Vil Trumps bøllete retorikk vinne eller skremme tvilerne? Enten vinner Trump presidentembete eller så vinner han valget for Harris. I månedene før valginnspurten har Harris’ og Trumps strateger lagt avanserte kommunikasjonsstrategier. Observert fra utsiden er det noen enkle og kjente strategier som bevist eller ubevist, danner kjernen i valgkampkommunikasjonen deres. Det vil avgjøre hvilke budskap som appellerer best til velgerne på oppløpssiden.  Trumps kommunikasjonsstrategi har helt enkelt handlet om tre ting.

All PR er god PR.

Oppmerksomhet, god eller dårlig, har vist seg å være er en velgermagnet. Det har vært sårt tiltrengt for republikanerne. De har overlatt partiet sitt til Trump i bytte mot stemmene han trekker. Dessuten har hyper-oppmerksomhet to heldige bieffekter. Den forstyrrer motpartens budskap og stadig nye oppmerksomhetsstormer blåser vekk gamle kriser.

Person er alt.

Man kan bli felt av én feil, men det ser ut som om velgerne tilgir og glemmer når skandalene kommer i hundrevis. Fra første stund har mediene jaget Trump, mens Trump har sluppet å jage etter journalistene. Mediene har løpt Trumps ærend med all oppmerksomheten. Personfokus appellerer tydeligvis mer til velgere enn faktisk politikk.

Skremselsbilder av alternativet.

Trump her gjort seg selv til hærfører for folkedypets kamp mot eliten i Washington DC. Hans fortelling er at uten ham i det ovale kontor vil USA blir overtatt av kriminelle innvandrere, amerikansk økonomi vil gå til hundene og verden vil stå på randen av krig.

På tross av Harris begrensende valgkamptid har hennes kommunikasjonsstrategi fremstått mer raffinert, men den kan også oppsummeres i tre punkter.

Vinne med sak.

I god demokrat tradisjon forsøker Harris å vinne velgere med kommunikasjon av konkrete poliske saker som skattelette for oppstartsbedrifter, økonomiske ordninger så flere kan kjøpe egen bolig og abortspørsmålet.

Kampen for demokratiet.

Også Harris maner frem skremselsbildene. Hun har ikke lat en eneste sjanse gå fra seg til å minne om at Trump fortsatt ikke erkjenner valgnederlaget i 2020, at Trump ikke tar avstand fra stormingen av Kongressen 6. januar 2021 og at Trump ikke vil forplikte seg til å godta 2024-resultatet. Hun terper på at Trump har autoritære ambisjoner, og det amerikanske demokratiet står på valg 5. november.

Håp og fornuft.

Med relativ anstendig ordbruk, fremtidshåp og ved å møte løgn og dårlig folkeskikk rolig og fornuftig, kan Harris sanke inn velgere, uavhengig av partitilhørighet, som ikke vil ha skolegårdens bølle som leder for landet. Dette er kanskje den klareste kommunikasjonsmessige forskjellen mellom Trump og Harris, og kan bli helt avgjørende for valgutfallet. Særlig i sluttfasen.

Trumps kommunikasjon og valgkamp er mer og mer uortodoks og skjer i økende grad for frihånd. Retorikken er stadig mørkere. Det hagler med fornærmelser og trusler mot enkeltpersoner og institusjoner.

Det synes klart at det blir Trump som avgjør valget. Spørsmålet er om han vinner velgere til seg selv eller sin motstander.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.