Navn: Trond Gram

Alder: 46

Stilling: Informasjonssjef i LO

Aktuell: Denne våren måtte for første gang informasjonssjefen i LO, Trond Gram, håndtere en streik. 

- Hvor går årets ferie?

 - Det blir interrail i Tyskland og Frankrike med familien og ferie sammen med gode venner.

- LOs medlemmer gikk ut i streik denne våren, men nå ser vi at prisstigningen og rentene spiser opp det som ble tidenes lønnsoppgjør. Hvor skuffende er det?

- Årets oppgjør var svært godt for norske arbeidstakere, og vi hadde ikke fått det resultatet uten streiken. Så gjenstår det å se hva inflasjonen ender på. Det er klart det vil være synd om det ender med reallønnsnedgang, men det er for tidlig å si.

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

- Jeg tar med meg familien min – kona, sønnen og dattera mi – på setra til svigermor og så spiser vi noe helt enkelt. Da må også hunden bli med, så det blir vel fire gjester. 

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Ja, det går helt fint, men man bør passe på at den ikke ligger i sola og smelter.

- Hva er årets PR-flause så langt i år?

- Jeg spurte mine gode kolleger og det ble hårfint mellom boikotten av Freia-produkter produsert i Norge og kjendisklinikken som skulle sørge for at kvinner ikke eldes som noe fra Rent-A-Wreck. Men den sistnevnte var vel i fjor, så da blir det Freia-boikotten.

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

- Jeg mener kunstig intelligens bør reguleres. Utviklingen går i et enormt tempo og det er viktig at vi sørger for å ha demokratisk kontroll. Norske myndigheter kan ikke regulere dette alene, og man trenger gode EU-regler. Problemet er at jussen alltid vil henge etter teknologien på dette feltet. Digitaliseringen og utviklingen av kunstig intelligens går mye raskere enn det er mulig for lovgivningen å følge etter. 

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Det bør være opp til hvert enkelt mediehus å ta den vurderingen, men det bør i alle fall være etter en grundig risikovurdering med tanke på mengden persondata som leveres ut. 

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- I det store og hele mener jeg NRK leverer godt på samfunnsoppdraget. Jeg skulle gjerne hatt litt mer ferske nyheter på Alltid Nyheter, der er det litt for mye repetisjon – og kanskje litt mindre reality. 

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- For slike som meg, «Mann 46», er ikke rammene for ytringsfrihet innskrenket, men jeg tviler ikke på at enkelte, som for eksempel unge innvandrerkvinner, har et smalere ytringsrom enn 46 år gamle menn. For enkelte tror jeg tonen i debatten, særlig på sosiale medier, gjør at man kvier seg for å ytre seg. Det er et problem. Samtidig registrer jeg at enkelte mener at de blir «kansellert» når de blir motsagt for provoserende eller dumme utsagn. Det betyr ikke at deres ytringsfrihet er innskrenket.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?

- Ja, jeg skulle gjerne sett en sak om hvorfor det er nødvendig for Haaland å fly eget privatfly til og fra landskamp. Det gjelder for så vidt ikke bare ham, men også andre rike menneskers overforbruk.

- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?

- Personlig har jeg ikke noe problem med at folk har shorts eller utringing, men mener for så vidt at man i møter med andre skal ha en viss respekt for andres grenser også. På arbeidsplassen møter man ikke bare kolleger, men også samarbeidspartnere, kunder og så videre. Det skal man alltid ha i tankene.

Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her.