Forrige uke var jeg på en prisutdeling i Universitetets aula. Den norske filmregissøren Deeya Kahn fikk en kulturpris for sitt utrettelig arbeid med å vise komplekse problemstillinger og utfordringer samfunnet står overfor. Filmkunstneren ble hyllet med en tale som tok genren sin på alvor: Talen var humoristisk med et godt anslag, omsluttet av kontekst og kunnskap bygget rundt kunnskap om samfunnet, ble den formidlet med trygghet og ydmykhet.

Talen gjorde akkurat det den skulle, satt prismottakeren inn i en global sammenheng, og tok til orde for hvorfor og hvordan hennes arbeid styrker demokratiet.

Noen er født med store retoriske og språklige gaver. Resten av oss trenger hjelp. Det går mot en ruskete høst; urolige tider varsles, og kampen om publikums oppmerksomhet tiltar.

Inspirert av talen forrige uke, følger her syv spørsmål du bør stille deg, og svare på, slik at du er bedre rustet når neste budskap skal leveres.

Om du er genretro eller ei: Å rydde opp i budskapene dine, og hva du skal med dem, er alltid lurt å prioritere.

Hva skal du si?

Prøv å formulere tre linjer som er hovedbudskapet ditt. Det rydder hjernen og hjelper deg å prioritere.

Hvorfor skal du si det?

Hvorfor er det viktig for deg å si det du gjerne vil si? Er det viktig for jobben din? Er det fordi du brenner inne med noe, er det fordi du er forbanna, eller er det fordi du er påkrevd av nærmeste leder å gjøre det? Finn ut hvorfor du gjør det du gjør.

Til hvem skal du si det?

Hvem vil du skal bli beveget, opprørt eller informert av det du skriver? Skriver du for læreren din eller for kolleger? For interessenter der ute i verden, mulige kunder, skriver du for aksjonærer? Hvor mye kan du regne med at folk kan om det du skal formidle i utgangspunktet?

Hvor langt skal du skrive?

Skal du skrive et debattinnlegg? En bok, et innlegg på Linkedin? Skal du skrive et forord, eller en tale? Skal du skrive en e-post? Det er en grunn til at du hadde genrelære på skolen, men det betyr ikke at du ikke kan bryte genre om du vil det.

Hvordan skal du komme deg dit at du setter punktum etter siste linje?

Du må sette mobilen på flymodus. Og du må tåle å stå fast. Når du ikke finner den setningen du leter etter, så må du lage en annen. Du må være mer standhaftig enn du trodde du trengte. Så må du gi litt mer av deg selv enn det du hadde tenkt, og deretter må du tørre å bli ferdig.  

Og fremfor alt: Når skal du levere det fra deg?

Ting kan alltid bli bedre. Alltid. En del av hemmeligheten når du skriver er å gi seg i tide. Her er mang en lærer uenig med meg, men jeg fastholder det likevel. Skriv det ut og gå til neste punkt, som lyder:

Hvem skal du be lese det?

En kollega eller en venn. De kan brukes til mye. Gjør det selv om du synes det er flaut, og selv om kollegaen (god eller dårlig) kommer til å stryke og omformulere teksten. Huske at teksten er organisk: Den kan bøyes, omformes, legges ut og tas inn igjen.

PS: Og gjør som økonomen og styreleder i Anders Jahres Kulturpris, Jon Gunnar Pedersen, gjorde i aulaen forrige uke; tør å vise hva du kan og hvem du er i det du skriver, og våg å sette temaet du skal tale om i sentrum.