- Jeg skal være ærlig og si at man blir påvirket at man er ettertraktet. Det dukker jo opp en del tilbud i mailboksen fra både store og mindre arbeidsgivere, alt fra byråer til private selskaper, forteller senior UI/UX- designer Thuy Gia Nguyen (32) til Kampanje.
Etterspørselen etter spesialister på brukerorientert teknologi og design har vokst kraftig i medie- og kommunikasjonsbransjen og næringslivet de siste årene. Behovet er langt større enn antallet interaksjonsdesignere, utviklere og rådgivere som utdannes i Norge. Dermed øker lønnspresset, viser tall fra Mediebemannings Bransjerapport. Veksten for denne typen fagfolk var på 7,5 prosent i fjor. Det tar ikke lang tid før nyutdannede har lønninger på rundt 700.000 kroner, ifølge rapporten. At 72 prosent svarer at det er lite sannsynlig at de vil bytte jobb i løpet av 2018, gjør det ikke mindre vanskelig for næringslivet å finne slike designere.
Det vet Thuy Gia Nguyen fra Bergen alt om. Han begynte nylig i ny jobb som interaksjonsdesigner i Schibsted-eide Finn. Vennskap førte ham inn i Schibsted-sfæren etter noen år i fullservicebyrået Hyper.
- En tidligere kollega av meg begynte her i fjor. En jeg alltid har hatt sideprosjekter med. Han snakket varmt om miljøet og hvordan det var å jobbe med apputvikling på noe som faktisk kunne ha stor betydning for folk. Så ble det til at jeg fikk jobb her da.
- Hvor mye betyr arbeidsmiljø og kolleger?
- Det betyr veldig mye. Man skal tross alt tilbringe mesteparten av dagen her, så da må man kunne ha det hyggelig og trygt med dem man har rundt seg. Som teamleder i Hyper brukte jeg mye av tiden på å skape en god internkultur, forteller Thuy.
Han gikk ikke rett fra skolebenken til designyrket.
- Jeg har nok en utradisjonell bakgrunn, for jeg er ikke utdannet, jeg er selvlært designer. Jeg kommer fra en kreativ familie der alle hjemme i Bergen har drevet med musikk og tegning. Jeg er vel en av «kidsa» som aldri har sluttet å tegne. Det ledet igjen til tegning, form og farge på videregående skole, og så fulgte jeg opp med ett år på kunstskole i Oslo. Det ble et viktig år for meg, fordi jeg lærte å tenke fritt, ha tro på mine ideer og visualisere løse konsepter jeg hadde i tankene, forteller Thuy.
På veien videre droppet han planene om å bli heltidskunster.
- Jeg prøvde å komme inn på Kunstakademiet, men skjønte fort at kunst er vanskelig å leve av. Ettersom jeg har tegnet siden jeg var liten, ble grafisk design det naturlige steget for meg. Det ble noe jeg holdt på med siden av jobben i ungdomsseksjonen i bydel Frogner i Oslo kommune. Der jobbet jeg på en ungdomsklubb og lærte mye om mennesker og adferd, noe jeg har fått veldig god bruk for senere i livet, forteller han til Kampanje.