Den siste uken har en film med skuespillerne Janne Formoe, Ingar Gimle og Henriette Kornelia Kjørmo fått flere til å sperre opp både øyne og ører i sosiale medier. Der lirer nemlig skuespillerne av seg noen saftige gloser når de møtes på et supermarked i Kristiansand. «Din slutty sørlandshore» og «mannsjåvinistiske feite gris» er bare et lite utvalg. 

Målet er å få folk til å reflektere over hvordan man snakker til hverandre på nettet, og hvordan det ville høres ut i det virkelige liv.

- Jeg vet at en kampanje ikke kan redde verden, men jeg tror det kan være et lite bidrag i den store debatten med å bevisstgjøre folk på hvordan de oppfører seg bak tastaturet og ordlegger seg. De verste nettrollene tror jeg ikke det går an å forandre, men jeg tror det er en stor masse som egentlig er hyggelige mennesker med en god gammeldags folkeskikk i ryggen, men så skjer det noe med en gang de sitter bak et tastatur, sier regissør og initiativtaker Steffan Strandberg.

Konseptet til filmen er hentet fra den slovenske kampanjefilmen «Hejt SLOVEni, još ste živi !?» produsert av Buka 2021 Magazine og regissert av Predrag Ličina, og ideen til en norsk versjon kom fra Semir Mujkic, som er ansatt ved Abup - avdeling for barns og unges psykiske helse - Sørlandets Sykehus. 

Se filmen her (saken fortsetter):

- Veldig spesielt klima
Steffan Strandberg har hovedsakelig jobbet med dokumentarfilmer i 27 år og driver selskapet Come Back Films.

- Dette er på mange måter min første reklamefilm. Jeg pleier å si at det er en reklamefilm for god folkeskikk, humrer sørlendingen. 

For Strandberg ligger motivasjonen i å sette søkelyset på det han mener er en av truslene mot et liberalt, åpent demokrati, nemlig hatytringer.

- Verden kom til Kristiansand for noen år siden, og det har vært et veldig spesielt klima her på grunn av en del aktører som har vært veldig aktive med å spre netthets i sosiale medier, sier han.

Han vil ikke peke på noen bestemte aktører, men understreker at hatytringer kan oppstå i hele det politiske spekteret. 

- Den dynamikken kan oppstå der man minst venter det.

- Skremmer vekk unge folk
Filmen er finansiert med midler fra Cultiva, Sørnorsk filmsenter, Kristiansand kommune og Abup. I tillegg har en lang liste med organisasjoner og tilsyn bidratt med distribusjon av filmen i sine kanaler.

- Summen av dette er at filmen får en massiv deling ved at den blir delt på alle plattformer.

- Hvordan skal kampanjen leve videre? 

- Delmål én er at flest mulig skal se filmen. Derfor har vi lagt opp til strategien vi har her med mange organisasjoner. Delmål to er at den skal skape debatt. Derfor oppfordrer jeg alle støtteorganisasjoner til å bruke de kapasitetene de har til å ta fatt på de problemstillingene som er relevant for deres organisasjon og sette i gang noen offentlige samtaler.

I tillegg har fylkeslederne i samtlige politiske partier i Agder sagt seg villige til å jobbe med kampanjen ifølge Strandberg.  

- En av de største truslene med netthets er at det skremmer vekk unge folk fra å gå inn i politikken. Derfor er det viktig å få til et samarbeid på tvers av politiske ståsteder.

Ettersom filmen er laget i en rekke ulike versjoner og tilpasset både Facebook, Youtube, Tiktok og Instagram. Der har den så langt kommet opp i snaue 600.000 visninger.

Steffan Strandberg.jpg

Regissør: Steffan Strandberg har regissert filmen han håper skal være et bidrag i kampen mot netthets og hatytringer. Her er han på innspillingen.