Ettersom årets valgkamp i hovedsak blir digital, lanserer analysebyrået Analyse & Tall en nettside der alle kan følge den digitale valgkampen i form av tall og analyser. Det skriver analysebyrået i en pressemelding. 

- Når valgkampen flyttes fra fysiske menneskemøter til en kommersiell plattform endres også spillereglene. Vi vil gi både velgere og media mulighet til å se hvilke strategier politikere velger og hvordan dette tas imot av velgere, sier Håvard Lundberg, partner i Analyse & Tall.  

På nettsiden finner man oppsummerende tall og analyser for uken som har gått.

I forrige uke var det Frp og Høyre som overlegent lyktes i å skape mest engasjement i sosiale medier. Se oversikt her:

Kilde: Analyse & Tall

- En demokratisk utfordring
Bare i løpet av de siste seks ukene har 6746 innlegg blitt skrevet av politiske profiler på Facebook, og analysert på nettsiden. Totalt har disse mottatt 1,3 millioner reaksjoner 88.000 kommentarer og 66.600 delinger. 

Over 80 prosent av norske velgere har en Facebook-profil, og plattformen er ifølge Analyse & Tall den desidert mest brukte av norske politikere. Analysebyrået mener det er en demokratisk utfordring at Facebook er lite gjennomsiktig om hvordan algoritmene styrer hva brukerne får se av politiske innlegg.

– På Facebook er det andre spilleregler enn i en valgbod, på et husbesøk eller i en tv-debatt. Plattformen gir en unik mulighet for direkte og offentlig dialog mellom politikere og velgere, og mindre partier får også mulighet til å fremme sin stemme, sier Lundberg. 

- Men det er også utfordringer med å overlate vår viktigste demokratiske samtale til en kommersiell plattform uten redaktøransvar. Facebook vil at vi skal bruke plattformen mest mulig, og derfor premierer plattformen enkle budskap som setter følelser i kok hos mottakeren, avslutter han. 

Kilde: Analyse & Tall