Den siste meningsmålingen fra Norstat for NRK/Aftenposten bekrefter en trend som vi kjenner igjen fra det europeiske kontinentet: Styringspartiene sliter, populistene til høyre går kraftig fram. I Tyskland er det det stygge Alternative für Deutschland, i Norge Fremskrittspartiet. To partier som ikke må sammenlignes, men som likevel representerer en lik utvikling: Velgerne søker mot klar tale, enkle og raske løsninger på utrygghet og dyrtid.
Så det at velgerne ser mot høyre også i Norge, gjør at vi her til lands ikke lenger er noe andereledesland i forhold til trendene i Europa for øvrig. Likevel, mange piler peker rett veg her til lands. Renta skal ned i 2025, arbeidsledigheten er lav; ja, den største bekymringen her er mangelen på arbeidskraft, og folk flest får nok bedre råd de kommende månedene. Bekymringsfullt er det at forskjellene mellom oss øker. Økte forskjeller fører med seg sosial uro, søken etter en sterk leder og svekker mulighetene for politisk konsensus og forlik.
Men hva hvis FrP blir størst?
De siste meningsmålingene i 2024 viser alle et tydelig bilde av folkets valg ved overgangen til 2025: Fremskrittspartiet er Norges største parti, Høyre har ikke klart å karre til seg et eneste prosentpoeng etter mer enn tre år i opposisjon. Arbeiderpartiet er i krise og Senterpartiet er igjen blitt et lite parti. I politikken er det veldig langt fram til 8. september 2025, men fortsetter trenden fra slutten av 2024, kan vi se for oss følgende scenario:
Fremskrittspartiet gjør et historisk godt valg. Blir for første gang ved valg landet største parti og ti prosentpoeng større enn Høyre. Det er et klart borgerlig flertall på Stortinget, til og med et mulig rent flertall for FrP og Høyre. Sannsynlig? I alle fall ikke umulig, slik den politisk situasjon er i dag. Hva skjer så? Vil Erna Solberg akseptere å bli juniorpartner i en regjering ledet av Sylvi Listhaug? Jeg tror ikke det.
Selv om valgresultatet er folkets dom, vil ydmykelsen for partiet Høyre og for Erna Solberg personlig være for stor.
Hvilke alternativer er da mulige?: La et svekket Arbeiderparti fortsette i posisjon? Neppe. En kriseregjering mellom de gamle styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet? Nei. De vil neppe være i nærheten av et flertall på Stortinget og dessuten er tanken på et slikt samarbeid fjern i begge partiene. I en parentes må bemerkes at spesielt i Høyre har et slikt samarbeid vært avvist med den begrunnelsen at det ville føre til et stort FrP. Kanskje man i Høyre i stedet burde ha vært mer opptatt av de langsiktige konsekvensene av 2013, da partiet oppgraderte FrP til et regjeringsparti?
Så, hvis FrP blir størst, mye større enn Høyre ved stortingsvalget 2025, er det mest realistiske alternativet en ren Fremskrittspartiet-regjering. Det kan jo være noe å filosofere over i nyttårhelga.
Terje Svabø er tidligere journalist i NRK og TV 2 og i dag partner i SvabøVersto der han leder konferanser og debatter og tilbyr medierådgivning, Han har også ledet Kampanjes valgkampjury helt tilbake til 2013.
Kommentér