Dagbladet skrev om «full forvirring» i forkant av Senterpartiets landsmøte fredag. Partileder Trygve Slagsvold Vedum var nemlig ikke til stede i Lillestrøm, der møtet finner sted, og pressen var heller ikke informert om hvor han var ifølge avisen.

Dermed fikk pressen heller ikke bilder av Slagsvold Vedum mens han holdt sin åpningstale.

Han befant seg nemlig på sin egen gård på Stange i Innlandet fylke, der han startet talen ved kjøkkenbordet med sin egen far som gjest- Deretter tok han turen ut i nærmiljøet med kamera på slep.

- Utrolig velkomponert
En formidabel landsmøtetale, var den umiddelbare konklusjonen fra TV 2s kommentator Aslak Eriksrud.

- Dette var imponerende. Det var en utrolig velkomponert tale. Hvis jeg skal gi en karakteristikk av framføringen, er det kanskje den beste landsmøtetalen jeg har sett, sa Eriksrud til TV 2 Nyhetskanalen etter å ha sett fremførelsen i levende live på gården til Slagsvold Vedum.

Det er nemlig ikke helt riktig som Dagbladet som skriver at pressen ikke var informert. TV 2 var til stede og kunne umiddelbart gå direkte med partilederen etter talen.

Overfor TV 2 tok Trygve Slagsvold Vedum selv æren for å ha kommet på ideen om å sende landsmøtetalen hjemmefra.

- Jeg kom på det mens jeg pendlet hjem, at det er mye lurere å dra det helt ned. Og så liker jeg møter med folk, og i en landsmøtesal tomt for folk, får du ikke den energien, sa Slagsvold Vedum til TV 2 etter talen.

Han gratulerte han også TV 2 med å ha funnet ut av Senterpartiets landsmøte-stunt «på egen hånd».

- Morsomt og klokt
Leder av Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø, er imponert over grepet. Han mener dette plasserer Trygve Slagsvold Vedum «et hestehode foran» i valgkampens startfase.

- Det knytter definitivt Trygve Slagsvold Vedum til den profilen han ønsker å ha. Han er for nærhet, for bygden, gården og det tradisjonsrike Norge, det motsatte av sentraliseringen. Dette var veldig morsomt og et klokt politisk trekk, sier han til Kampanje.

- Er du overrasket over at ingen andre har tenkt på noe lignende?

- Kanskje noen har tenkt på det og har forkastet det, men det blir noe eget når du har en gård. Det passer så veldig bra til de verdiene Slagsvold Vedum ønsker at Senterpartiet skal representere. Derfor er det mer naturlig for han å stå på gården, enn for Jonas Gahr Støre å stå i huset sitt, eller Lysbakken i leiligheten i Oslo sentrum.

- Genialt politisk grep
Også førstelektor ved Høyskolen Kristiania i Oslo, Kjell Terje Ringdal, som selv underviser i retorikk, mener Sp-lederen treffer blink.

- Han er en sjarmerende figur som utstråler varme til faren sin og gården sin. Han forsøker være nær folk, denne nærheten syns jeg kommer gjennom i talen. Det er imponerende at han gjør det på én tagning, han snakker fritt. Det blir oppfattet som autentisk og å være mer ærlig, sier han til Kampanje.

Slagsvold Vedum lager et mikrokosmos av den politiske verden, påpeker Ringdal. 

- Han gjør det store lite, og det lille stort. Et kjøkken er ikke bare et kjøkken, pappaen til Vedum er ikke bare pappaen til Vedum. Dette er et genialt politisk retorisk filmatisk grep. Han husker alt, han går fra kjøkkenet over jordet, hopper over gjerdet, går til lekeplassen samtidig som han snakker frittalende. Han forsøker å skape en kobling mellom hans politiske liv og seernes liv. 

Tradisjonen tro har Kampanje igjen samlet juryen som skal hjelpe oss i arbeidet med å kåre det partiet som gjennomfører den beste valgkampen. Også i år er det tidligere nyhetsanker i NRK og TV 2, Terje Svabø, som leder juryen.

Les mer: Valgkampjuryens første dom: - Vi har et helt vilt kort som vi ikke vet hvordan vil oppføre seg