Har tjent over 100 millioner på ti år i PR-bransjen

Den mediesky PR-rådgiveren Jon Mørland forteller om ti suksessrike år.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Det er ti år siden Jon Mørland sammen med Øyvind Johnsen forlot PR-byrået Geelmuyden Kiese, og etablerte kommunikasjonsselskapet Mørland & Johnsen. De to kollegene har neppe angret på beslutningen. Siden den gang har selskapet levert marginer som knapt noen i medie- og kommunikasjonsbransjen kan matche. I fjor omsatte selskapet for 25,3 millioner kroner, som er 2,7 prosent mindre enn året før. Resultat før skatt endte på 11,9 millioner kroner, som er en nedgang på 2,6 prosent sammenlignet med året før. I løpet av sine ti første år har det jubilerende byrået dratt inn et samlet overskudd før skatt på 106,8 millioner kroner.

Når Kampanje spør styreleder og største eier, Jon Mørland, om selskapet er PR-bransjens mest lønnsomme, svarer han slik.

 - Jeg har ikke sett på 2015-tallene til de andre selskapene, men ifølge Kampanje har vi vel pleid å være det. Det har nok du bedre oversikt over enn meg. Vi er opptatt av å drive en veldig effektiv organisasjon med nærmest null interntid kombinert med stram kostnadskontroll. Nesten all vår arbeidstid er knyttet til kundeoppdrag, sier Mørland til Kampanje.

Mørland har tidligere uttalt til Kampanje at planen har vært å vokse forsiktig.

 - Jeg er fornøyd med planen så langt. Når jeg ser på tallene som ligger foran meg, så viser de at selskapets omsetning og resultat har ligget stabilt de siste årene, sier han.

Vi skal være store og gode nok til å jobbe med store og kompliserte oppdrag, men små nok til å drifte selskapet effektivt.

- Har funnet en nisje og en størrelse
Tross en ørliten nedgang i fjor, er Mørland tilfreds med resultatet.

- Jeg er godt fornøyd med at vi greide denne omsetningen og dette resultatet i et år som jeg tror flere opplevde som krevende. Jeg tror årsaken til at vi lykkes med det er at vi har vært så priviligerte å få jobbe i flere lange og stabile kundeforhold.

Mørland regner med at selskapets omsetning og resultat kommer til å ligge omtrent på dagens nivå de neste årene.

- Man skal være uhyre forsiktig med å spå for mye om markedsutviklingen i årene som kommer, men med dagens organisasjon og forretningsstrategi har vi god tro på at vi er godt satt sammen for viderere utvikling i tiden framover - så lenge vi ikke gjør noen drastiske endringer.

- Har du noen  planer om å gjøre noe drastisk?

- Nei. Jeg tror vi har funnet en nisje og en størrelse som gjør at vi kan vokse forsiktig videre uten av vi pådrar for oss for store organisasjonskostnader. Vi skal være store og gode nok til å jobbe med store og kompliserte oppdrag, men små nok til å drifte selskapet effektivt. Jeg ser ingen gode grunner for å endre denne strategien. Når man driver konsulentvirksomhet, så er man hele tiden til for sine kunder. Det betyr at all annen virksomhet som ikke kan relateres til kundeutvikling bør begrenses til et minimum Å rekruttere for mange ansatte på kort tid, som skal integreres i en organisasjon og kultur og samt opplæres i vår tilnærming til faget, krever mye. Jeg tror følgelig ikke på vokse raskt uten at det går utover  leveransene og kundefokuset, sier Mørland.

- Ansettes det for mange i norske PR-byråer?

- Jeg snakker aldri om våre konkurrenter. Det er mange veier til målet, men dette er i alle fall vår vei.

Gode marginer PR-byrået Mørland & Johnsen er et av Norges mest lønnsomme PR-byrå

Mørland & Johnsen* 2015 2014 Endring i prosent
Omsetning 25,3 26,0 - 2,7
Driftsresultat 11,7 12,1 - 3,3
Resultat før skatt 11,9 12,2 - 2,4

*Alle tall i millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bransjens mest lønnsomme: Få - om noen - i PR-bransjen kan matche Jon Mørland og selskapet Mørland & Johnsen på lønnsomhet.

Gikk fra Fotballforbundet til Hangeland
Jon Mørland uttaler seg sjelden i mediene og har siden etableringen i 2006 holdt en lav profil sammenlignet med en god del andre kommunikasjonsrådgivere og PR-byråsjefer. Mest omtale har han fått rundt sin rolle som medierådgiver for landslaget i fotball. Kundeforholdet til landslaget ble avsluttet etter sju år i 2013.

- Jeg kommenterer aldri kunder.  Men, det jeg kan si om det avsluttede samarbeidet med Norges Fotballforbund er at det var et profesjonelt kundeforhold som jeg satte stor pris på. Omsetningsmessig var det aldri blant de største, men det skal ikke stikkes under en stol at jeg er mer enn normalt fotballinteressert, sier Mørland.

Da samarbeidet med Fotballforbundet ble avsluttet i 2013, ble daværende landslagskaptein Brede Hangeland ny kunde.

- Vi inngikk et tettere samarbeid i 2013 og da var det ikke naturlig å jobbe for landslaget samtidig. Hangeland og jeg deler en del tanker og verdier, og har sammen kommet med en del utspill om idrettspolitikk og fotballens samfunnsbetydning. 

Brede Hangeland før jul hardt ut mot Norges Fotballforbund (NFF) for den seks år lange avtalen til 2,4 milliarder kroner de inngikk med Discovery Networks om Tippeligaen. Bakgrunnen er at flere av Discoverys kanaler finansieres av reklameinntekter fra utenlandske bettingselskaper.

- Det må være en umulig balansegang å skulle forsvare den, og jeg tror NFF ser det selv. Her tror jeg det var pengene som avgjorde og ikke moralen, sa Hangeland til Aftenposten.

Sammen med PR-rådgiver og mangeårig medieansvarlig for landslaget, Jon Mørland,  skrev han en kronikk om temaet i Aftenposten.

Også den siste tiden har det stormet rundt landslaget og Fotballforbundet. Det handler om åpenhet, pengekultur, reiseregninger og sportslige resultater. 

- Hva tenker du om alt bråket rundt landslaget og Norges Fotballforbund, Mørland?

- Det ville vært utidig av meg, som jobbet for landslaget i flere år, å kommentere det. Hangeland og jeg har ytret oss nylig om norsk spillpolitikk og fotballens forhold til denne, men jeg vil ikke kommentere noe av det som for øvrig har skjedd den siste tiden.

Traff Gro da hun var statsminister
Mørland er også kjent som pressetalsmann og rådgiver for tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

- Gro Harlem Brundtland er ikke en kunde av selskapet som sådan, arbeidet for henne utføres av meg i privat. Samarbeidet startet da hun gikk av som generalsekretær i WHO i 2004. Vi hadde truffet hverandre noen ganger tidligere i hennes statsministertid og så var det noen som anbefalte meg overfor Gro, sier Mørland, som er medlem av Arbeiderpartiet.

Også Google skal etter det Kampanje være blant de mer kjente kundene.

- Jeg kommenterer aldri kundeforhold, sier Mørland.

Oppslagsbildet: Brede Hangeland, Jon Mørland og Nils Johan Semb.

Har tjent over 100 millioner på ti år i PR-bransjen