SVs stortingsrepresentant Andreas Skjalg Unneland gikk i siste uke av juli ut i Nettavisen og krevde ansettelsesstopp av kommunikasjonsrådgivere i staten. Forklaringen er at vi trenger flere lærere i skolen og varme hender i eldreomsorgen.
Dette utspillet er total skivebom fra Unneland. Vi må rett og slett kunne forvente mer av en folkevalgt stortingsrepresentant.
Les mer: SV-politiker foreslår ansettelsesstopp av kommunikasjonfolk i staten
Å innføre ansettelsesstopp av kommunikasjonsrådgivere i staten vil ikke gi en eneste ny lærer i skolen eller en eneste varm hånd i eldreomsorgen. Årsaken er særdeles enkel. Det er kommunene i vårt langstrakte land som har ansvar for bemanning i skoler og eldreomsorgen. Å innføre ansettelsesstopp i staten, uansett yrkesgruppe, vil ha null effekt i kommunal sektor. Dette vet Unneland og SV svært godt.
Forklaringen Unneland gir er at han ønsker kutt i byråkratiet. Vi er enige i at det er viktig at offentlig sektor og staten bruker vårer skattepenger på en best mulig måte for å levere best mulig offentlige tjenester. I dag er det om lag 2.000 som jobber med kommunikasjon i staten.
Unneland mener det holder med 1.000 til 1.500. Hva han baser dette tallet på, får han selv forklare. Unneland spør videre om det er «viktig at så mange i staten driver med Instagram og Podkast?» Det er fristende å spørre tilbake – hvorfor er SV på Instagram? Og andre sosiale medier? Svaret er opplagt – fordi du treffer målgruppene der.
Like sikkert som Stortinget stenger for sommeren, dukker kritikken av kommunikasjonsrådgivere opp. Denne gangen er det altså SV som vil skåre billige politiske poeng.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum gikk til frontalangrep på PR-byråene før Stortingsvalget i 2021. Nå har han innført tilnærmet yrkesforbud mot byråene i staten.
I dag utgjør antall ansatte som jobber med kommunikasjon omtrent én prosent av alle ansatte i staten. Hvorvidt dette er mye eller lite, avhenger av hvilke oppgaver de er pålagt å utføre.
Statens virksomheter jobber etter en kommunikasjonspolitikk som ble vedtatt i 2009. Den finnes i dag som en nedlastbar PDF på regjeringens nettside. Der står det at:
Målene for den statlige kommunikasjonspolitikken er at innbyggerne skal:
- få korrekt og klar informasjon om sine rettigheter, plikter og muligheter
- ha tilgang til informasjon om statens virksomhet
Politikken inneholder sentrale mål og prinsipper for statens kommunikasjon med innbyggere, næringsliv, organisasjoner og annen offentlig virksomhet.
Vi i Kommunikasjonsforeningen mener politikken inneholder mange gode prinsipper som underbygger de demokratiske oppgavene statens kommunikasjonsrådgivere har, og som er nedfelt i grunnlovens paragraf 100 sjette ledd: «Det paaligger Statens Myndigheder at legge Forholdene til Rætte for en aaben og oplyst offentlig Samtale».
Problemet med statens kommunikasjonspolitikk er at dokumentet er 15 år gammelt. Den lukter dessverre betydelige mengder støv. Formuleringer som «elektronisk kommunikasjon» minner om en annen tid.
Vi oppfordrer derfor SV til å ta ballen og utfordre regjeringen til en revidering av statens kommunikasjonspolitikk.
Vi bidrar gjerne inn i en slik debatt hvis SV tør å stille på den startstreken.
Kommentér