«Arendalsuka er Norges største runkering», proklamerte politisk nestleder Nils Forren i Senterpartiet, før han noen dager senere utdypet det hele på Dagsnytt18 fra Pollen i Arendal. Forren var ikke alene om å besøke Arendalsuka og uka bare vokser i omfang. Vi tror det er flere grunner til dette.

Arendalsuka er en sårt tiltrengt «mega-workshop». For Norge står overfor store endringer som vi må håndtere fort. En digital revolusjon, overgangen til et bærekraftig energisystem og en helt ny sikkerhetssituasjon. Dette har også vært de tonegripende megatemaene for Arendalsuka.

Vi har ingen andre møteplasser som bringer ledere fra vidt forskjellige bransjer sammen. NHOs årskonferanse ligner, men Arendalsuka er i en særklasse i Norge.

Så er det også noe med den fysiske møteplassen. Vi høstet mange gode EDB-erfaringer fra korona: mer hjemmekontor og færre jobbreiser. Men når pandemien nærmet seg slutten, spådde Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, en ketchup-effekt: «Behovet for å møtes, være sosiale, reise, utforske og oppleve nye ting har aldri vært sterkere», påpekte hun.

Det gikk troll i Devolds ord. Rene Teams-konferanser flyktet vi fra så snart vi fikk muligheten, fordi vi har et elementært behov for å møtes fysisk. Og ingen møteplass i Norge kan måle seg med Arendalsuka. Folk ønsker de fysiske møtene. Da vi møttes igjen etter covid skulle alle debatter streames, nå ser vi at det blir mindre viktig.

I en hverdag hvor debattflatene i tradisjonelle medier har blitt færre og kommentarfeltet i sosiale media stadig mer polarisert, har debattene og samtalene på Arendalsuka blitt viktigere. Ikke alle ledere kommer seg på Dax18, men i Arendal får de andre flater til å dele sine perspektiver.

Politikerne er ikke lenger de viktigste i Arendal. Det har vært en markant overgang fra Arendalsuka som politikk- og organisasjonsfestival, til en møteplass hvor privat næringsliv og offentlige etater og organisasjoner tar større og større plass. Små og store selskaper er nå fast inventar. Parallelt med veksten har det også blitt flere mindre møteplasser innad i Arendal. «Bobla Arendal» er blitt erstattet av mange mindre bobler, som igjen krever gode strategier for hvor man bruker tiden sin underveis. For det handler selvsagt ikke bare om å møtes. Som Ketil Raknes og Dag Wollebæk tidligere har vist i sin forskning, er det de ressurssterke aktørene som når mest frem også i Arendal - som i samfunnet ellers. Det betyr likevel ikke at andre, mindre aktører kaster bort tiden med å være i Pollen. For man skal lete lenge etter et annet sted hvor nisjeforeninger og enkeltpersoner kommer tettere på makta.

Dersom aktiviteten under Arendal skal være verdifull, lønner det seg å ha en konkret plan. Som deltager og arrangør må man «uppe gamet» ytterligere i årene som kommer. Den prosessen bør begynne allerede nå, med spørsmål som: Hva skal vi få ut av det, og ikke minst, hva må vi gjøre for å nå de målene?

Runkering eller ikke, Arendalsuka kommer nok til å vokse også neste år. Så hvis man skal gidde å reise sørover, bør man pakke sekken i god tid og allerede nå legge en god plan for hva man ønsker å få ut av dagene i Pollen.