Rundt 21.000 publikummere strømmet ut av Manchester Arena en varm mai-dag i fjor. Arenaen var ett av flere stopp på Ariana Grandes «Dangerous Woman Tour», og mange nynnet sikkert på sangene til Grande på vei ut av konsertarenaen.
Klokken 22:33 utløste en selvmordsbomber en bombe i arenaens foajé – et område som var tettpakket med glade fans, mange av dem barn og unge. 22 mennesker ble drept og 119 personer ble skadet.
Å håndtere en krisesituasjon som dette, ble en bratt læringskurve for kommunikasjonsavdelingen i Greater Manchester Police. For plutselig måtte alle kriseplaner og strategier som var tenkt ut i teorien, bli brukt i praksis.
Dette var ikke første gangen byen med 2,5 millioner innbyggere ble satt på prøve med terror. Blant annet ble byen utsatt IRA-terror i 1996, da et kjøpesenter i sentrum av byen ble bombet. Mirakuløst nok var det ingen som omkom.
- Krisekommunikasjon har endret seg mye siden den gang. I dag sender folk live og legger ut bilder når det skjer, i tillegg til at det kommer falske bilder ut i offentligheten, sier Amanda Coleman, som er Head of Corporate Communications i Greater Manchester Police.
Denne uken sto Coleman på scenen under World Public Relations Forum som ble arrangert i Oslo og delte av sine erfaringer. Hun leder en kommunikasjonsavdeling som består av i underkant av 35 personer.