I dag er det 100 dager igjen til valget. Valgkampen er i gang og den tydelige trenden er at regjeringspartiene har det blytungt på meningsmålingene, mens Høyre har en nasjonal oppdrift som sender partiet til de helt store høyder. Valgkampjuryen til Kampanje trekker frem Høyre og Venstre som to partier som er i godt driv, selv om valgkampen enda ikke har tatt helt fyr.

- Det begynner jo å nærme seg sommeren, skal vi ikke få noe ordentlig trøkk før i august, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

Les også: TikTok-Mehl slår både Erna og Jonas på sosiale medier: - Vedum bygger opp prinsessen sin

Bedt om å peke på et parti som ligger best an så peker en nærmest enstemmig jury på Høyre.

- Folk forbinder Erna med trygg styring, og jeg har en følelse av at partiet nå vil sementere den nasjonale politikken lokalt for de neste to årene. Høyre posisjonerer seg for å styre Norge i flertall sammen med Venstre og Fremskrittspartiet i 2025, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

Også Zynk-partner og daglig leder, Guri Størvold, holder en knapp på Høyre.

- Men de skal ikke ha mange saker som lakseskatten hvor de stiller seg på utsiden og havner utenfor. Det er mulig det flyr bra internt i partiet, men de kan ikke i for mange saker si at vi er ikke med og tar ansvar, hvis de skal ha troverdighet som et styringsparti, sier hun.  

Onsdag denne uken kom også nyheten om at Høyre forlot forhandlingene på Stortinget om Norges første, store havvindprosjekt, og nå krever at regjeringen kommer med et nytt forslag. 

Les også: Her er den nye valgkampjuryen: - Støre har mistet evnen til å kommunisere med vanlige folk

- Veldig tydelig:

Valgkampjuryen trekker frem Venstre-politiker Alfred Bjørlo som en politiker som markerer seg positivt så langt. - Veldig tydelig, lyder dommen. Foto: NTB.

- Et eneste stort gjesp
Med mai i bakspeilet er også alle landsmøtene nå avholdt og dermed har også den «lange» valgkampen startet, men valgkampjuryen mener landsmøtene denne gangen ikke ga de helt store sakene.

- Særlig Arbeiderpartiet og Senterpartiet burde brukt landsmøtene til å tydeliggjøre noen politiske prosjekter, men politikken vi fikk fra Arbeiderpartiet på landsmøte var jo et eneste stort gjesp, fortsetter Størvold. 

Av partier som kan være mest fornøyd med landsmøtene trekkes Arbeiderpartiet frem av leder i Kommunikasjonsforeningen, Anne-Lise Mørch von der Fehr. Hun mener de må få litt ros.

- Med så mye bråk det var på vei inn i det møte, sitter jeg likevel igjen med et inntrykk at det var trampeklapp for Jonas Gahr Støre. Jeg tror mange som ikke følger inngående med i det politiske sitter igjen med det inntrykket, sier hun.

Ny valgkampjury:

Årets valgkampjury har flere nye fjes. Fra venstre Anne-Lise Mørch von der Fehr, Skjalg Fjellheim, Guri Størvold, Knut Kristian Hauger, Merethe Kloster, Berit Aalborg og Terje Svabø. Foto: Eivor Eriksen.

- Samlet og klare til kamp
Også Venstre, med sitt tydelige standpunkt i saker knyttet til krigen i Ukraina og lakseskatten, trekkes frem.

- Venstre fremstår som samlet og klare til kamp, sier juryleder Terje Svabø som til daglig jobber som rådgiver i sitt eget selskap, SvabøVersto.

- Jeg har heller ikke lyst til å slippe Venstre som favoritt så langt, sier Aalborg.

Juryen trekker også frem Venstre-politiker Alfred Bjørlo, stortingsrepresentant for Sogn og Fjordane, som en politiker som markerer seg på flere saker, blant annet på lakseskatten.  

- Han har jobbet lenge med å bygge opp igjen Distrikts-Venstre og har fått en liten nestorrolle for en ung generasjon med Venstre-politikere, sier Aalborg.

- Han er veldig tydelig og fremstår som den tydeligste næringspolitikeren vi har nå i tillegg til Jan Christian Venstre, sier Størvold.

Kampen om byene
Noe av spenningsmomentet i årets lokalvalgkamp er ordførerkampen i de store byene Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Bodø og Tromsø. Arbeiderpartiet er hardt presset av Høyre i flere av landets største byer og juryen som i begynnelsen av mai trodde det spøkte for Arbeiderpartiet i alle de store byene, tennes det nå noen lys.

- Jeg tror Oslo er en av de byene der Arbeiderpartiet kan klare seg relativt godt i forhold til andre byer. Høyre er ikke så godt skodd i hovedstaden, sier Berit Aalborg i Vårt Land.

Også i Tromsø ser det lysere ut for Arbeiderpartiet, og med meningsmålinger på rundt 25 prosent er partiet større enn Høyre.

- I Tromsø ligger Arbeiderpartiet veldig godt an. Ved siden av Oslo er Tromsø den byen der partiet har en reell sjanse til å beholde makten. De har en veldig populær ordfører i Gunnar Wilhelmsen, sier Fjellheim.

- Er det noen storbyer som er tapt allerede for Arbeiderpartiet?

- Bergen og det ser ikke veldig bra ut for Ap i Trondheim heller. Nå ser det ut til at Høyre kan ta Stavanger også, sier Aalborg.

Juryens arbeid vil som alltid ende opp med en kåring av det partiet juryen mener har gjennomført den beste valgkampen i 2023 og det er på langt nær første gang Kampanje vil utrope et av partiene til «Årets valgkampvinner». Det har Kampanje gjort helt tilbake til 1980-tallet.

Her kan du se noen av vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2021: Ap
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet
2005: Arbeiderpartiet
2003: SV
2001: Ingen vinner kåret
1999: Fremskrittspartiet
1997: Kristelig Folkeparti
1995: Arbeiderpartiet