Switch, et selskap som jobber for å skape bærekraftig utvikling, utvider satsingen sin med Switch Society. Fra før av driver Switch nettavisen Switch Nyheter. Bak Switch står tidligere Trigger-sjefen, Preben Carslen, og nå får han med seg flere av Norges fremste profiler og fagmiljøer innen bærekraftig mat, mote og sport «for å gjøre det gøy å endre dårlige vaner.»

- Vi skal hjelpe flere til å ta tak i egne uvaner, sier Preben Carlsen til Kampanje.

Switch Society skal være en interessedrevet møteplass for alle som vil endre uvaner, utvikle gode løsninger og lære seg å bruke dem i fellesskap Det er på områdene matsvinn, dårlige klesvaner og utstyrspress det først skal gjøres en innsats og til å hjelpe seg i arbeidet har Carlsen fått med seg kjente profiler Mette Nygård Havre, Ada Martini Strøm og Morten Thorsby.

- Det er mye sant i ordtaket «gammel vane er vond å vende». Undersøkelser viser at åtte av ti ønsker å ta mer bærekraftige valg, men det hjelper lite når syv av ti ikke vet hvordan de skal gjøre det. Switch Society skal skyte fart i bærekraftig atferdsutvikling ved å hjelpe flere med å ta tak i egne uvaner, utvikle bedre løsninger og lære å bruke dem i fellesskap, sier Carlsen.

Det er på områdene matsvinn, dårlige klesvaner og utstyrspress det først skal gjøres en innsats og profilene skal jobbe samme med organisasjonene Matvett, NF&TA og We Play Green.

Vil kutte matsvinn
Det første utviklingsprogrammet som rulles ut på Switch Society vil handle om å hjelpe folk med å kutte matsvinn. Myndighetene har et mål om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.

- I stedet for å vente til 2030, skal vi halvere matsvinnet til alle som deltar i Switch Food på bare 30 dager. Jeg har jobbet med å redde mat siden 2015 og vet hvor raskt man kan oppnå resultater ved å sette ting i system, få litt starthjelp og gode opplevelser underveis, sier Mette Nygård Havre. 

Hun står bak den frivillige opplysningstjenesten Spisoppmaten som til daglig kommuniserer med 130.000 følgere på Instagram og Facebook.

Tidligere toppmodell
Den tidligere internasjonale toppmodellen, Ada Martini Strøm, er med på satsingen Switch Fashion. Hun hoppet av modellkarusellen etter hvert som hun lærte mer om de negative sidene ved industrien og fikk nok av å reklamere for fast fashion.  Klesprogrammet Switch Fashion skal redusere de negative effektene av klesforbruket vårt.

- Ved å bruke klærne våre dobbelt så lenge, kutter vi utslippene fra eget klesforbruk med 51 prosent. Når vi vet at hvert femte klesplagg aldri blir brukt og at 2 av 3 plagg som kastes ikke er ødelagt, er det mye som tyder på at vi kan komme langt med et godt system, en dose kreativitet og ved å samle et fellesskap av mennesker som liker å leke med mote, sier Strøm.

- Utstyrspresset øker
Den siste profilen er fotballspiller Morten Thorsby. Han vil dempe utstyrspresset i idretten. I Norge kjøper vi sportsutstyr for over 20 milliarder i året, mest i verden.

- Fokuset på konstant fornyelse øker utstyrspresset i idretten. Det er det siste vi trenger i en tid hvor flere sliter med stram økonomi og klima- og naturkrisen kommer nærmere. Ved å engasjere oss i Switch Society skal vi bidra til å skape ren idrettsglede innenfor tålegrensene til både lommeboka og planeten, sier Morten Thorsby, fotballspiller på Union Berlin og det norske landslaget.

Initiativtaker Preben Carslen mener det er stort potensiale her på bedriftssiden.

- Ved å motivere ansatte til å etablere bedre vaner på privaten, kan man både øke engasjementet for virksomhetens bærekraftstiltak internt, samtidig som man kan dokumentere positive miljøeffekter ved å hjelpe ansatte med å redusere egne utslipp, sier han.

Carlsen var tidligere en svært profilert leder i PR-bransjen der han blant annet startet opp byrået Trigger med stor suksess. Byrået utfordret de etablerte byråene med sin kombinasjon av event, reklame og PR og laget flere prisvinnende kampanjer. Etter noen år i PR-bransjen gikk ferden videre til gründer- og medieverden hvor han blant annet startet opp nettavisen Good News og senere Switch.