Ett nytt statsråd-sjokk slo ned i det politiske Norge i går ettermiddag og med bare en drøy uke igjen av valgkampen har Arbeiderpartiet gjort det enda verre for seg selv. Det slår Kampanjes valgkampjury fast.

- Konsekvensene for partiet er store og ødeleggende. Daytrading ved frokostbordet er så langt unna det Aps velgere driver med at det skaper en formidabel avstand mellom partiledelsen og velgerne. Dette vil møtes med vantro av Aps mest lojale velgere, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

Anniken Huitfeldt holdt i går en pressekonferanse om en habilitetsvurdering som lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet hadde foretatt i forbindelse med at hennes ektemann har handlet aksjer i norske, børsnoterte selskaper mens hun har vært utenriksminister.  Samtidig var Økokrim raskt ute med å slå lått fast at det ikke blir etterforskning av Huitfeldts ektemann. I tillegg gikk også Økokrim-sjefen og tidligere statssekretær under Stolteberg-regjeringen, Pål Løseth, ut erklærte seg inhabil.

Alt dette mener Fjellheim «er egnet til å skape en mistanke om at Arbeiderpartiet skjermes».

- En kan også stille seg spørsmålet om hvorfor Støre skjermer Anniken Huitfeldt, mens Ola Borten Moe må gå? Det kan bli stilt spørsmål ved om Støre beskytter Huitfeldt for å redde seg sjøl og regjeringen, fordi denne saken kan sette hele regjeringens fremtid på spill. Jeg er usikker på om de kan overleve dette, sier Fjellheim.

Les også: Valgkampjuryens dom etter TV 2-debatten: - Har prikket inn debattformen

- Fullstendig ødeleggende 
Også jurylederen for Kampanjes valgkampjury er oppgitt.

- Habilitetssaken eller sakene er fullstendig ødeleggende for valgkampen til Arbeiderpartiet. Det må være fortvilende å være lokal tillitsvalgt og forsøke å drive valgkamp nå, sier juryleder Terje Svabø.

Svabø mener det mest bekymringsfulle er hvordan disse sakene skaper «en avstand mellom de som styrer og de som blir styrt.»

- Dette er en verden de aller, aller fleste av oss ikke kjenner til. Inntrykket som skapes er at her sitter det en helt egen klasse, sier Svabø.

- Orker ikke mer rot
Som for lokalpolitikerne og kanskje også velgerne, begynner også enkelte av jurymedlemmene å få kvota full.

- Jeg orker ikke mer rot og politikere som ikke har helt orden på tingene sine. Jeg er matt og lei og tenker at det er vel også velgerne, sier kommunikasjonsrådgiver og daglig leder i Zynk, Guri Størvold

Men et lite lyspunkt for Arbeiderpartiet, er at Størvold er usikker på om dette vil støte enda flere velgere vekk fra Arbeiderpartiet som allerede sliter på meningsmålingene.

- Jeg tror ikke saken vil endre så veldig mye fordi inntrykket av at man ikke har helt kontroll på habilitet i denne regjeringen, det inntrykket sitter godt fra før. Men saken er ikke bra og noen eksperter mener sakens innhold kan være verre enn i Ola Borten Moes tilfelle, men Støre har bestemt seg for at Anniken Huitfeldt skal overleve dette, sier Størvold. 

- Hvor forstyrrende er det for Aps valgkamp? 

- Veldig forstyrrende. Folk som skal stå på stand på samvirkelag og togstasjoner og drive valgkamp mister piffen. Nå må mange svare på spørsmål om «hva driver dere på med i Arbeiderpartiet?» i stedet for spørsmål om Aps politikk, sier Størvold.

Vil sende regjeringen på kurs
Kommunikasjonsforeningens leder Anne-Lise Mørch von der Fehr vil sende hele regjeringskollegiet på kurs

- Det virker som om de ikke har forstått alvoret ved å sitte i regjering. De burde hatt trening fra et børsnotert selskap så de hadde skjønt hvordan reglene er. En ting er at Huitfeld ikke visste, men det svekker tilliten til hele regjeringen og det politiske systemet. Jeg blir helt matt, sier von der Fehr og legger til:

- Dette kan svekke oppslutningen rundt valget. Den største og verste konsekvensen er at folk kan miste tillit til demokratiet vårt og slutter å bruke stemmeretten, sier von der Fehr.

- Slår mest tilbake på Støre 
Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg, mener saken er «krevende for regjeringen Støre».

- Den det slår mest tilbake på er Støre. Det er den fjerde statsråden som kommer opp i en slik situasjon som handler om rolleforståelse selv om det er snakk forskjellige saker.

- Hvordan vil det påvirke valgkampen?

- Vi vet at valgkampen i år har vært mer lokalt preget så det er ikke sikkert det får noen direkte konsekvenser. Det som er mest alvorlig er at folk får mindre tillit til politikere som gruppe, sier Aalborg.

Les også:  Her er den nye valgkampjuryen: - Støre har mistet evnen til å kommunisere med vanlige folk

Valgkampjuryen:

I årets valgkampjury, som ledes av Terje Svabø, finner en også Anne-Lise Mørch von der Fehr, Skjalg Fjellheim, Guri Størvold, Merethe Kloster og Berit Aalborg. Foto: Eivor Eriksen.