Navn: Peter Markovski

Stilling: Byråleder i Storm Samfunn

Alder: 42

Aktuell: I 2022 fikk Storm Samfunn med seg Peter Markovski som partner. I høst tok han over som byråleder. 

- Storm Samfunn mistet nylig Zaineb Al-Samarai og Julie Remen Midtgarden, som begge gikk til hver sin lederstilling, til henholdsvis Idrettsforbundet og politikken. Hva slags toppjobb sikter du mot?

- Det spørsmålet sier jo alt om hvor bra folk jeg jobber med og har jobbet med i Storm. Det kjedelige svaret er at byråleder i Storm Samfunn er toppjobben for meg nå. Men det er klart, hvis styrelederen i Manchester United ringer og vil ha hjelp til å få skikk på klubben igjen, får jeg jo litt å tenke på.

- Hva spiser og drikker du på julaften?  

- Ribbe og alt som hører med på en juletallerken. Og jeg er en sånn som gleder meg og lader opp til det måltidet helt fra morgenen av. Storfamilien er alltid bekymret for mengden svor jeg får i meg, det er vel en form for juletradisjon det også. 

- Om du skulle oppsummere 2023 med tre ord, hvilke ord ville du valgt og hvorfor akkurat de ordene?  

- Midtøsten og kunstig intelligens. Selv om Midtøsten jevnlig har vært på dagsordenen, ofte med negativt fortegn, i mange tiår, er det som skjedde i Israel 7. oktober og lidelsene i Gaza i tiden etterpå, så grusomt at det er vanskelig å ta innover seg. Vi vet dessverre ennå ikke når og hvordan dette tar slutt. Når det gjelder kunstig intelligens er det viktig å ikke bli historieløs, men det er i hvert fall vanskelig å komme på et annet teknologisk utviklingstrinn som så raskt har dominert debatten i absolutt alle bransjer og sektorer, samtidig som det diskuteres heftig i både familieselskaper og rundt lunsjbordet på jobb.

- Hvilken person har imponert deg mest i 2023?  

- Kathrine Thorborg Johansen. Ikke bare høres hun helt lik ut som Gro og portretterer henne ypperlig i «Makta», men hun og de andre bak serien har fått svært mange av oss til igjen å omfavne lineær-tv på søndagskveldene.

- Hvem får prisen for å være årets mest woke person, og hvem vil du kansellere? 

- Tore Strømøy var kanskje i overkant woke da han ville så vel at han glemte presseetikken. Og kanskje er det på tide å kansellere presidentkandidater i demokratiske land som er over 80 år?

- Hva er det beste (og verste) du har brukt KI-verktøy til i år? 

- Det beste jeg har brukt KI til var oversettelse av lengre tekster fra norsk til engelsk. Det å først kunne skrive fullt og helt på norsk, i stedet for å «tenke engelsk», gjør det mulig å jobbe mye mer effektivt. Og det verste er da jeg viste entusiastisk ChatGPT til svigermor da hun skulle skrive en 17. mai-tale. Ingen av robotens forslag var bra nok for den tidligere rektoren.

- Næringslivet tok tydelig standpunkt under invasjonen av Ukraina. Hvordan opplever du næringslivets engasjement i krigen mellom Israel og Hamas?

- Jeg har registrert at mange bedrifter, ledere og ansatte har et tydelig engasjement i denne saken. Og jeg har samtidig stor forståelse for at næringslivet og andre synes dette er vanskelig. Å fordømme grufulle angrep på sivile, flere tusen av dem barn, er helt selvsagt og ukomplisert å gjøre. Men bakteppet for krigen vi ser nå, er komplisert.

- 2023 har vært en endeløs rekke av politiske skandaler. Har din tillit til norske politikere svekket seg, eller har du fortsatt troen på våre folkevalgte? 

- Jeg har definitivt fortsatt troen på våre folkevalgte. Det er ikke utelukkende negativt at vi her i landet blir mer kritiske til de folkevalgte, så det er bare å heie på journalistikk som kan rokke ved tilliten på kort sikt – det styrker demokratiet og tilliten til systemet på lang sikt.

- Vibeke Fürst Haugen legger bak seg sitt første hele år som kringkastingssjef. Hvilket terningkast vil du gi henne? 

- Som NRK-sjef får hun terningkast 5. Som kommunikator og kriseleder kan jeg anbefale henne noen gode rådgivere i et mellomstort kommunikasjonsbyrå jeg kjenner godt.

- Hva gleder du deg mest til i 2024? 

- Det amerikanske presidentvalget! 

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2023 kommer du til å huske best? 

- I november arrangerte Storm et nettverksseminar for våre kolleger i kommunikasjons- og myndighetskontaktbransjen. Vi hadde invitert Magdi og Chirag fra Karpe til en samtale om å sette dagsorden. Å høre deres refleksjoner midt i det mest intense koket rundt deres Gaza-engasjement, i en intim setting med bare 30 andre, var veldig sterkt. På bildet er de sammen med min kollega Marius Parmann, som ledet samtalen.

 

Karpe på byråbesøk:

Den nye byrålederen i PR-byrået Storm Samfunn, Peter Markovski, drar frem dette bildet fra kamerarullen for best å oppsummere 2023. Det viser et seminar der byrået hadde invitert Magdi og Chirag fra Karpe til en samtale med Marius Parmann, byråleder Marius Parmann. Foto: Privat.