Ny reklametrend tar over for content marketing

Det nye moteordet i markedsføringsbransjen er «inbound marketing».

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum og Hilde Nyman

Etter flere år med content marketing, er det nå inbound marketing som spås å bli det nye, store og for norske språkvaskere er det bare å gi seg i kast med nok en oversettelse.  Tore Berntsen, daglig leder i MarkedsPartner, omtaler fenomenet som «en digital markedsstrategi rettet mot personer som har et erkjent behov for det du tilbyr».

- Man har et problem eller en mulighet man leter etter en løsning til, og vil i ni av ti tilfeller starte søket på Google. Grunnpillarene i en inbound-tankegang er å oppnå synlighet på søk og i sosiale medier, drive trafikk til web, konvertere trafikken til «leads», altså konkrete henvendelser fra potensielle kunder, og konvertere disse igjen til kunder. Det er kjøperen selv som tar initiativ til å etablere kontakten med deg, og derfor betegnes denne typen markedskommunikasjon også som kjøperinitiert markedsføring. Inbound er i all hovedsak en digital markedsføringsform, sier Berntsen.

MarkedsPartner omsatte for 10 millioner på inbound marketing-tjenester i 2015, og regner med å doble dette i 2016.

Et annet selskap som også satser stort på inbound marketing, er Inbound Group. Dette selskapet ledes av gründerne Barbro Fagerbakk og Tor Magnus Kolflaath. De to jobbet sammen i webbyrået Idium da de fikk ideen om å starte for seg selv. Så de leverte inn sine oppsigelser og Inbound Group ble stiftet våren 2015.

- Vi jobbet i markedsavdelingen og brukte inbound marketing til å markedsføre Idium. Uten å øke markedsbudsjettet klarte vi å tidoble antallet «leads». Disse resultatene fikk oss til å ville hjelpe andre bedrifter til å oppnå det samme, sier Fagerbakk til Kampanje.

For å starte opp byrået fikk de med seg to investorer som sluset 2,2 millioner kroner inn i selskapet, i bytte mot til 27,5 prosent av aksjene.  Det var selskapet Mecom Holding WLL og den saudi-arabiske investoren Ayed Al Shamrani som gikk inn, men gründer-duoen har beholdt kontrollen i selskapet.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Tor Magnus Kolflaath og Barbro Fagerbakk startet opp Inbound Group i 2015. I forrige uke ble en ny emisjon på 2,2 millioner kroner styregodkjent, så nå skal staben økes med hele ti ansatte.

- «Alle» driver med dette om fire-fem år
Lederne i begge byråer mener denne typen markedsføring representerer fremtidens markedsføring. Tore Berntsen forteller at MarkedsPartner siden oppstarten i 1997 vært opptatt av strategisk og målbar markedsføring, og har forsøkt å være i forkant når det gjelder å tilegne ny kunnskap om mulighetene ny digital markedsføringsteknologi gir.

- Inbound marketing er noe «alle» bedrifter kommer til å drive med om bare fire-fem år, og det er en utvikling vi ønsker å være en del av. Da vi høsten 2014 ble partnere med HubSpot, satte vi oss som mål å være den ledende norske tjenesteleverandøren av inbound marketing-tjenester i Norge, sier Berntsen til Kampanje.

Berntsen sier det er mange fellestrekk mellom de to disiplinene content marketing og inbound marketing. Blant annet bruken av innhold.

- Content marketing er et bredere begrep for bruk av innhold i markedsføringsøyemed, og inbound marketing vil nok av mange ses på som en variant eller underkategori av content marketing. Felles for begge er at innhold er et bærende element. Etter hvert som at flere og flere markedsdirektører skjønner viktigheten av content marketing, vil svært mange lande på inbound marketing som den foretrukne strategien og metoden for å bruke innhold til å skape flere kunder og økt salg. For de fleste virksomheter innen B2B, og for en del B2C-segmenter, hvor kjøperne gjør egen research på nettet, vil inbound markering være den mest kostnadseffektive måten å praktisere innholdsmarkedsføring på, sier han. Og spår friskt:

- Inbound marketing vil i framtiden være et minst like kjent begrep blant norske markedsdirektører som content marketing er det i dag, om ikke mer, tror Berntsen.

- Men hvorfor satser ikke flere på dette?

- Vi opplever at interessen blant norske selskaper er kraftig stigende, men som med mye annet ligger vi noen år bak USA, hvor inbound marketing virkelig har tatt av. For å sitere gründer av MarkedsPartner, Stig Hammer: «I år 2020 driver ‘alle' norske bedrifter med inbound marketing. 90 prosent av dem vil angre på at de ikke begynte tidligere - og de få fremsynte i hver bransje vil allerede ha høstet svært gode resultater i mange år.» Det tror jeg også, sier han.

Vi opplever at interessen blant norske selskaper er kraftig stigende, men som med mye annet ligger vi noen år bak USA, hvor inbound marketing virkelig har tatt av. Tore Berntsen, MarkedsPartner

Henter penger og ansatte
I dag er det fire ansatte i Inbound group inkludert de to gründerne. I tillegg har byrået seks frilansere som jobber for byrået. Men gründerne har så klokkertro på konseptet at de skal øke bemanningen med ti nyansatte i løpet av året. Denne veksten gjøres mulig gjennom en emisjon der blant annet de ansatte som ikke er inne på eiersiden i dag, inviteres inn.

- Vi skal hente inn totalt 2,2 millioner kroner, forteller Tor Magnus Kolflaath til Kampanje. Han er daglig leder i byrået.

Han forteller at siden byrået ikke hadde drift hele året i fjor, er ikke tallene mye å skryte av.

 - Vi har brukt noen måneder på å komme i gang og få alle prosesser på plass. Nå sitter det, og det skjønner investorene våre også. I tillegg er de kundene vi har veldig entusiastiske og fornøyde. Så timingen er veldig god - ettersom inbound blir mer og mer kjent, sier han til Kampanje.

Men de er begge optimistiske for inneværende år.

- Vi merker stor etterspørsel, så det går rette veien. Norske bedrifter begynner å få øynene opp for denne typen markedsføring, sier Fagerbakk.  Og blir supplert av Kolflaath;

- Vi er på track i forhold til inntekter og kunder i år. Målet er å omsette for fem millioner kroner. Og vi kommer nok til å mer enn doble 2016-omsetningen i 2017, sier han. Resultat før skatt legger de opp til å ende på et mindre minusresultat på et par hundre tusen kroner.

- Hvor store skal dere bli?

- Vi skal bli størst i Norden, sier Fagerbakk ubeskjedent.

De er sikre på at dette kommer til å ta av i det norske markedet – slik det har vokst seg stadig større på blant annet det amerikanske markedet.

- Inbound-marketing kommer til å ta stadig større markedsandeler de neste årene. Og man kan måle alt – fra første gang en kunde er inne på en nettside til å finne ut hvor mange kroner i kassen dette resulterer i.  Vi blir alle mettet av reklame og pop-up ads og slikt. Med inbound plager vi ingen. Men det er klart, det er ikke den mest sexy formen av markedsføring, og dette kommer ikke til å vinne priser. Men det fungerer, og til syvende og sist er det kroner i kassa som betyr noe, sier Fagerbakk.

Barbro Fagerbakk er tidligere deltaker i reality-serien «Farmen» og har også erfaring som journalist i TV 2.

- Min jobb som programleder og journalist i TV 2 er i aller høyeste grad noe jeg drar nytte av. Men dette handler først og fremst om å kunne prate med mennesker og presentere innhold både skriftlig og muntlig, sier hun.

Ny reklametrend tar over for content marketing