Jeg ser på NRK-nyhetene om Arendalsuka, og tenker at når politikere, statsråder, kommentatorer, spinndoktorer og deres hangarounds møtes til politisk festival i Arendal neste uke, blir spørsmålet hvordan man som festivaldeltaker kan vende hjem igjen med annet enn gøy, hygge og noen liter fatøl og diskusjoner i bagasjen. Jeg har vært der noen ganger, og skal dit igjen.

Mine observasjoner er at det mest folkelige med festivalen er at vanlige folk med alminnelige jobber ikke er der, fordi det hele er lagt opp som et hyggearrangement for den skravlende middelklassen. Kommer du, og er riktig heldig, får du kanskje med deg en selfie med Fredrik Solvang eller en statsråd som deltar på alt av de altfor mange arrangementene til å huske deg og det du hadde på hjertet. Arendalsuka er en god idé, men jeg tror at deltakerne har litt for ambisiøse forventninger med hensyn til hva de vil oppnå. Selv skal jeg diskutere klima og forbruk, men har ingen forventninger om at det endrer noe som helst.

Ser man på Arendalsuka med kommunikasjonsbransjens øyne, er arrangementet spennende og kjempegøy, men mest for dem som ikke har de store forventninger om hva man kan oppnå.

Det koster mer enn det smaker.

Noen kommer til Arendal for å endre folks holdninger, noen for å justere folks oppfatning, noen for å formidle ny kunnskap, noen for å belyse en spesiell problemstilling, noen for å markere sin posisjon eller bli mer synlig i samfunnsdebatten og noen kun for å hygge seg med kjente og kjendiser. Uansett hva som er formålet med deltakelsen, må man vite hva en ønsker å oppnå.

Uten en klar målsetting og helst kun ett konkret hovedbudskap, er det ingen vits å reise til Arendal. Still deg selv spørsmålene: Hva er hovedbudskapet ditt? Hva ønsker du å oppnå? Hvorfor tror du målgruppen kommer for å høre deg?

Når du har klargjort målsettingen og hovedbudskapet, er det viktig å vite hvem du ønsker du å invitere, og komme i dialog med. Hvilke nettverk vil du etablere, pleie eller vedlikeholde? Lag en liste over politikere, journalister, organisasjoner og virksomheter du ønsker å komme i kontakt med, og hvorfor du ønsker kontakt med akkurat disse. Inviter, men hvis ingen svarer «ja, jeg kommer» kan du like godt holde deg hjemme.

Hvordan skal du få oppmerksomhet? I Arendal kryr det av interessante debatter og mennesker som vil stjele oppmerksomhet fra deg. Hvordan skal du skape oppmerksomhet rundt akkurat deg og ditt budskap? Hva med å skrive en spennende og litt spissformulert kronikk i forkant av Arendals-uken? Hvordan skal budskapet ditt komme best til uttrykk? Skal du være avsender selv, eller skal du få en kjent samfunnsperson til å holde foredraget for deg? De færreste gidder å høre på en person som holder enetale om sin egen organisasjons fortreffelighet. Er budskapet ditt relevant og aktuelt kan du invitere en kjent politiker til å delta. Eller hvis du har mot kan du invitere en person som er uenig med ditt budskap, og på den måten skape en spennende debatt. Der intensiteten er høyest, kommer det flest.

Spør deg selv, og svar helt ærlig på om du som publikum hadde giddet å komme til et arrangement av din type på et bestemt klokkeslett når det samtidig pågår 25 andre interessante arrangementer? Er svaret nei, så ta en tenkepause og finn ut hvordan du kan gjøre arrangementet ditt mer relevant og spennende for publikum, evt. la være å arrangere, og heller gå på andres arrangementer og fremføre budskapet der.