Kamp om digitale designere - snapper fra internasjonale rivaler

Making Waves prikket inn rekordoverskudd i brennhett marked.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Making Waves-overskuddet doblet seg i fjor, fra 15 millioner kroner i 2016 til rekordhøye 31 millioner i 2017. Det er klart kort tid etter at Kampanje skrev at eierkonsernet The North Alliance (NOA) for første gang omsatte for over en milliard kroner.

Teknologi- og designselskapets rekordoverskudd kommer til tross for kun en moderat omsetningsvekst på 2,4 prosent i 2017.

- Det aller viktigste i et selskap som Making Waves er folkene våre- og de er opptatt av å utvikle seg kontinuerlig. Det skjer selvsagt primært gjennom spennende og varierte kundeoppdrag, men det alene er ikke nok for å være i forkant av utviklingen. At vi har stabil og god drift i bunn gjør at vi kan investere enda mer i våre ansatte. Derfor er sunn lønnsomhet alltid viktigere enn vekst for oss, sier Kim Ydse Krogstad, daglig leder i Making Waves. 

- Når det er sagt, så må vi vokse mer for å kunne tilfredsstille et økende ønske om å jobbe med oss i markedet. Vi jobber derfor hardt med rekruttering av flinke folk fra både inn- og utland, sier Making Waves-sjefen, som tror veksten fortsetter i 2018.

Kim Ydse Krogsgard beskriver hodejakten som den største utfordringen i markedet.

- Vi opplever at den største utfordringen i markedet er knyttet til rekruttering av talent, ikke å vinne nok kundeoppdrag - det er det mer enn nok av. Den tøffeste konkurransen i den forbindelse kommer fra kundesiden som insourcer og startup-scenen. Vi opplever lite konkurranse fra de store, internasjonale gigantene, sier han.

Nå har Making Waves hentet inn to nye ansatte, begge kommer fra internasjonale konkurrenter. Maria Bono kommer fra Deloitte Digital. Bono er opprinnelig fra Spania, og etter bare noen få år i Norge har hun allerede rukket å lede Grafills fagruppe for interactive. Making Waves har også nylig ansatt den greske tjenestedesigneren Kostja Paschalidis, som har jobbet for Accenture-eide Fjord og andre byråer i London.

Bekrefter lønnspress:

Making Waves-Kim Ydse Krogstad sjef bekrefter at det er økende lønnspress i kampen om designerne. - Ja, absolutt. Særlig de siste to-tre årene.

- Nytt den siste tiden er at kundesiden rekrutterer ganske aggressivt

Nylig skrev Kampanje at etterspørselen etter spesialister på brukerorientert teknologi og design har vokst kraftig i medie- og kommunikasjonsbransjen og næringslivet de siste årene. Behovet er langt større enn antallet interaksjonsdesignere, utviklere og rådgivere som utdannes i Norge. Dermed øker lønnspresset, viser tall fra Mediebemannings Bransjerapport. Veksten for denne typen fagfolk var på 7,5 prosent i fjor. Det tar ikke lang tid før nyutdannede har lønninger på rundt 700.000 kroner, ifølge rapporten. At 72 prosent svarer at det er lite sannsynlig at de vil bytte jobb i løpet av 2018, gjør det ikke mindre vanskelig for næringslivet å finne slike designere. 

Les mer: Beinhard kamp om digitale designere gir lønnspress  (Abonnement)

Making Waves merker lønnskampen, bekrefter Kim Ydse Krogstad. 

- Ja, absolutt. Særlig de siste to-tre årene. Når det er sagt, opplever vi at det er andre ting som er viktigere enn lønn, som for eksempel jobbens innhold, kultur, og sosialt og faglig miljø. Lønn er en hygienefaktor, men som selvfølgelig skal matche det som er normalt i markedet.

- Hvor viktig er disse stillingene for det produktet Making Waves tilbyr sine kunder?

- Helt avgjørende. Det er akkurat denne type kompetanse som er, og alltid har vært, Making Waves’ kjernevirksomhet. Nytt den siste tiden er at kundesiden rekrutterer ganske aggressivt – fordi kompetansen er forretningskritisk for dem også nå. 

- Prispress og mangel på folk i Norge, blir løsningen da å hente folk fra utlandet?

- Mangfold er avgjørende for Making Waves ettersom vi designer og bygger tjenester til hele bredden av samfunnet – både i Norge og internasjonalt. Det krever at forskjelligtenkende eksperter med ulike bakgrunner jobber sammen om problemstillingene. Det er hovedgrunnen til at vi rekrutterer fra utlandet. Samtidig er det selvfølgelig positivt at man får større tilfang av flinke folk når markedet man søker i er større. UX-talent finnes overalt og vi opplever at Skandinavia er et attraktivt sted å flytte til.

- Er det mulig å hente disse til lavere lønnsnivåer enn  nordmenn med tilsvarende kompetanse?

- Nei, det er ikke mulig. Og heller ikke ønskelig fra vår side. Lønninger skal være tilpasset den jobben man gjør og det stedet man bor.

- Hva er det som skiller dagens marked sammenlignet med markedet for noen få år siden?

- Våre oppdragsgivere er langt mer modne nå enn for bare et til to år siden. De kjøper tjenester på en helt annen måte og samarbeidet er mye tettere. De oppleves som mer inkluderende og langsiktige - hvilket både er bra og helt nødvendig når de skal jobbe effektivt med innovasjon og digital tjenesteutvikling. Jeg tror hovedgrunnen til det er at de har rekruttert flinke, nytenkende folk på sin side. Vi ser derfor på insourcing mer som en positiv ting enn en trussel forretningsmessig, svarer Making Waves-sjefen.

 Les også: Rekordresultat for Høgebøl - passerer milliarden i omsetning

RekordoverskuddMen omsetningen steg med bare 2,4 prosent

Her ser du resultatene til Making Waves for 2017. Alle tall i MNOK. 

Making Waves 2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 276 270 + 2,4
Byråinntekt 235 230 + 2,1
Driftsresultat 30,9 15,2 + 103,8 

Kamp om digitale designere - snapper fra internasjonale rivaler