Kommunikasjonskonsernet Try mister Torgeir Micaelsen til politikken. Av kongen i statsråd i dag blir Michaelsen utnevnt som statssekretær for digitaliseringsminister Karianne Tung med oppstart 30. september.

  - Det er med en solid dose ydmykhet, men også fordi jeg mener jeg har mange ting å bidra med, at jeg har sagt ja til utnevnelsen som statssekretær i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, sier  Micaelsen til Kampanje. 

Utnvevnelsen skjer dagen etter at regjeringen la frem sin nye, nasjonale digitaliseringsstrategi, der Norge skal bli verdens mest digitaliserte land. 

- Gjennom de siste årene, har jeg fått jobbe tett på utviklere, tjenestedesignere og teknologer og gjennom dette sett hva som det er mulig å skape gjennom kode og gode brukeropplevelser. Nå blir jobben å bruke disse erfaringene og kompetansen til å skape positive effekter på samfunnsnivå, sier han. 

- Dumt å miste Torgeir.
Hos Try er det med blandede følelser man nå slipper Micaelsen. 

- Det er dumt å miste Torgeir. Han har vært i Try i syv år og har hatt ansvar for å bygge opp nye forretningsområder og særlig de siste årene med etableringen IT-selskapet Try Dig, der han vært styreleder og kundedirektør, sier administrerende direktør Sindre Beyer i Try-huset til Kampanje.

Micaelsen kom til Try for å bli med på selskapets PR-satsing, Try Råd, og har jobbet tett med Beyer de siste årene. Sammen har de to vært med på å bygge opp Trys PR-satsing til å bli ett av landets største byråer. De siste årene har imidlertid Micaelsen brukt mer tid på digitaliseringsreisen til Try-kundene.

Les også: PR-partner i Try Råd går til nytt selskap – vil heller jobbe med tech i Try Dig

- Vi har internt kalt Torgeir for Trys digitaliseringsminister. At han blir statssekretær i digitaliseringsdepartementet er derfor litt stats for oss, selv om det også er kjedelig å miste Torgeir, sier Beyer.

Selger seg ut av Try
I tillegg til styrelederjobben i Try Dig har Micaelsen også jobbet med investeringsselskapet Try Pluss, et selskap der Try-huset har lagt mange av sine oppkjøp og investeringer.

- Har dere rukket å tenke på en erstatter?

- Nei, saker som denne kommer alltid plutselig, sier Beyer.

- Micaelsen er partner i Try, hva gjør han med aksjene?

- Han har solgt alle aksjer og er ute som aksjonær i Try, sier toppsjefen i Try-huset, sier Beyer. 

Kranglet med Schanche
Det er ikke første gang Micaelsen vil bli å se i politikken. Den tidligere Ap-politikeren har lang erfaring på den politiske scenen med over ti år på Stortinget både som leder av finanskomiteen og som helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Det er med andre ord første gang Micaelsen får jobben som statssekretær.

Fra den politiske karrieren til Micaelsen er det nok mange som husker en episode fra 2003 da han som 24-årig Ap-politiker kalte Martin Schanche for feig etter at rallybilkjøreren ville trekke seg fra en skoledebatt. Schanche, som den gang representerte Fremskritspartiet, svarte med å klappe til Micaelsen. 

I 2019 ga Micaelsen seg i politikken for å satse på en ny karriere som gründer av sitt eget rådgivningsfirma, Aktiver. Planen var å jobbe med å få det offentlige til å bruke ny teknologi, men i stedet ble det altså Trys kunder som fikk glede av Micaelsens kompetanse.

Digitaliseringsdepartementet ble etablert kort tid etter at Arbeiderpartiet tapte kommune- og fylkestingsvalget i 2023 der Norge for første gang fikk sitt eget departement for digitalisering og med Karianne Tung som digitaliseringsminister.

- Jeg tror det er veldig bra at man får inn en statssekretær som har jobbet mye med tekniske spørsmål og har erfaring med digitalisering fra næringslivet. Det vil være en god erfaring å få inn i departementet, sier Beyer.

Micaelsen blir statssekretær i digitaliseringsdepartementet sammen med Gunn Karin Gjul (Ap). Anette Kristine Davidsen (Ap) har også fungert som statssekretær i departementet den siste måneden i en konstituert rolle. 

Det er ikke første gang en Try-r-rådgiver blir hentet til regjeringsoppgaver. I 2020 ble Mathias Fischer statssekretær for klimaminister Sveinung Rotevatn. 

Les også: Mathias Fischer forlater Try Råd – PR-rådgiveren skal inn i regjering