Navn: Gaute Grøtta Grav

Alder: 45 år

Stilling: Leder informasjon og kommunikasjon Motvind Norge

Aktuell: Etter seks måneder på baken som kommunikasjonssjef i Motvid Norge har interesseorganisasjonen økt medlemsmassen betraktelig.
 
- Hvor går årets ferie?

- Jeg har ikke tid til ferie i år, det er for mye som skjer på vindkraftfronten nå. Men jeg har faktisk leid en leilighet til hele familien i Kragerø under Arendalsuka, slik at kone og barn får litt feriefølelse mens jeg dagpendler til Arendal de dagene.
 
- Motvind Norge kan nå rapportere om 2.000 nye medlemmer hittil i år. Hvorfor tror du motstanden mot vindkraft i Norge øker?
 
- Folk snakker sammen og lar seg ikke lure lenger. Historiene fra mennesker som har vindkraft i nærområdene sine er til skrekk og advarsel. Det går på alt fra fall i boligverdi til helseproblemer, fugledød og natursorg. Vindkraft er også en dårlig teknologi for energiproduksjon, og motstanden kommer til å øke fremover. Jeg tror mye kommer til å handle om energipolitikk, strømpriser og vindkraft mot valget i 2025. Og de partiene som faktisk bryr seg om hva folkehavet mener, vil tjene på det.
 
- Spiser du is for rikets sikkerhet slik Geir Pollestad oppfordrer til, og hva er i så fall favorittisen?
 
- Jeg slår et slag for Hennig-Olsen sin Soft Shake med sjokoladesmak. Dette er en perfekt «pappa-is», siden den kommer i et beger. Med fire unger er det sjelden man får spist en is uavbrutt, og da er det genialt å sette fra seg begeret mellom slaga. Fra jeg starter til jeg er ferdig med isen går den gjennom flere stadier: Først er isen for hard, så blir konsistensen perfekt etter noen minutter. Etter noen avbrudd er vi på et mer flytende milkshakenivå – før vi nærmer oss en tynn, romtemperert sjoko-suppe mot slutten.
 
- Hvilken reklame fikk deg sist til å kjøpe et produkt og hvorfor?
 
- Skulle ønske det var noe kulere, men jeg gikk på en TEMU-smell forleden. Kjøpte en del billig lys og lyd-utstyr som kan kobles til mobilen, og dette blir brukt når jeg dokumenterer i jobben. Til sitt bruk er det helt ok kvalitet, men jeg foretrekker å drasse med meg det ordentlige utstyret mitt – selv om det er noen kilo tyngre. I et bærekraftperspektiv har jeg utfordringer med TEMU, og skal forsøke å aldri handle der igjen.
 
- Hva synes du om størrelsen på Elon Musk lønns- og opsjonspakke på 500 milliarder kroner, er det fortjent?
 
- Jeg har tjent ok penger på Tesla-aksjer privat, så takk til Elon for det. Jeg følger med på det meste Musk driver med. Den karen der kan man si mye om, men at han får ting til å skje, det er sikkert. Jeg liker at han utfordrer både myndigheter og uttalte sannheter, selv om han går på snørra av og til. Som bitte liten investor ville jeg tenkt slik: Så lenge eierne sitter igjen med god fortjeneste, kan en av verdens rikeste menn også få godt betalt for jobben. Kjør på. Men at det norske oljefondet skal være med på denne galskapen? DET er noe annet.
 
- Hvordan synes du det norske spillmonopolet fungerer?
 
- Av alle kampsaker man skal involvere seg i, så er ikke spillmonopolet i Norge det jeg er mest engasjert i. Spillegalskap skal man selvsagt ikke tulle med, mange kjipe skjebner der, så sikkert bra det er regulert og ikke er for mange fristelser. Selv spiller jeg ferdigutfylt Lotto når jeg husker på det, jeg ser på det som en ekstra toppskatt. Hyggelig med grasrotandelen, og av til får jeg en tekstmelding om at jeg har vunnet 50 kroner.
 
- Hva var bedre før?
 
- MYE. Husk at jeg har brukt tjue år av livet mitt på å sende folk 100 år tilbake i tid, så jeg har litt erfaring med de greiene der. Jeg skal ikke bli helt amish her, men smarttelefonen er et stort skille. Jeg er spent på hva fremtiden vil si om oss når de ser tilbake på tiårene etter 2010. IQ’en går ned, vi leser dårligere enn før, vi produserer nesten ikke barn lenger, lista er lang over ting som ikke går så bra. Menneskeheten har peaket, virker det som. Og på toppen av det hele forsøker noen å fortelle oss at det er smart og miljøvennlig å sprenge bort norsk natur og fjell for å lage industrianlegg med vindkraft der. Vi lever sannelig i en merkelig tid.
 
- Trenger vi en en aldersgrense på TikTok og andre sosiale medier og hvor bør grensen settes?

- Jeg tror det er fornuftig. 18 års aldersgrense. Kjør på med Bank-id. Og så får de foreldrene som mener deres barn skal ha tilgang heller være rebeller og gi dem tilgang via sin egen Bank-id. Jeg elsker at skoler blir mobilfrie, og skulle ønske det var mindre skjermbruk. Jeg har lært at for eksempel barn med lesevansker kan ha utbytte av å bruke ipad, så det er ikke et totalforbud jeg er inne på.

- Hva kan vi lære av Frank Løke?

- Vi kan lære at det er mulig å få sponsa mye rart, om du bare jobber hardt nok for det. Vi kan også lære at janteloven lever i beste velgående her til lands. Jeg blir fortsatt imponert over hvor mye surt oppgulp folk kaster ut av seg i kommentarfelt og debatter om Løke. At Frank prioriterer som han gjør, og at han får så stor glede av å dyrke eget ego og sine prosjekter på den måten, er ikke noe jeg blir inspirert av – men jeg blir heller ikke provosert av det. Som deltager i Farmen Kjendis husker jeg Frank Løke som en person som var lett å forholde seg til, og som holdt avtaler med produksjonen. Det er kred i min bok.

- Endelig sommerferie, men hva gjør du for at feriedagen skal bli så perfekt som overhodet mulig?

- Selv om jeg jobber hele sommeren, skal jeg legge opp dagene slik at det går minst mulig utover resten av familien i fellesferien. Jeg starter å jobbe kl. 06:00 og driver på i tre timer. Så er det familietid, men er tilgjengelig for hastesaker på telefon. Når klokka nærmer seg 18-19 banker jeg inn kveldsøkta. Jeg er faktisk veldig glad i å jobbe i juli. Ulempen er at man ikke får tak i folk, men du verden så mye man får gjort når færre forsøker å få tak i meg også. Så nå gleder jeg meg til å få unna alt av arbeid som har stått på «to-do» lista siden i vinter og gitt meg dårlig samvittighet.