Tidligere politisk rådgiver og statssekretær, og sist partner i rådgivningsselskapet Footprint, Tord Dale, blir ny leder for bærekraft i Virke.

Han har vært statssekretær og politisk rådgiver i Helsedepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet i regjeringen Stoltenberg, og har også vært daglig leder for klyngeorganisasjonen Maritimt Forum.  

- Selv om det ikke var målet, har jeg vel jobbet med grønn omstilling siden jeg startet i Fiskeri- og kystdepartementet i 2012. Da kom vi opp med ideen om grønne oppdrettskonsesjoner. Jeg startet i Maritimt Forum høsten 2014, samtidig som oljeprisen gikk i bunn. Det traff naturligvis både rederier, skipsverft og leverandører hardt. Alvoret og behovet for en langsiktig omstilling av en tungt oljebasert økonomi ble virkelig tydelig, sier Tord Dale i en pressemelding.

Dale erstatter Camilla Skjelsbæk Gramstad, som begynner i en nyopprettet stilling som bærekraftssjef i Elkjøp Nordic. 

Les mer: Hun blir Elkjøps første bærekraftsjef: - De mener alvor

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, er glad for at Dale takket ja til å lede satsingsområdet.

- Åtte av ti nordmenn jobber i handels- og tjenestenæringen, og det vil bare bli flere. Det betyr at denne næringen er helt sentral for den omstillingen vi skal gjennom. Virke er og skal være en pådriver i arbeidet med å sørge for at norske virksomheter både omstiller seg og styrker sin konkurransekraft. Her kommer Tord til å spille en viktig rolle, sier Horneland Kristensen.

Virke mener omleggingen til en mer sirkulær økonomi er den store utfordringen – og muligheten – de neste ti årene for deres medlemmer i handels- og tjenestenæringen.

- Mot slutten av 2020 kommer Klimakur 2030 fra regjeringen, og neste år kommer den varslede sirkulærstrategien. Så kommer det en plan for tiltak på avfallsområdet. I tillegg ruller EU nå ut sin enorme pakke med både virkemidler og krav som næringslivet må forberede seg på. Dette vil påvirke virksomhetene i handels- og tjenestenæringen tungt, men potensialet er også stort. Jeg ser frem til å bidra til at Virkes medlemmer hevder seg i møte med tøff, internasjonal konkurranse, sier Dale. 

- De fleste virksomhetene i Norge har færre enn 20 ansatte. Det er her de fleste jobber og det er disse virksomhetene som leverer varer og tjenester til de fleste av oss. De har ikke råd til å holde seg med en egen bærekraftsavdeling, men viljen og evnen til omstilling er stor. Hvis vi skal lykkes må vi ha disse virksomhetene og de som jobber der med, fortsetter han.