I helgen ble det slått stort opp i alle landets aviser at Rødt-lederen, Bjørnar Moxnes ble tatt for brilletyveri på Oslo Lufthavn Gardermoen på fredag. Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.  Til VG, som kjørte flere saker i løpet av helgen, sier Rødt-lederen at frykten for å bringe skam over partiet gjorde at han ikke leverte tilbake de stjålne solbrillene. Det har Moxnes uttalt i etterkant til VG.

Saken har engasjert hele Norge, og kunne vært unngått mener noen av landets fremste PR-topper. 

- Utviklingen gjennom helgen har vist hva som kan skje hvis alle detaljer i en vanskelig sak ikke kommer frem med én gang. Mediene kommer stadig med nye opplysninger, og Moxnes mister kontroll over saken. Hvis detaljene ikke hadde kommet frem litt etter litt, ville den kanskje blåst raskere over. Nå bidrar Moxnes egen håndtering til å gjøre saken mer alvorlig, og jeg tror han vil slite med det en stund fremover, sier daglig leder i Storm Samfunn, Julie Remen Midtgården til Kampanje.

- Dette er så vondt 
Partner og medeier i Apriil PR, Trond Albert Skjelbred er enig, og mener at det «er åpenbart for alle, også Moxnes selv, at han har gjort alle feilene som stort sett går an å gjøre i en slik sak.»

   Moxnes har fått en mastergrad i krisehåndtering i helgen. Dette er så vondt, at du aldri vil komme i en sånn situasjon, eller gjøre det du kan for å ikke komme i en slik situasjon igjen.

Han mener at Rødt-lederen burde vært ærlig med sine kolleger og journalistene fra første stund.

- Å fortalt hele historien. Pressen vet gjerne mer enn du tror. de har ubegrenset med midler og kan kjøre på til alt er avdekket. VG journalistene ringte alle lokalpolitikerne Norge rundt og spurte hva de mener om saken. En var kjapp med å si at de må kalle inn til et ekstraordinært møte. Det ville vært klokt. De må bli ferdige med denne saken. Har de tillit til ham eller ikke. Det er null eller en, sier han. 

Lærdom
- Tror du dette ender med at Moxnes må gå av som partileder? 

–  Jeg tror de har tillit, sier Skjelbred og legger til: 

– Alle har hørt om saken, og mange vil forbinde ham med solbriller en tid fremover, inntil andre saker dukker opp, for hvem husker Brenna-saken nå, eller askefaste fly på Island, spør Skjelbred.

PR-rådgiveren drar også en parallell til sommerens store idrettsbegivenhet Tour de France

- Moxnes har hatt en svært tøff inngang på sommeren, en virkelig tøff helg, men selv Lance Armstrong som ble tatt for dopingbruk i Tour de France blir nå brukt som ekspertkommentator i en dansk avis. Forskjellen på Lance og Moxnes er åpenbar. Lance angrer på at han ble tatt, mens Moxnes angrer på alt han har gjort og beklaget det offentlig, for meg er det en avgjørende forskjell. Rødt-lederen har heller ikke brukt anledningen i etterkant til å bagatellisere det, sier PR-toppen. 

Han er spent på hvordan reaksjonene vil være de neste dagene, og mener Moxnes kan dra nytte av erfaringen. 

– Det er fint om vi kan lære noe av slike saker. Moxnes kan fremover stille på kurs om krisehåndtering til toppledere, og fortelle hvordan du ikke skal håndtere en slik sak, hva som gikk galt og hva som var gode grep. Brenna og Trettebergstuen kan også stille på samme møte, sier Skjelbred.

- Det var en stor feil
Bjørnar Moxnes framstilte det først som en enkel forglemmelse. Senere forklarte han at han også hadde tatt av merkelappen og lagt brillene i bagasjen sin.

- Det var en stor feil, og det ga inntrykk av at det var en hverdagslig tabbe og forglemmelse, sier han til avisen, 

Heller ikke hans partikollegaer fikk hele historien servert, før den sto på trykk i avisene.

Lørdag kalte Moxnes til en pressekonferanse utenfor Sentrum Scene hvor han la frem hele historien.

– Jeg vil starte med å si at jeg er innmari lei meg og at jeg vil si unnskyld til alle som er involvert. Jeg er skuffet over at jeg ikke umiddelbart gikk tilbake og at jeg ikke umiddelbart gikk i detalj om forløpet fra første stund. Jeg ønsker ingen form for særbehandling og ønsker å svare på spørsmålene pressen har, sa han om det han også kalte sitt flaueste øyeblikk i hans liv. 

Kampanje har vært i kontakt med presseavdelingen til Rødt som sier de vil forsøke å komme tilbake til oss med en kommentar.