Umar Ashraf tiltrer som ny daglig leder i Antirasistisk Senter på nyåret. Det betyr at han slutter som rådgier i kommunikasjonsbyrået Sannum & Bergestuen og forlater PR-bransjen.

- Jeg er utrolig takknemlig for muligheten til å lede Antirasistisk Senter. Rasisme og diskriminering er en virkelighet som preger og hemmer manges liv. Jeg ser frem til å jobbe tett med de dyktige kollegene på senteret, med fagmiljøer, politikere og øvrig samfunns- og næringsliv for et mer rettferdig og inkluderende samfunn, sier Ashraf.

Det var ikke en enkel avgjørelse å ta farvel med kollegaene i Sannum & Bergestuen, forteller Ashraf.

- Dette var et vanskelig valg, nettopp fordi jeg måtte velge mellom min hjertesak, og folk som står mitt hjerte nært. Det er utrolig vanskelig å forlate bransjens kuleste arbeidsplass i det vi har så stor momentum. Vi fortsetter å få tillit fra både små og store kunder. Vi har vært en passe stor og veldig sammensveiset gjeng, og for meg har denne gjenge vært en jobbfamilie som jeg kommer til å savne veldig mye, sier han.

Umar Ashraf har på mange måter blitt en talsperson for mangfold i kommunikasjonsbransjen, både som forfatter av boken «Hvit PR» og da han selv ble utsatt for en rasistisk kommentar i en opphetet bransjedebatt med PR-nestor Hans Geelmuyden.

Les mer: Geelmuyden legger seg flat: - Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske

Fire år senere er Umar Ashraf usikker på hvor mye som har endret seg i bransjen.

- Jeg føler på mange måter at den våren i 2020 var et viktig vendepunt. Men jeg vet fortsatt ikke hvor mye vi har forandret oss som en bransje. Joda, ting går fremover. Men jeg er fortsatt utålmodig, sier han.

Ashraf mener det foregår en motvilje mot mangfoldsarbeid på alle arenaer knytet til kommunikasjonsbransjen.

- Det er som om vi ikke gidder å prøve en gang. Det gjelder alt fra kommunikasjonen fra utdanningsinstitusjonene, til hvem bransjeaktørene velger å gi sceneplass til. I forrige uke mottok jeg en melding fra en kommunikasjonsleder. Uten å nevne navn, så skrev vedkommende; «Onsdag hadde Kommunikasjonsforeningen jubileumsarrangement i Oslo. Ingen med minoritetsbakgrunn på scenen og heller ingen i juryen til Åpenhetsprisen», sier Ashraf.

- Så jeg er blitt en sånn uformell klagekanal for alle som oppdager at norsk PR- og reklamebransje fortsatt har et mangfoldsproblem, humrer han.

Styreleder Manuela Ramin-Osmundsen sier til NTB at Ashraf har en kombinasjon av erfaring og et sterkt personlig engasjement som gjør ham til den rette lederen for Antirasistisk Senter.

- Han forstår hvordan rasisme og høyreekstremisme henger sammen. Hans vilje til å jobbe og engasjere bredt gjør oss trygge på at vi vil kunne styrke vårt arbeid mot disse utfordringene, sier Ramin-Osmundsen.