Det har gått så langt at vi ikke legger merke til hvor ofte det brukes. Det bare er der, som en integrert del av språket vi snakker og skriver hver dag. Når vi skal beskrive helt vanlige folk og deres hverdagsliv. I framtida vil vi se tilbake på hvordan vi holdt på, og spørre oss selv «hvorfor gjorde vi ikke noe med det?».

Det argumenteres med rette for at vi må slutte å snakke om bærekraft, men heller om de praktiske delene av å jobbe med bærekraft. Alle må bidra med sitt for at vi skal gå fra et bruk-og-kast-samfunn til å resirkulere, gjenbruke og å se på avfall som ressurser. I saker på Kampanje etterlyses det aktivisme, kompetanseløft og modighet til å utfordre kundens briefer for å unngå grønnvasking.

Kommunikasjonsbyråer og -avdelinger bruker språket til å flytte perspektiver og endre atferd. Da trenger vi språk som virker i den retningen vi ønsker å gå. Så hvorfor kalles da fortsatt alle kjøpere, selgere og brukere av varer og tjenester for FORBRUKERE? Et ord som opprinnelig stammer fra latinske «consumere» og kan oversettes med «å bruke opp ressurser». Utrykket ble innarbeidet i språket i en tid hvor begrenset tilgang til planetens ressurser ikke var en problemstilling.

Hva om kommunikasjonsfolk kunne bruke håndverket sitt, språket, til å gjøre verden litt mer sirkulær? Det står på Kampanje at annenhver nordmann ønsker seg brukte julegaver. Da er vel mange av oss også «ombrukere» eller «gjenbrukere»?

Det er mange som trenger hjelp av en kreativ bransje på jakt etter å utgjøre en forskjell. Det er gjort mye arbeid med forbrukerrettigheter, forbrukerinnsikt og forbrukeratferd. «Den bærekraftige forbruker» brukes som tittel på rapporter og arrangementer. Forbrukerne har egne tilsyn, ombud og råd, mens de som jobber med å redusere forbruket trenger hjelp.

«Forbrukertilsynet arbeider med å forebygge og stoppe ulovlig markedsføring, urimelige avtalevilkår og andre former for ulovlig handelspraksis rettet mot forbrukere.»

«Forbrukerrådet veileder forbrukere, og påvirker samfunnet i en forbrukervennlig retning.»

Hvis du vil gjøre noe annet enn å påvirke samfunnet i en forbrukervennlig retning, så kan du starte med å legge merke hver gang F-ordet brukes. Og bruke kreativiteten din til å finne alternativer.