- Dette er ikke den gullbransjen det en gang var

Stavanger-byrået Fasett har kommet seg etter oljesmellen.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Byråinntekten til det Stavanger-baserte reklamebyrået Fasett økte med 14 prosent i fjor, til 27,5 millioner kroner. I 2017 var byråinntekten på 24,2 millioner kroner. Dette er en vekst på 14 prosent.

På eiersiden er det byråleder og gründer Pål Hjorth Berge som er majoritetseier. Han kontrollerer like over 70 prosent av aksjene i Fasett gjennom sitt holdingsselskap Brandman AS. Deretter følger styreleder Stein Fosså som kontrollerer ti prosent av aksjene gjennom selskapet Aplavik, mens det er to enkeltaksjonærer som sitter på de resterende aksjene med hver sin like store pott; Egil Alv Andreassen og Maren Aadnøy Goa.

De to er begge partnere i byrået og jobber som henholdsvis kreativ leder og rådgiver/planner.

Hjorth Berge har fått med seg saken Kampanje hadde nylig der det Trondheims-baserte byrået HK Reklamebyrå var ute med sine 2018-tall.  og kalte seg «det største byråmiljøet utenfor Oslo».

- Kanskje vi er det største byrået utenfor Oslo? Men vi liker å kalle oss et nasjonalt og norsk byrå, ikke bare et Stavanger-byrå, sier Berge til Kampanje.

Les også: - Vi er det største byråmiljøet utenfor Oslo

Vi var for tunge på én sektor. Vi sier ikke nei takk til store prosjekter – for det var i oljen pengene var. Pål Hjorth Berge

- Vi var for tunge på én sektor

Byrået ble etablert i 1987, og har selskaper som Altibox, VB (Varme & Bad-kjeden), DNV GL og Lyse-konsernet på kundelisten. Til Kampanje forteller Berge at byrået i alle år har klart seg tålelig bra – med unntak av en dipp i 2014-2015.

- Vi har hatt to år i vår historie der vi opplevde en dipp i resultatene. Sist i 2014-2015 fordi vi var for tunge på én sektor – oljeindustrien, og fikk en smell da krisen kom. Oljeindustrien er en veldig syklisk bransje og i en region som dette - der oljeprisen påvirker mye, måtte vi omstille oss raskt, forteller han.

For byrået innså at de hadde gjort seg for avhengig av inntekter relatert til oljebransjen. Og de måtte ta grep – og gikk til oppsigelse av sju ansatte.

- Vi var for tunge på én sektor, vi sier ikke nei takk til store prosjekter – for det var i oljen pengene var. Vi tok aksjon fort, det gjorde at vi greide å komme ut av det etter kun ett år med negative tall, forteller han – stolt over den omstillingen 2015-tallene viser.

Her ser du regnskapstallene til Fasett for 2018. Alle tall i MNOK.Fasett øker

Fasett 2018 2017 Endring (%)
Byråinntekt 27,5 24,2 14
Omsetning 38,5 36 7
Driftsresultat 4,1 3,2 28
Resultat før skatt 4 3 33

- Måtte bli bredere

Blant de andre grepene byrået tok etter dippen, var å bevisst jobbe for å ha en bredde i kundeporteføljen.

- Vi har klart å ha en bredde, men også fått inn langsiktige kunder som kan løfte oss frem. Vi har som ambisjon å være det ledende byrået i vår region, men også synlige på det nasjonale kartet, proklamerer han.

Byrået teller i dag 22 ansatte – og flere skal de bli.

- I løpet av året kommer vi til å øke med et par stillinger. Vår policy er å vokse organisk, og legger opp til en vekst-takt på rundt ti prosent i året for å være konkurransedyktige. Vi lever av fornøyde kunder og kan skryte av å være nominer til Årets Byrå tredje år på rad. Vi er helt i Norgestoppen, mener Berge.

- Og hvordan er farten inn i 2019?

- Jo, farten er bra. Vi vet mye om hvordan året vil bli og når vi har mange kunder med lang horisont, ser det lovende ut. Men 2018 var jo bra, så det blir hardt å toppe det. Planen er å øke – og øke på samme nivå som de to foregående årene, sier han.

Som styremedlem i Kreativt Forum, følger han med i reklamebransjens opp- og nedturer både i hovedstaden og utenfor. Byrået er også Norges representant i det internasjonale nettverket +Imagepartner som har byråer fra hele Europa.

- Det er klart at det alltid er en utfordring med marginer og prispress på store kontrakter. Både vi og andre i bransjen må være veldig effektive. Dette er ikke den gullbransjen det en gang var, innrømmer han.

I likhet med HK reklamebyrå, som Kampanje altså kunne formidle tallene til for ikke lenge siden, har heller ikke Fasett noen planer om å etablere seg utenfor egen region.

- Nei, vi har ikke noen planer om å etablere et Oslo-kontor. Vi er herfra og det er vår profil og kultur. Her i Stavanger har vi jo også tilgang på et internasjonalt miljø gjennom oljevirksomheten. «Anything is possible from Stavanger», som vi liker å si, avslutter han.

Samlet byrå:

Her er mange av de Fasett-ansatte samlet under «Sterk reklame» i Stavanger høsten 2018. Foto: Fasett

- Dette er ikke den gullbransjen det en gang var