Til høsten går det norske folk til valgurnene for å avgjøre hvilke partier som er best skikket til å styre landet, og tradisjonen tro har Kampanje igjen samlet juryen som skal hjelpe oss i arbeidet med å kåre det partiet som gjennomfører den beste valgkampen. Også i år er det tidligere nyhetsanker i NRK og TV 2, Terje Svabø, som leder juryarbeidet, og Kampanje har spurt juryen både om hvilke partier som har kommet best i gang og hva slags valgkamp vi nå får med all usikkerheten på både den rødgrønne og den borgerlige siden?  

- Fra velgernes ståsted så er det mer uoversiktlig enn på lenge. Det har lenge vært blokk mot blokk, men skal du i dag tegne hvem som får flertallet og hvem som skal samarbeide får du noe som ligner en barnetegning, sier kommunikasjonsrådgiver, partner og daglig leder i kommunikasjonsbyrået Boldt, Morten Pettersen.

Men uoversiktligheten til tross. Når det gjelder partiene med mest vind i seilene inn i valgkampen peker juryen nå på to partier: Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp).

- De to årene Sp har lagt bak seg siden sist kåring, så har de vært veldig flinke til å presentere seg selv og til å komme frem med sine saker. De ligger veldig høyt oppe nå, sier Berit Aalborg, politisk redaktør i Vårt Land og fast jurymedlem de siste årene

Pettersen peker også på Senterpartiet og berømmer partilederen kommunikasjonsferdigheten til partilederen, Trygve Slagsvold Vedum.

- Sp er et parti som i lang tid har sagt at vi driver politikk og ikke masse sånne kommunikasjonsgreier. Det er mulig det er fordi jeg er en sånn kommunikasjonsmann, men jeg aldri sett noen som er så flink på kommunikasjon og som prioriterer det så høyt, Men jeg lurer på hvor mye futt det er igjen.

- Er Sp for tidlig i form?

- Ja, men ikke bare for tidlig i form. De har vært i kanonform over veldig lang tid. Jeg lurer på om det er noe oppside igjen, sier Pettersen.

Valgkampjuryen:

Her ser du Kampanjes valgkampjury. Fra venstre Terje Svabø (juryleder), Therese Manus, Morten Pettersen, Knut Kristian Hauger, Jannikke Hannevik og Berit Aalborg. Skjalg Fjellheim er også med i årets jury. Foto: Eivor Eriksen.

- Ap har klart å stanse fallet
Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, trekker også frem Arbeiderpartiet. Partiet ligger på rundt 22 prosent på meningsmålingene med en Jonas Gahr Støre som stadig sjeldnere klarer å skjule smilet. 

- Ap var på vei ned under 20 prosent. De har stanset fallet og det er et resultat av en taktisk, politisk manøver der partiet har klart å absorbere distriktsopprøret. Arbeiderpartiet har tatt på seg Senterpartiets klær og til og med kaffekoppen har Jonas Gahr Støre tatt fra Sp-lederen, sier Fjellheim.

Nå mener Fjellheim partiet må levere sitt budskap og politiske slagord for årets valgkamp, om at «det er vanlige folks tur» med troverdighet.

- Støre er et merkevarproblem for Arbeiderpartiet. Han har den riktige retorikken, men spørsmålet er om han klarer å fremføre det med troverdighet og få gjennomslag hos Arbeiderpartiets tradisjonelle velgergrupper. Jeg er fremdeles i tvil, sier Fjellheim.

Berit Aalborg i Vårt Land mener likevel å se en annen Støre enn «rikmannssønnen» Støre.

- Det er første gang jeg har sett Støre så trygt på lag med de mindre byene og flertallet i Arbeiderpartiet. Jeg tror også det er veldig mange som mener Støre vil bli en veldig mye statsminister enn en partileder i opposisjon. Vi skal ikke undervurdere Støre denne gangen, sier Aalborg.

Klar for valgkamp:

Godt ut i landsmøtesesongen er landets politiske partier klare for innspurrten i valgkampen og partileder i Ap, Jonas Gahr Støre, med Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum i bakgrunn har grunn til å smile når Kampanjes valgkampjury drar igang den tradisjonsrike valgkampkåringen. Foto: NTB.

- Ikke avskriv Erna
Selv om det er Senterpartiet og Arbeiderpartiet som er dytten og som valgkampjuryen nå trekker frem, er det ingen som naturlig nok tør slå fast et regjeringsskifte til høsten.

- Erna Solberg er seig og god på valgkamp og vi så det for fire år siden hvordan trenden snudde i Arendal og alt gikk galt for Arbeiderpartiet. Får vi også en sommer der vi kan begynne å reise og det skapes et inntrykk av at vi er på vei ut av det helvete vi har vært i det siste tiden kan mye skje, sier Fjellheim.

Juryleder Terje Svabø kommer ikke unna abortspørsmålet som Sosialistisk Venstreparti brakte opp i valgkampen på sitt landsmøte og som Kristelig Folkeparti nå ser ut til å tjene noen livsviktige stemmer p. 

- Abort er overraskende i ferd med å bli en stor sak og det kan til og med føre til at Ropstad kommer over sperregrensen. Vi kan komme i den situasjonen at etter åtte år så vil Erna klare det en gang til, selv om det ikke ser slik ut nå, sier Svabø.

- Vanskelig å være i opposisjon
Leder av Kommunikasjonsforeningen Therese Manus mener koronapandemien stiller partiene over noen kommunikasjonsfaglige utfordringer som kan komme til å prege valgkampen.

- Pandemien har gjort det vanskelig å være i opposisjon og å være uenig. Man står opp mot tiltak samtidig som man vil vi skal samles om de tiltakene som gjelder for å komme igjennom pandemien. Det er en del saker og kritikk som under andre omstendigheter vill vært kraftigere, sier Manus.

Et annet sentralt poeng er hvor mye fysisk tilstedeværelse valgkampen vil tillate med fortsatt pandemi i landet eller om det blir en valgkamp som foregår på Twitter, Facebook og Snapchat.

- Forskning viser at politikerne i liten grad bruker sosiale medier for å sette agenda, men kommer politikerne til å gjøre det mer nå fordi det vanskeligere å treffe folk og reise rundt å drive aktiv valgkamp. Vil man bruke sosiale medier for å sette agenda? Hvor aktive kommer politikerne til å være på sosiale medier, spør Manus.

Strategisk rådgiver Jannikke Hannevik i teknologi- og designselskapet Knowit minner om at ingen av partiene var spesielt gode digitalt sist.

- Det blir interessant hva de kommer til å gjøre mer denne gangen, sier Hannevik.

-  Vil det være mulig for Trygve Slagsvold Vedum å cruise igjennom valgkampen og skryte av at han ikke er på sosiale medier denne gangen?

- Nei, det tror jeg blir vanskelig hvis man ikke kan drive så mye fysisk valgkamp. Men vi vet ikke hva som skjer og hva slags valgkamp vi får. Kanskje åpner det opp. Det kan være en motvekt også. Kanskje er folk lei av det digitale.

- Listhaug som et vilt kort
Som alltid er det eksperter og politikere som advarer mot den mest skitne valgkampen noensinne, blant annet Senterpartiets Marit Arnstad.

- Får vi en skitten valgkamp eller blir den moderert av pandemien?

- Vi har et helt vilt kort som vi ikke har oversikt over og det er Sylvi Listhaug. Vi vet jo ikke hvordan hun vil opptre i valgkampen. Jeg er veldig spent på hvilket nivå hun kommer til å legge seg på og ikke minst i forhold til immigrasjon, integrasjon og innvandring. Det er vel på det rene at hun har fått servert på sølvfat en del artikler i Aftenposten i forbindelse med vaksine med testing som hun kan komme til å utnytte. Men ingen av kjernesaken til Frp preger valgkampen så langt, da kan vi komme ti å få en skitnere valgkamp enn det vi har vært vitne til så langt, sier juryleder Terje Svabø.

Her er Kampanjes valgkampjury:

  • Terje Svabø (juryleder) er journalist og kommentator. Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.
  • Morten Pettersen er daglig leder og gründer av Boldt i Norge.
  • Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.
  • Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land.
  • Therese Manus er daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.
  • Jannikke Hannevik er strategisk rådgiver i Knowit.
  • Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder I Kampanje

Som tidligere er partiene av juryen blitt vurdert på evnen til å sette og håndtere dagsorden, fremsette sine budskap tydelig og med et forståelig språk, evnen til å mobilisere velgerne, opptreden i møte med velgerne - på alle plattformer, bruk av sosiale medier og samspillet mellom nye digitale flater og tradisjonelle medier, innsats i partilederdebattene, oppfinnsomhet - og til slutt smil og godt humør.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet