Øker omsetningen med over 600 mill.

For første gang slipper det svenske mediekonsernet MTG sine norske omsetningstall.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) øker omsetningen sin i Norge. Selskapet, som i Norge driver både tv- og radiokanaler, betal-tv og tv-produksjon har ikke for vane å bryte opp tall i geografiske markeder, men i årsrapporten for 2014 som ble publisert tirsdag denne uken kommer det frem at MTG har en omsetning på snaue 2,8 milliarder norske kroner i Norge.

Etter det Kampanje kjenner til er det god fart i selskapets betal-tv-virksomhet Viasat, radiokanalen P4 og produksjonsselskapene Monster, Playroom og Strix. Langt tøffere har det gått for de tradiosjonelle reklame-tv-kanalene samlet i selskapet MTG TV.

En omsetning på 2,8 milliarder er uansett en kraftig vekst sammenlignet med tilsvarende tall i 2013 som oppgis å ligge på 2,15 milliarder kroner.

Sjefen for MTG Norge, Kalle Lisberg, ønsker ikke å gå i dybden på tallene og henviser til MTGs konsernledelse for mer utdypende kommentarer.

- Mesteparten av veksten har med kjøpet av Nice å gjøre. I 2014-tallene ligger for første gang 12 måneder med Nice, sier Per Lorentz, presse- og informasjonsansvarlig i MTG til Kampanje.

Kjøpte Nice
Det var høsten 2013 kjøpte MTG opp en rekke tv-produksjonsselskap i Norden samlet under Nice-paraplyen.  I Nice-gruppen lå store norske tv- og eventselskaper som Monster og Playroom og de norske tv-produksjonsselskapene der også Strix nå inngår har en omsetning som fort nærmer seg 600-700 millioner kroner. 

Sjef for Nice-selskapene i Norge og Norden etter 675-millionersoppkjøpet til MTG,  Morten Aas, ønsker ikke å kommentere tall på selskapsnivå. Han sier likevel på generelt grunnlag:

- Vi er fornøyd med aktiviteten i Norge i alle deler av Nice, sier Morten Aass til Kampanje.

MTGs omsetningsvekst i Norge endte på hele 623 millioner norske kroner i 2014, eller på nesten 30 prosent.

Over 400 radio-millioner
I tillegg til innlemmingen av tv- og produksjonsselskapene i Nice vokser også omsetningen til radiokanalen P4. Etter det Kampanje kjenner til vil radioinntektene til P4 for første gang passere 400 millioner kroner.

- Vi kommenterer årsresultatet spesifikt før det legges fram isolert for P4 og P4-gruppen i Norge, men radio som mediekanal opplevde omsetningsvekst i Norge i fjor. Det er i seg selv unikt i kampen om oppmerksomhet og penger som norske mediehus utkjemper, sier administrerende direktør og sjefredaktør i P4, Trygve Rønningen, til Kampanje. 

P4-sjefen bekrefter imidlertid tallene vil vise både omsetningvekst og resultatbedring sammenlignet med 2013-tallene.

- Vi har også fått en bra start på det nye året, så i P4-gruppen er det god stemning. sier Rønningen.

- Sunn betal-tv-business
Også betal-tv-operasjonen til MTG, skal ha lagt bak seg et godt år, men heller ikke Viasat-sjefen, Vegard Klubbenes Drogseth, vil være konkrett på tall. 

- Vi kommenterer verken omsetningstall eller kundetall, men vi har i de siste par årene jobbet med å videreutvikle en allerede solid Viasat-organisasjon og sett fruktene av det. Vi leverer en sunn og god betal-tv-business i Norge samtidig med at vi jobber for å utvikle samarbeidet med våre distribusjonspartnere, sier han.

Eneste skåret i gleden er den tradisjonelle tv-virksomheten. For der MTG virkelig har slitt de siste årene, så er det på tv-siden. Både seeroppslutningen og reklamesalget har falt kraftig de siste årene. alget av tv-reklame har falt de siste årene slik Kampanje kjenner utviklingen. Tv-konsernet hadde i mars i år en markedsandel i tv-markedet på 6,9 prosent i riksuniverset (12+) og reklameomsetningen skal nå ligge på rundt 500 millioner kroner.  Dermed har reklameomsetningen falt med rundt 150 millioner kroner de siste årene. 

Les også: TV3 slår TVNorge på reklamesalg

Totalt så utgjør virksomhetene i MTG Norge rundt 20 prosent av den samlede omsetningen i MTG-konsernet.

MTG hadde i 2014 en omsetning på 15,7 milliarder svenske kroner og hadde et overskudd før skatt på 1,1 milliarder svenske kroner.

Les også: MTG varsler valutasmell

MTG legger frem tall for årets første kvartal senere denne måneden.

Øker omsetningen med over 600 mill.