Navn: Jacob Mæhle
Alder: 31
Stilling: Byråd for finans
Aktuell: Ble tidligere denne måneden utnevnt til ny finansbyråd i Bergen kommune. Han kommer fra jobben som seniorrådgiver innenfor strategisk rådgiving, politikk og kommunikasjon i PR-byrået Kruse Larsen i Oslo.
- Hvor går årets ferie?
- Jeg har feriert mest i Oslo og litt i Frankrike. Der var jeg i bryllupet til to gode venner, før min kone og jeg toget ned til kysten for å spise oss på tvers av landet. En helt fantastisk tur! Samtidig er det viktig å ikke bli for godt ferievant, så jeg kombinerte ferien med å konstant være på telefonen med Folkeregisteret, jurister og journalister gjennom hele Frankrike-turen.
- Spiser du is for rikets sikkerhet slik Geir Pollestad oppfordrer til, og hva er i så fall favorittisen?
- Jeg spiser is når det passer meg, men forsøker å ikke tenke så mye på Geir Pollestad i ferien. Om noe, er jeg villig til å spise mer is for å få flere Martin Lægland-saker. I utgangspunktet mener jeg at øl er det beste i varmen, men det ryker jo til noen ganske plaine kuleiser med sjokolade og vanilje om sommeren. Er jeg i utlandet, er det Solero Exotic det går i. Konsekvent, og hver gang jeg finner den.
- Du har allerede svingt deg i den berømte svingdøren. Forstår du at noen mener det kan svekke tilliten til politikerne og er det noen grense for hvor mange ganger man kan man gå inn og ut av den døren?
- Ja, det forstår jeg absolutt at noen mener. Derfor er det også en velsignelse å komme fra et selskap som opererer med åpne kundelister, som gjør demokratisk kontroll mye enklere. Det viktigste er at man er ryddig, åpen og at man unngår rolleblandinger. Det har selvsagt vært eksempler opp gjennom årene på folk som ikke har klart det, men jeg har troen på at det er mulig å bytte side både én og to ganger på gode og ryddige måter. Men spør meg igjen om dere finner noen som har gått frem og tilbake fem eller ti ganger.
- Hvilken side tjener mest på disse overgangene og er svingdøren med på å svekke tillitten til bransjene?
- Det er fristende å si journalistene, he he. Men for å være ærlig er spørsmålet vanskelig å svare ut definitivt. Jeg har lært usannsynlig mye av å jobbe med det spekteret av kunder jeg fikk jobbe med hos Kruse Larsen, og jeg ville aldri vært kunnskapen foruten. Så er det ingen tvil om at kommunikasjonsbransjen har nytte av ansatte som skjønner politikk, politikere og politiske systemer. Av og til skulle jeg ønske at pressen også rommet flere ansatte som hadde erfaring fra politikk og kommunikasjon, men jeg regner ikke med å bli ansatt i VG med det første.
- Hvilken reklame fikk deg sist til å kjøpe et produkt og hvorfor?
- Jeg var på handletur i går og gikk rett i tilbudsfellen. Stekepanne til 557,- hos Kitch'n og gryte til 599,- hos Jernia. Men jeg trengte begge deler! Det er noe drit å flytte.
- Hva synes du om størrelsen på Elon Musk lønns- og opsjonspakke på 500 milliarder kroner, er det fortjent?
- Det er helt absurde tall, men jeg har ikke for vane å legge meg opp i hva private selskaper gjør med pengene sine. Skulle jeg ment noe annet, ville det vært at han burde betalt en liten straffeskatt for de pengene – men kun om de hadde gått til Bergen kommune.
- Hvilken app på telefonen tilbringer du mest tid på og hvorfor?
- Telefonen min sier at det er «Innstillinger», men det tror jeg skyldes at jeg har måttet dele en del nett i det siste. Ellers er det mail og kalender. Det høres trist ut, men det er vel bare sånn det er på grunn av jobb. Under de igjen kommer podkast-appene mine, Spotify og NRK Radio, som alle sammen leverer avbrekk og avkobling så ofte som mulig.
- Hva var bedre før?
- De økonomiske utsiktene i Bergen kommune, ølprisene og Vålerenga fotballklubb. Det siste går greit.
- Trenger vi en aldersgrense på TikTok og andre sosiale medier og hvor bør grensen settes?
- Alle instinktene mine sier nei. Jeg tror aldri vi kommer til å vinne over teknologisk utvikling uten å lære oss å tøyle den ordentlig. Samtidig er det ikke vanskelig som politiker å se hvordan sosiale medier treffer, påvirker og av og til også ødelegger barn. Jo mer grenseløse selskapene bak de ulike plattformene blir, jo mer tror jeg det er uunngåelig at vi må utstyre oss selv med strengere politiske virkemidler.
- Hva kan vi lære av Frank Løke?
- Se der, ja! Enda et eksempel på hva som var bedre før. Nei, jeg vet helt ærlig ikke. At man skal unne seg pizza i ny og ne?
- Endelig sommerferie, men hva gjør du for at feriedagen skal bli så perfekt som overhodet mulig?
- Er et sted som er varmt. Og da mener jeg helst varmt. Jeg takler det bergenske regnet bra, men Oslos kalde vintre er helt pyton. Ellers mener jeg feriedagene blir perfekte av å ikke legge for mange planer. Tilfeldighetene og gode venner har en tendens til å stå for de beste sommerminnene.
Kommentér