Jeg har lest alle kronikker og innlegg i aviser og sosiale medier rundt lanseringen av skjønnhetssalongen til Pia, Synnøve og Vanessa; Nomi.  Jeg er mamma til to jenter, en på fire år og en på fire måneder og jobber selv som kommunikasjonsrådgiver. Det at jeg er kvinne, at jeg er mamma og i tillegg ser det fra et kommunikasjonsfaglig perspektiv gjør at jeg blir oppgitt, sint og nysgjerrig.

Diskusjonene har hovedsakelig kretset rundt to ting, avhengig av medie og avsender: 

  1. Er dette en gjennomtenkt PR-strategi? Er all PR god PR?
  2. Bruken av ordet kvinnehelse i forbindelse med lansering av en skjønnhetssalong

Når det gjelder det kommunikasjonsfaglige mener jeg de gikk for en kortsiktig seier, mot det jeg personlig tror blir et langsiktig tap i omdømme. Det er enkelt å si nå, som de har trukket seg ut av hele prosjektet. Men det kunne jeg fortalt de allerede da pressemeldingen var skrevet og klar til utsending. La meg forklare hvorfor. 

Det er umulig å vite konkret hvilke vurderinger som ble gjort i forkant av utsending av første pressemelding, men med de sitatene må det ha vært en intensjon om å provosere. Jeg velger å tro at tre medievante damer må ha visst at dette vil skape debatt – men kanskje ikke helt den de forutså. Mange kalte dette «genialt» og en «utmerket PR strategi» for å få blest om en salong i en bransje som er strengt regulert og dermed ikke enkel å markedsføre. Og omtale fikk de – i bøtter og spann! Det var alle landets største aviser, alle mindre nisjeaviser og absolutt alle sosiale medier, men omtalen var langt ifra positiv.

Det de nemlig ikke har tatt med i beregningen er det aller viktigste i all kommunikasjon: samfunnsforståelsen og pulsen på samtiden! Dette skal lanseres på redaksjonelle flater side om side med kvinner som roper om mer penger til forskning rundt – og problematikk om - tema kvinnehelse, som endometriose, vuvalsykdommer og inkontinens. Det skal publiseres side om side med kronikker, innlegg og artikler om mental helse, skjønnhetspress, likestilling og at vi kvinner er lei av å bli målt etter utseende. 

Så, hadde det vært bedre å kalle en spade for en spade og bare unngått ordet i sin helhet? Ville det det blitt tatt bedre imot? Helt sikkert, men med de sitatene er jeg fristet til å si nei. Rekk opp hånda de som lot seg provosere av dem? For joda med ordet «kvinnehelse» ble det en enda større debatt og man kan jo på mange måter si at de har bidratt til å opplyse om hva kvinnehelse egentlig er (takk!). Som en venninne av meg så fint sa det «De flyttet oss enormt langt frem med sin dumskap.». 

Men det de ganske direkte sier med sitatene er at vi kvinner skal ikke eldes med noen synlige merker etter et levd liv. Alle synlige spor og sprekker skal fylles med silikon,  botox og fillers, og det skal strammes der det strammes kan. Det hele toppes med at man ikke synes det gjør noe å bli eldre. Det er jeg ikke overbevist om at de synes. Selvfølelse og selvtillit er to forskjellige ting. Er man komfortabel med å eldes vil jeg påstå at man har god selvfølelse og dermed ingen større behov for å fikse på det ytre. 

Jeg tror det var, i likhet med meg, utrolig mange mødre og kvinner som lot seg provosere av nettopp dette uavhengig av bruken «kvinnehelse». De er jo mødre til unge jenter selv – hvilke ideal er de med å skape og hvilken kultur er de med å fostre? Det er selvsagt ikke slik at hele skjønnhetstyranniet hviler på deres skuldre, men med mange følgere kommer det også en enorm påvirkningskraft og med det et ansvar. Et samfunnsansvar overfor de mange unge jentene og kvinnene som blir fortalt fra de står opp til de går og legger seg at de ikke er pene nok, slanke nok og gode nok. 

Det kan ikke være en forventning om at vi kvinner skal heie på andre kvinner ukritisk.

Jeg tror oppriktig mange av oss synes det er var skikkelig trist å se at noen kule damer som vi har heiet på, hører på podcasten til, følger på instagram og ser på tv-skjermen lånte ut sin merkevare for å fronte en skjønnhetssalong som nok engang eies av menn som skor seg på kvinners usikkerheter. Hele denne lanseringen gir et etterlatt inntrykk som i beste fall er at de fremstår som kyniske og verste fall som dumme. Og med kveldens full retrett er jeg redd det er det siste folk vil oppfatte de som! 

Som kvinne vil si til de at dette var skuffende: Do better! 

Som mamma vil jeg be de om å tenke seg to ganger om før de pusher et ideal som våre små jenter aldri kan leve opp til.

Som kommunikasjonsrådgiver vil jeg anbefale de å stille noen kritiske spørsmål før de låner ut ansiktet og merkevaren sin. Og for guds skyld få noen kommunikasjonskyndige til å lese igjennom pressemeldingen før den sendes ut. 

Les også: - Lanseringen av femstjernesklinikken ble i stedet en førsteklasses PR-tabbe