dager sorterer NRKs programredaktører seg gjennom hundrevis av ideer til nye tv-programmer fra produsenter som håper at akkurat de sitter på neste «Heimebane» eller «Alle mot 1». Da fristen for å sende inn nye programideer til NRK gikk ut 1. april, hadde 120 produksjonsselskaper levert inn over 350 ideer.
Bare et fåtall av disse – mellom ti og tjue – går videre til utvikling, og kanskje ender bare halvparten av disse igjen opp på en skjerm til slutt.
- Det er et trangt og lite nåløye man skal gjennom, sier eksternsjef Petter Wallace i NRK til Kampanje.
Men selv om nåløyet er trangt, har det blitt vesentlig større i løpet av de siste årene. Da NRK opprettet sin eksternavdeling for ti år siden, la de 95 millioner kroner på eksterne produksjoner. Fem år senere hadde potten økt til 228 millioner kroner.
I 2018 la NRK i overkant av 350 millioner kroner hos eksterne produksjonsselskaper. Det utgjorde 39 prosent av det frie programbudsjettet for tv, ifølge Wallace. NRK er pålagt av Stortinget å legge ut minst 40 prosent i gjennomsnitt av det frie programbudsjettet - sport og nyheter holdt utenfor – i rullerende treårsperioder fra og med 2018.
- Vi er ikke i mål ennå, men vi ligger godt i rute for å klare dette når vi er ferdig med 2020, sier Wallace.
For å klare det, må NRK øke andelen ytterligere i 2019 og 2020, og det betyr at det er enda mer å hente hos NRK for de eksterne produksjonsselskapene i løpet av de neste årene.
- Vi snakker om en helt formidabel økning i løpet av de siste ti årene, men det viktigste for oss er å ha det beste innholdet, og det er ikke bare et munnhell. Vi må ha den beste ideen, uavhengig av hvem som leverer det. Jeg tror én av grunnene til at NRK er blant de mest vellykkede public services-stasjonene i Europa i stor grad skyldes det gode samspillet mellom eksterne og interne produksjoner, sier Wallace.
Leder av Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, sier veksten i bestillingen merkes godt i bransjen, både fra NRK og fra andre aktører.
- For produsentene er det kjempepositivt at det kommer flere på banen. Det er et gode og det skjerper konkurransen. Det stiller større krav til NRK og Netflix og andre som bestillere. Det er jo i NRKs egen interesse at de bruker mer av sine budsjetter på å skaffe seg det beste innholdet, sier hun til Kampanje.