Navn: Trine Skei Grande

Stilling: Mellom jobber

Alder: 51 (egentlig 52, men jeg mener at 2020 ikke teller)

Aktuell: Den tidligere kultur- og likestillingsministeren blir partner og rådgiver i Footprint fra januar.

- Hvordan synes du den nye medieministeren vår har klart seg i starten?

- Hun har gjort lurt i å lene seg på den mediemeldingen jeg la fram. Det går mye bedre i medie-Norge nå, utfordringene er globale og handler om mer kontroll over de store gigantene. Det blir en utfordring for henne å være på lag med EU i en regjering med Senterpartiet.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Vi pleier å ha koldtbord, med både ribbe, sild, rakfisk, min hjemmelagede leverpostei og gode salater. Lite stress, men mye kos. Jeg drikker ofte lettøl, for da kan jeg også ta en liten akevitt til. Det er min kvote når det er barn til stede.

- Har det blitt julebord på deg i år, eller satte omikron en stopper for festen?

- Jeg skal begynne i Footprint i januar, og vi rakk heldigvis en kjempehyggelig middag sammen, før det stengte.

- Hva slags terningkast gir du medieåret 2021 og hvorfor?

- Tro jeg vil gi det en femmer. Det har vært vanskelige arbeidsforhold i en tid med masse informasjon som skal formidles, diskuteres og stilles spørsmål ved. I tillegg har det vært litt tid til graving også. Men best av alt: Mediemeldingens ønske om flere lokalaviser i for eksempel Oslo har endelig fått følger og det er bra for lokaldemokratiet.

- Hva er årets beste og verste TV-øyeblikk?   

- Jeg er så lei mange av disse teite lørdagsprogrammene, men da sitter jeg heller ikke og ser på dem. Ellers må jeg si at jeg synes «Beforeigners» er fantastisk, mens jeg ler mest av «Sofa». Også synes jeg NRK har en fantastisk julekalender i år.

- Norske annonsører bruker fem milliarder kroner på innholdsmarkedsføring. Er det verdt det?

- Jeg tror kanskje de er bedre til å vurdere det enn meg, men det bekymringsfulle er jo hvor mye som går til gigantene - og hvor lite som bidrar til fellesskapet av disse pengene.

- Boikott eller bred dekning? Hvordan bør norske medier forholde seg til OL i Beijing og fotball-VM i Qatar til neste år?

- Jeg mener at problemer oftere forsvinner når de belyses, snakkes om og vises fram, enn når de snus ryggen til. Ellers så mener jeg at hovedproblemet er at demokratiene ikke har tatt seg sammen og tatt på seg ansvaret for å arrangere mer nøkterne arrangement for folk. Så vi kunne slutta med at diktatorer smykker seg med slike arrangement.

- Hvem bør bli ny NRK-sjef og hvorfor?

- Aner ikke, men vedkommende bør både forstå medier og en allmennkringasters rolle i en ny tid. Og nå må det sannelig være tid for en kvinne.

- Hvilke vaner skal du legge fra deg i 2021 og hvilke nye vil du ta til deg i 2022?

- Jeg skal begynne i ny jobb i januar. Etter 25 år i lederroller i politikken, skal jeg nå prøve med i en annen verden, så jeg har mye jeg må lære i 2022.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2021 kommer du til å huske best?

- Det er fra valgnatta. Det å kunne gi Guri en klem, og vite at partiet var i trygge hender. I tillegg viste valgresultatet at jeg ikke hadde forlatt et synkende skip. Det var en deilig følelse det.

Valgnatta:

Venstre gjorde det bedre enn flere forventet under valget ifølge Trine Skei Grande og for den tidligere statsråden og Venstre-lederen var valgnatt et av høydpunktene fra året som gikk. Her gir Skei Grande gir her den nye lederen av partiet, Guri Melby en god klem.