Åpenhetsprisen deles ut av Kommunikasjonsforeningen til noen som har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet, det politiske systemets forvaltning, eller offentlige og private virksomheter.

I år går prisen til politiet for arbeidet med Politiloggen. Det skjer på samme dag som politiet stenger kontoen sin på X for å satse for fullt på egen kanal.

«Årets vinner driver i en sektor basert på tillit, der åpenhet og transparens er nøkkelingredienser. Da dette kom under press i deres kommunikasjonsarbeid, valgte de å ta et grep som skal være unikt i verdenssammenheng», heter det i juryens begrunnelse.

Les mer: Politiet er ferdig på X

Det kaller juryleder Jan Christian Thommesen et modig og inspirerende valg.

- Etter at Elon Musk tok over eierskapet til Twitter har kontroverser kommet på løpende bånd. Det har vært tvilsomme utestengelser, blant annet av journalister som var kritiske til Musk, sparking av ansatte som jobber med datasikkerhet og GDPR-spørsmål, samt økt fokus på inntjening. Det førte til en kritikkverdig økning i innhøstingen av persondata for å nevne noe, sier Thommesen.

Leder for kommunikasjonsstaben i Politidirektoratet, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, er glad for anerkjennelsen.

- Dette er utrolig gøy! Politiet har en klar målsetning om å være åpne, og vi har lenge hatt et ønske om å etablere en egen kanal. Når den nå er blitt en realitet er det selvfølgelig hyggelig å få anerkjennelse for arbeidet.

Hun forteller at Musk sitt eierskap i X gjorde det vanskelig for politiet å fortsette med plattformen.

- Vi så raskt at vi var prisgitt Musk sitt lune, og det var selvsagt ikke holdbart. Da X for eksempel plutselig skulle ha betalt for antall tweets, ble det veldig tydelig at vi hadde gjort oss avhengig av en kommersiell tredjepart. Slik kunne vi ikke ha det.

Med Politiloggen kan politiet både å ta eierskap til egne data og gjøre det mulig for innbyggerne å få informasjon fra politiets operasjonssentraler uten å gi fra seg persondata.

Politiloggen har også et eget informasjonsspor som kun går ut til pressen, via NTB.

- Pressen har lenge ønsket seg en bedre kanal for direkte kommunikasjon med politiet. Det ønsket kan vi bedre etterkomme med Politiloggen, sier Hilde Ebeltoft-Skaugrud.