Den britiske popstjernen Charli xcx har hatt jerngrep på popkulturen i sommer med sitt nye album «brat» og hun ga demokratenes nyslåtte presidentkandidat Kamala Harris uventet medvind da hun erklærte at «Kamala IS brat» på meldingstjenesten X.

«Brat» er blitt definert av artisten selv som en jente som er litt kaotisk, som sier dumme ting noen ganger og kanskje har et sammenbrudd, men som fester seg gjennom det.

Trenden defineres også av den skarpe, grønne fargen som preger albumcoveret.

Sosiale medier-teamet til Kamala Harris kastet seg umiddelbart rundt og oppdaterte X-profilen sin med et forsidebilde som er sterkt inspirert av «brat». Nå flommer sosiale medier over av memes som kobler Harris til «brat» og Charli xcx på én eller annen måte og fenomenet går også sin seiersgang i amerikanske nyhetsmedier.

Arti director Sollin Sæle i New York-byrået Droga5 sier til VG at det er noen unge, smarte folk i PR-avdelingen til Kamala Harris som står for grepet.

- Det knytter positive assosiasjoner til Kamala. Enten man liker henne eller ikke, blir man glad av å se det. Man ler og smiler av Kamala som danser med grønt filter kombinert med en Charli xcx-låt. En låt mange liker. Det er kødd, men det er positivt, og det funker på hjernen, sier Sæle til avisen.

Emilie Nøss Wangen, daglig leder i Try Dig, mener grepet viser forskjellene på Harris og Trump.

- Det er vanskelig å se for seg at Trump kunne gjort det samme. Det er feminint og ungt, noe man ikke assosierer med Trump, sier hun til VG.