Torsdag kveld gikk årets store politiske festival Arendalsuka mot slutten og det hele kulminerte med den store partilederdebatten på NRK som i år var tilbake i varmen på Kulturhuset i sentrum av Arendal. Der kunne partilederne fra de ni stortingspartiene møtes til det som er starten på den mest intense perioden i valgkampen.

Nå gjenstår det knappe fire uker frem til valgdagen den 11. september i årets fylkes- og kommunevalgkamp.

Debatten, som ble direktesendt på NRK1, ble fulgt med argusøyne av Kampanjes valgkampjury som sent mandag natt kåret Rødt-sjefen Marie Sneve Martinussen som en av kveldens vinnere. Hun ble belønnet med flere sterke femmere av juryen, Zynk-sjef Guri Størvold var imponert over debuten til den nye Rødt-lederen Marie Sneve Martinussen.

- Hun er tøff, energisk og slagferdig. Dette var en av de beste partilederdebutene jeg kan huske, sier Størvold.

Også politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, mener Martinussen gjorde en sterk figur.

- En finnmarking med direkte språk som folk forstår. Nesten like god som Svs Kirsti Bergstø, sier Skjalg Fjellheim fra Nordlys.

Dermed leverte Martinussen en svært solid prestasjon i sin partilederdebatt-debut. Denne gangen var det flere nye ansikter på scenen der både nevnte Martinussen og Arild Hermstad i Miljøpartiet de grønne (MDG) begge var debutanter. Men der Martinussen overbeviste, skuffet MDG-toppen Hermstad tilsvarende og en samstemt jury endte med terningkast 2.

- Han blir for usynlig også er det dumt å bli arrestert på direkten om at argumentet om leder i DN ikke er riktig, sier lederen av Kommunikasjonsforeningen, Anne-Lise Mørch von der Fehr.

Se intervju med Martinussen, Støre og Solberg her:

Solid fra Støre
Men også den hardt pressede lederen av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, gjorde det skarpt i kveldens debatt og fikk to femmere. 

-  Han er solid og trygg i alle temaer. Jevngod i duellen med Erna Solberg, sier lederen av Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø

Anne-Lise Mørch von der Fehr i Kommunikasjonsforeningen mener Støre stod for en av kveldens morsomste replikker da debatten kom i gang etter at en publikummer begynte å rope i salen.  

- Støre fikk hele salen til å le, men var kanskje litt varierende gjennom sendingen og i debatten. Men han er flink til å få Erna til å holde kjeft så han får snakke ut argumentene sine, sier von der Fehr.

Som for to år siden ble det også denne gangen forstyrrelser fra publikum. En ropende aktivist kunne høres i bakgrunnen under den direktesendte partilederdebatten på NRK torsdag kveld, men debatten fortsatte uten avbrudd etter at aktivisten ble eskortert ut av politiet.

Da klimadebatten kom i gang ba Jonas Gahr Støre om ordet på engasjert vis, men ble ikke sett mens han holdt hånden i været.

– Min hånd er ikke stusselig, sa han.

Partilederdebatt:

Fredrik Solvang ledet årets partilederdebatt fra Arendalsuka sammen med Atle Bjurstrøm. Solvang tok en selfie sammen med partilederne før det braket løs. Han og Bjurstrøm startet debatten med å grille politikerne om skandalesommeren. Foto: NTB.

- Solberg ikke i toppform
Dermed tok Støre en liten seier i tittelkampen mot Høyre-sjefen Erna Solberg. 

- Jonas Gahr Støre har lagt fra seg tåkepratet og forsvarer seg veldig godt ideologisk. Samtidig gjør Erna det mye dårligere enn hun pleier, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

- Å flyte på erfaring og rutine er ikke alltid nok. Traust fra Solberg, men hun er ikke i toppform i kveld, sier Skjalg Fjellheim i Nordlys,

Juryen endte til slutt på en firer for Høyre-sjefen som de siste dagene har hatt litt motbør. Debatten, som ble ledet av Fredrik Solvang og Atle Bjurstrøm, åpnet etter flere politiske skandaler denne sommeren med noen direkte spørsmål om habilitet og tillit rettet til blant andre Solberg. Det kom etter at Dagens Næringsliv publiserte tidligere torsdag en sak om hvordan Solbergs ektemann, Sindre Finnes, i 2023 engasjerte seg i hvem som burde sitte i offentlige styreverv, istedenfor dem Ap hadde gitt disse vervene.

Da programleder Fredrik Solvang ble på sitt mest intense, responderte Solberg på følgende måte: 

- Vet du hva? Sindre er en selvstendig mann, og jeg er grådig glad i ham. Han har vært medlem av Høyre i like lang tid som jeg har vært, og han har gitt masse innspill til oss, sa Solberg samtidig som hun innrømmet at det «ikke var lurt» av Finnes.

Aalborg mener videre at den relativt ferske KrF-lederen gjorde en fin innsats og fikk støtte fra Knowit-rådgiver, Merete Kloster.

-  Bollestad er engasjert om eldreomsorg og virker veldig folkelig, sier Kloster.

Slik trillet valgkampjuryen terningen på de ulike partilederne.

Partiledere Juryens dom: 
Jonas Gahr Støre (Ap) 5
Marie Sneve Martinussen (Rødt) 5
Erna Solberg (Høyre) 4
Kirsti Bergstø (SV)  4
Sylvi Listhaug (Frp) 4
Olaug Bollestad (KrF) 3
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) 3
Guri Melby (V) 3
Arild Hermstad (MDG) 2

Juryens arbeid vil som alltid ende opp med en kåring av det partiet juryen mener har gjennomført den beste valgkampen i 2023 og det er på langt nær første gang Kampanje vil utrope et av partiene til «Årets valgkampvinner». Det har Kampanje gjort helt tilbake til 1980-tallet.

Her kan du se noen av vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2021: Ap
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet
2005: Arbeiderpartiet
2003: SV
2001: Ingen vinner kåret
1999: Fremskrittspartiet
1997: Kristelig Folkeparti
1995: Arbeiderpartiet