Navn: Nina Kraugerud Ertzaas

Alder: 49

Stilling: Områdedirektør for kommunikasjon i NHO

Aktuell: Ett år etter at Kraugerud Ertzaas ble ansatt i NHO, måtte hun håndtere det enorme medietrykket som kom som en følge av den «første striken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig.»

- Hvor går årets ferie?

- I år blir det ferie i Italia sammen med mann, barn og gode venner. Deretter på en leid hytte på Kråkerøy.

- Hvordan vil du oppsummere det første året ditt som kommunikasjonsdirektør i NHO?

- Spennende, lærerikt, gøy og hektisk. Det var ganske skummelt å bytte jobb. Det føltes nesten som å flytte hjemmefra etter elleve år som kommunikasjonssjef i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Men jeg har aldri angret på jobbskiftet, heller ikke da streiken i vår sto på som verst. 

Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere? 

- Da tar jeg med meg venninnene mine Solveig og Christine, og så inviterer vi min favorittartist Sivert Høyem til å synge for oss på Gressholmen. Har Sivert med seg kassegitaren, trenger vi ikke noe annet enn noen gode bobler i glasset. Det ville vært drømmeutflukten.

Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Det går helt fint. Folk må selv bestemme hva de vil spise, men for meg er det avgjørende at Mondelez ikke står på EUs sanksjonsliste. Men pass på at sjokoladen ikke blir liggende i sola.

Hva er årets PR-flause så langt i år? 

- Det er vanskelig å komme unna solbrillesaken til Bjørnar Moxnes. Her gikk alt galt, både da det faktisk skjedde, og i håndteringen etterpå. At han til slutt trakk seg, var uunngåelig. Får håpe det uansett blir mye overskyet vær for Moxnes del fremover, for det blir ikke lett å vise seg offentlig med solbriller på en stund. Men for Rødt blir det nå mulig å snakke politikk igjen i høsten kommunevalgkamp.

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill og ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

- Kunstig intelligens byr på enorme muligheter, men også store utfordringer. Jeg tror det er helt nødvendig med en viss regulering, og ikke minst oppdaterte EU-regler. Men utviklingen går i et enormt tempo, og det er vanskelig å få til en lovgivning som følger etter.

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Det må norske medier bestemme selv, men NHO er ikke det, og det er en helt riktig vurdering for oss. Anbefalingen fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal og bør veie tungt. 

Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- Jeg synes NRK er flinke til både å fornye seg, samtidig som de har et tilbud som når de fleste målgruppene. Innimellom kan jeg bli litt lei av å høre de samme nyhetene for femte gang på Nyhetsmorgen, men det er kanskje vel så mye et signal om at det er på tide å bytte kanal. 

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- Rammene for ytringsfrihet er det ikke noe galt med, men tonen i debatten på sosiale medier kan ofte være for hard. Jeg har stort sett hatt jobber hvor det ikke har vært naturlig å ytre meg så mye på sosiale medier, og det er nok heller ikke det verste å være en voksen dame i slutten av 40-årene. Men jeg skjønner at mange vegrer seg for å ytre seg, og særlig mange unge kvinner får uforholdsmessig og ufortjent hard medfart. Vi trenger deres stemmer. 

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?

- Nå vinner Haaland like ofte med landslaget som han gjør med Manchester City. Det hadde vært noe det!

 - Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?

- Shorts og dype utringninger bør spares til sommerferien. Holder en knapp på mer lange varianter på jobb.