Nylig kunne Kampanje kåre Rødt til den digitale vinneren blant de politiske partiene hittil i årets valgkamp. Ifølge en analyse utarbeidet av digitalbyrået Knowit, har Rødt vært klart best i å vise tilstedeværelse på sosiale medier i sommer.

- Jeg synes egentlig det er helt utrolig at de andre partiene tillater seg å ta en sommerferie i juli, før stortingsvalg. Det er ingen som skal til OL som drar på ferie en måned før OL og slutter å trene en uke. Du er avhengig av å holde følgerne dine varme, sier Iver Aastebøl, pressesjef i Rødt. 

Han stiller i tirsdagens sesongpremiere av Kommunikasjonsforeningens podkast «Kommunikasjonspodden», sammen med programleder Eirik Bergesen, og Kampanjes valgkampjury-leder, Terje Svabø

Der blir blant annet Rødts sosiale medier-innsats diskutert. I månedene juni og juli hadde partiet hele 281 poster på sosiale medier. Nestemann på listen, SV, hadde på sin side 191. 

Les også: Rødt best i den digitale valgkampen - men Listhaug er Facebook-dronninga

- Det er bare å planlegge
På spørsmål om hvordan Rødt har tid og mannskap til å være desidert best på sosiale medier i løpet av sommeren, peker Aastebøl på at de følger en plan. 

- Det er jo ikke vanskelig, det. Det er bare å planlegge. Det er mulig en del av de andre partiene tenker at Facebook eller sosiale medier er en sånn ting de må få gjort i løpet av dagen, hvis det dukker opp en sak fra en nettavis de kan få ut, eller noe sånt. Mens vi har en standard på at vi lager en sosiale medier-plan, som skal ha to til tre poster på Facebook. Det skal være året rundt. Julaften er kanskje den eneste dagen vi poster bare en gang. Så vi planlegger og har en rytme på det. Det er ikke noe vanskelig når du kommer inn i det og legger opp hele arbeidet rundt det.

Han forteller at de ikke bare bruker «sosiale medier to måneder i året».

- Vi bygger relasjoner til følgerne våre hver eneste dag mellom valg også. Det tror jeg vi får veldig godt betalt for. Det er noe med de partiene som kommer sånn 1. juni i valgår, som en litt gammel, dårlig venn, og skal si «Hei, hei, det er meg, kan ikke du begynne å like forslagene våre nå, for nå er det valg igjen», mener Aastebøl.

Les også: Valgkampjuryen kårer Lysbakken til vinner: - Suveren, solid og replikksterk

- Noe annet en del partier gjør annerledes enn dere, er at de bruker byråer. Hva tenker dere om det, og hva gjør dere?

- På sosiale medier er vi et team på tre stykker, pluss masse politisk ansatte som bidrar på innhold. Jeg er veldig hands on: Jeg skriver en sosiale medier-plan hver eneste dag, med hva som skal ut, hva som skal i følgetekstene, hva som skal i kommentarfeltet. Så følger de andre opp det. På denne måten slipper vi kompliserte prosesser der manus må sendes til et byrå, og tilbake. Det går veldig raskt. Så gjør vi justeringer og diskuterer ukentlig: hva er erfaringen våre, hva funka og hva funka ikke. Og da får vi produsert mye, svarer Aastebøl.

Les også: Rødt taper når journalistene triller terningen: - Mediene bør gå i seg selv

Sesongstarten på fjerde sesong av Kommunikasjonspodden kan du høre her. Der kan du også høre Terje Svabø fortelle om Kampanjes valgkampjury og deres vurderinger så langt i valgkampen.