- For meg virker det som om Kjerkol har blitt bedt om å gå av mot sin vilje, så inntrykket jeg sitter igjen med er at Støre har kastet henne under bussen, sier Ole Berget i First House til Kampanje, like etter dagens varslede pressekonferanse der Ingvild Kjerkol gikk av som helse- og omsorgsminister.

- Hadde Støre noe annet valg?

- Det er en vanskelig sak for Støre, og han hadde fått mange utfordringer uansett hvilken beslutning han hadde tatt. Det skyldes konteksten med andre statsråd-avganger og partiets strategi, men det er nok mange som ville hevdet at saken kunne vært behandlet annerledes, sier Berget.

Han er partner og seniorrådgiver i First House og har mange års erfaring som strategisk kommunikasjonsrådgiver. Han har tidligere vært kommunikasjonssjef for Fremskrittspartiet og statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet.

- Av egen erfaring vet jeg at slike saker alltid er mer kompliserte og komplekse når man står midt oppe i det, og at ikke alt kommer ut i offentligheten. Denne saken må ses i sammenheng med at den inkluderer et annet menneske – medstudenten som har skrevet oppgaven med Kjerkol – noe som kompliserer håndteringen av saken ytterligere.

- Dere har ikke vært snille med henne
PR-rådgiveren synes Kjerkol var klar og tydelig i sin tale gjennom pressekonferansen fredag.

- Hun var gjennomgående på flere ting og særlig når det gjelder pressens oppførsel overfor medstudenten. Nå kjenner ikke jeg til hvordan pressen har forsøkt å komme i kontakt med medstudenten, men av og til synes jeg det er befriende med en statsråd som kommer med kritikk til pressen, om hvordan de agerer og håndterer komplekse saker, sier Berget.

Ingvild Kjerkol tok sin medstudent i forsvar da hun refset pressen for hvordan de har behandlet henne de siste månedene.

- Min medstudent er et vanlig menneske. Et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgaven min med henne fordi vi går lange turer i fjellet, jeg visste at hun kan gå langt og bære tungt uten å syte og klage. Det er gode egenskaper, sa en gråtkvalt Kjerkol på pressekonferansen fredag.

- Dere har ikke vært snille med henne. Så skam dere litt for det, avsluttet hun.

- Som sagt jeg kjenner ikke til detaljene om hvordan pressen har jobbet, men det er godt mulig at kritikken var rettmessig, sier Ole Berget til Kampanje.

Les også: Kjerkol refser pressen i avskjedstale: - Skam dere

- Tilliten står virkelig på spill
Berget oppfatter Kjerkol som tydelig på at statsminister Støre burde vurdert saken annerledes.

- Det synes jeg kommer tydelig frem. Dette er den avgangen jeg kan huske der den avgående statsråden indirekte har kritisert statsministeren mest. Og det inkluderer den forrige regjeringen med Erna Solberg og Støre sin nå. Det synes jeg var oppsiktsvekkende, og det kom meget tydelig frem at hun mener han har vurdert dette feil.

- Hvordan kan Støre reise tillit til sin regjering, etter nok en avgang?

- Støre står overfor en massiv utfordring i sitt eget parti, og ikke minst i sin egen stortingsgruppe, der det sitter flere avgåtte statsråder som helt sikkert føler seg urettferdig behandlet. Men den største utfordringen til Støre og norsk politikk er å gjenreise tilliten og omdømmet. Nå har det vært så mye utenom politisk støy – fra mange partier, men særlig under hans egen regjering - og tilliten står virkelig på spill. Og det er ikke en liten utfordring å måtte håndtere.