Møtte terror med krise-kommunikasjon på Twitter

Men PR-sjef tar også selvkritikk for krisehåndteringen etter Manchester-terror.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Rundt 21.000 publikummere strømmet ut av Manchester Arena en varm mai-dag i fjor. Arenaen var ett av flere stopp på Ariana Grandes «Dangerous Woman Tour», og mange nynnet sikkert på sangene til Grande på vei ut av konsertarenaen.

Klokken 22:33 utløste en selvmordsbomber en bombe i arenaens foajé – et område som var tettpakket med glade fans, mange av dem barn og unge. 22 mennesker ble drept og 119 personer ble skadet.

Å håndtere en krisesituasjon som dette, ble en bratt læringskurve for kommunikasjonsavdelingen i Greater Manchester Police. For plutselig måtte alle kriseplaner og strategier som var tenkt ut i teorien, bli brukt i praksis.

Dette var ikke første gangen byen med 2,5 millioner innbyggere ble satt på prøve med terror. Blant annet ble byen utsatt IRA-terror i 1996, da et kjøpesenter i sentrum av byen ble bombet. Mirakuløst nok var det ingen som omkom.

- Krisekommunikasjon har endret seg mye siden den gang. I dag sender folk live og legger ut bilder når det skjer, i tillegg til at det kommer falske bilder ut i offentligheten, sier Amanda Coleman, som er Head of Corporate Communications i Greater Manchester Police.

Denne uken sto Coleman på scenen under World Public Relations Forum som ble arrangert i Oslo og delte av sine erfaringer. Hun leder en kommunikasjonsavdeling som består av i underkant av 35 personer.

Stod i mediestormen:

Amanda Coleman ledet Manchester-politiets kommunikasjonsarbeid da bomben smalt i Manchester for snart ett år siden. - Media var overalt. Hver gang journalistene så en hvit og blå politibil, kastet de seg på hjul og fulgte etter, sier hun. Foto: Hilde Nyman.

Valgte Twitter som kanal

Den første meldingen som gikk ut til verden om angrepet, var en Twitter-melding fra Greater Manchester Police.

- Det ble raskt massiv oppmerksomhet. Etter at Putin og Trump hadde tvitret om angrepet på hver sin kant, tok det av, sier hun.

Deretter ble medietrykket enormt.

- Media var jo overalt. Hver gang journalistene så en hvit og blå politibil, kastet de seg på hjul og fulgte etter. I starten sa vi bare at det ikke var noe vits i å ringe oss, vi har ikke tid til å svare på spørsmål fra pressen. Det vi kan fortelle, står på Twitter, sier Coleman.

Etter hvert utarbeidet de også infografikk med de viktigste fakta - som ble tilgjengeliggjort, også dette for å lette presset på informasjonsavdelingen.

I starten sa vi bare at det ikke var noe vits i å ringe oss, vi har ikke tid til å svare på spørsmål fra pressen. Amanda Coleman

- Vi glemte menneskene

I etterpåklokskapens ånd innrømmer Coleman at det var spesielt ett aspekt ved krisehåndteringen som ikke fikk like mye oppmerksomhet som det burde ha fått;

- Menneskene. Vi forsto ikke at langt over 700 mennesker ble rammet på en eller annen måte av de 22 dødsfallene. Mange er jo også fremdeles sterkt påvirket. Nå er det snart årsdagen for angrepet og det er klart at da kommer alle minnene frem igjen. Vi forsto ikke godt nok at hvis familie og pårørende ikke var fornøyde med informasjonen, spiller det ingen rolle hvor mye informasjon vi legger ut i andre kanaler. Folk er viktigst, sier Coleman.

Når man inkluderer de ansatte i politiet i disse tallene er det snakk om mer enn 1000 mennesker, utdyper hun overfor Kampanje.

- Vi hadde jo folk på åstedet, på likhus, i identifiseringsteam. Totalt anslår vi at rundt ti prosent av de ansatte i Manchesterpolitiet ble berørt. I tillegg har man elementet som spiller inn at dette skjer i våre nærområder, det gjør det ekstra tøft, sier Coleman til Kampanje. 

Fremdeles kommer det frem nye tilfeller av folk som sliter psykisk med ettervirkningene av terroren, og som trenger hjelp fra hjelpeapparatet.

- Hva har dere lært etter terroren i fjor?

- Masse! Det har jo skjedd så mye at vi til tider har spurt oss selv om dette virkelig har skjedd. Vi venter på at ting skal bli «normalt» igjen, men så skjønner vi at dette er «normalt» nå. Dette er del av vår historie nå, og vi deler gjerne med andre de erfaringene vi har gjort oss.

Benyttet grafikk:

Ett av grepene kommunikasjonsavdelingen i Greater Manchester Police tok for å begrense tiden de brukte på å svare på de samme spørsmålene fra pressen - igjen og igjen, var å lage grafiske fremstillinger av fakta de satt på. Foto: Hilde Nyman

Ikke bekymret for omdømme

Hun har flere ganger fått spørsmål om de på noe tidspunkt hadde omdømme-bekymringer på byens vegne eller politiets vegne.

- Vi tenkte ikke på omdømme i denne situasjonen. Vi tenkte mest på hva vi gjorde, ikke hva vi sa. Hvis man lar omdømme bestemme hva man gjør, tar man feil beslutninger. Jeg er av den bestemte oppfatning at omdømme ikke skal være i dine tanker i en slik situasjon, sier hun til Kampanje.

- Føler dere at dere var forberedt?

- Vi hadde jo planer, prosedyrer og rammeverk. Men samtidig måtte jo alt dette tilpasses situasjonen vi var i. Man må tenke gjennom alle ting på nytt. Ett år før dette skjedde holdt jeg et foredrag der jeg sa at «Det er ikke snakk om HVIS man opplever en terrorhandling, men NÅR.» Tanken min har alltid vært at man må ha alle de viktige samtalene før noe skjer, sier hun til Kampanje.

Da det ble klart at de faktisk sto midt oppe i et terrorangrep, oppdaget kommunikasjonsstaben også noe annet som kanskje gjorde ting vanskeligere enn nødvendig;

- Alle planene vi hadde, var laget med utgangspunkt i London. Alt måtte tilpasses at vi bor i en annen, mindre by med annen infrastruktur, sier Coleman.

Møtte terror med krise-kommunikasjon på Twitter