Det drar seg mot innspurten av valgkampen og neste mandag skjer det helt store når vi under Arendalsuka får den første store partilederdebatten på NRK mandag kveld. Meningsmålingene så langt viser at det er de rødgrønne som har mest fart, og mange tror nå Erna Solbergs tid som landets øverste leder står for fall.

- Løpet virker kjørt for Erna Solberg og hennes regjering. Det kommer til å bli en oppvask i partiet etter valget, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim og medlem av Kampanjes valgkampjury.

Men fortsatt gjenstår det en snau måned frem til selve valgdagen og mye kan fortsatt skje som kan forstyrre valgkampen til de rødgrønne. Denne gangen har derfor Kampanjes valgkampjury sett litt på den digitale valgkampen og hvilke partier som utmerker seg best i sosiale medier denne sommeren og i perioden juni og juli. Digitalekspert Jannikke Hannevik i Knowit, som har vært med i valgkampjuryen flere ganger, sier vinneren denne sommeren er partiet Rødt.

- Det vi ser er at valgkampen for alvor er i gang også i sosiale medier, og den som uten tvil skiller seg kraftig ut er Rødt. De er svært aktive og det i alle kanaler, sier Hannevik.

Knowit-rådgiveren sier det er på Facebook partiene er mest aktive, men venstresiden er også de mest aktive på Instagram. Digitalvinneren skårer også høyt på Twitter.

- Rødt er også soleklart mest aktiv på Twitter, sier Hannevik.  

- Og hvilket parti kommer dårligst ut?

- KrF kommer definitivt på jumboplassen. De er også kun aktive på Facebook.

Les også: FrP og SV i full annonsekrig - går i strupen på hverandre med nye reklamekampanjer

- Arbeiderpartiet tok sommerferie
Ser en på perioden april og mai under ett, og sammenligner den med perioden som ligger til grunn for denne analysen som er juni og juli, er det også tydelig at enkelte partier har tatt seg kraftig i nakkeskinnet.  Det kanskje minst digitale partiet av dem alle ved de siste valgene, Senterpartiet, har også fått opp dampen. Senterpartiet-lederen Trygve Slagsvold Vedum har lenge snakket om at kaffekoppen er hans Facebook, men inspirert av gode målinger og en statsministerpost kan det være Vedum har funnet litt ekstra digitale krefter. Som parti har Senterpartiet økt antall poster med 750 prosent i en kanal som Instagram.

- Hvem tok lengst sommerferie?

- Arbeiderpartiet har definitivt ikke holdt aktiviteten oppe med nedgang både på Facebook, Instagram og Twitter. Kanskje tok de en litt lang sommerferie ja, sier Hannevik.

Urovekkende må tallene til valgkampjuryen også være for partiet Venstre. 

- Det er det partiet som skaper minst engasjement. Til og med lavere enn KrF som har betydelige færre poster, sier Hannevik. 

Listhaug er Facebook-dronninga
Ser en på partilederne så kommer det også frem Rødts egen Bjørnar Moxnes har vært blant de meste aktive partilederne sammen med FrPs Sylvi Listhaug.

- Igjen ser vi de to ytterpunktene, men Listhaug har virkelig uppet gamet sitt og har en voldsom økning i aktivitet på Facebook. Listhaug er også den partilederen som skaper mest engasjement, men også Moxnes’ sine innlegg skaper høyt engasjement, sier Hannevik.

I går omtalte Kampanje også skittkastingen mellom SV og FrP på annonseplass og valgkampjuryens digitalanalyse har også sett på annonseringen til partiene og her er det Arbeiderpartiet, MDG og SV som har hatt det jevneste og høyeste trykket gjennom sommeren.

Samtidig er det et parti som går i motsatt retning hva gjelder annonsering, og det er igjen partiet Rødt.

 - Rødt kjører kun organisk, hvilket vil si at de ikke har betalt annonsering på sine poster. Det kan bety at de får god spredning ved at de har et høyt engasjement. Samtidig vil vi da si at det er dumt av Rødt ikke å ri den bølgen ved å putte litt penger på de postene som de åpenbart treffer med. Et par tusenlapper kan gjøre stor forskjell, sier Hannevik.

- De har jo ikke så mye penger, sier politisk redaktør Berit Aalborg i Vårt Land.

Neste gang valgkampjuryen er i aksjon er under Arendalsuka når den store partilederdebatten går av stabelen. Da skal juryen kaste sine første terninger på partitoppenes TV-opptreden.

Her ser du tabellen over antall poster på sosiale medier i løpet av sommeren (juni og juli). 

Parti Antall poster
Rødt 281
SV 193
FrP  133
Høyre 133
Sp 99
Ap 88
MDG 83
Venstre 63
KrF 30
Valgkampjuryen:

Her ser du Kampanjes valgkampjury med Morten Pettersen, Jannikke Hannevik, Terje Svabø, Berit Aalborg, Knut Kristian Hauger og Therese Manus. Skjalg Fjellheim var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Eivor Eriksen.