Navn: Rolf Ellingsen Aaneland  

Stilling: Managing Director, MSL Norway

Alder: 42

- Dere avslutter året med gull i European Excellence Awards for arbeidet deres for EpiGuard, hvordan har 2020 vært for MSL?

- 2020 har vært et veldig bra år for MSL, og et år der vi både har fått flere nye kunder og nye, flinke kolleger. Det jeg er mest stolt over er at vi har fått bekreftet at forretningsmodellen vår fungerer også når om rammebetingelsene endrer seg så raskt og dramatisk som de gjorde i mars. Vi er tett på kundene våre, vi kan flytte ressursene våre mellom markedskommunikasjon og strategisk kommunikasjon, og vi ser at rådgivningen vår settes pris på av kundene våre, både i gode og krevende tider. På toppen av det ser vi at samarbeidet med de andre Publicis-byråene er virkelig i ferd med å finne formen.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Med flere små barn i familien er julemiddagene en salig blanding av kaos og høytid, og det blir ikke matro før riskremen er på bordet. Hos oss går det i ribbe, medister, juleøl og akevitt.

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2020?

- Dette har vært et dramatisk år med mange høydepunkter. Høies tale til ungdommen, Kongens tale til folket og Ernas pressekonferanse for barn er eksempler på fantastisk kommunikasjonsarbeid fra det offentlige Norge. Trumps mange desperate utspill vil også stå igjen som høydepunkt, dog med negative fortegn.

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Jeg er ikke så veldig god på å se serier, men har heldigvis en kone som insisterer på at jeg må få med meg litt. De episodene jeg har sett av The Crown var imponerende, men årets høydepunkt var at jeg endelig fikk sett den ti år gamle danske serien Borgen som ble lagt ut på Netflix tidligere i år. Den er virkelig helt fantastisk bra.

- Hva er årets kommunikasjonstabbe?

- Hurtigrutens famøse krisehåndtering i sommer og Hans Geelmuydens klønete ordvalg under mangfoldsdebatten er de første jeg kommer på. Likevel synes jeg at det aller flaueste er Facebook sin respons på kritikken som fremstilles i filmen The Social Dilemma. Her viser Facebook at selskapet verken forstår debatten eller samfunnsansvaret som følger med å ha milliarder av brukere over hele verden. Det virker som at Facebook fullstendig har gitt opp å holde orden i egen plattform, og at de nærmest ber om at politikerne skal ta ansvar for å regulere dem.

- Hva er det første du vil gjøre når koronakrisen er over, som du ikke kan gjøre nå?

- Da skal jeg samle hele teamet til en stor fest for å feire alt vi har oppnådd i 2020. Da skal vi sitte tett rundt et bord, spise, drikke og snakke i munnen på hverandre. På privaten skal vi bestille en utenlandsreise, og bruke penger på restauranter og andre som trenger en ekstra håndsrekning.

- Ble du overrasket over mangfoldsdebatten som eksploderte i sommer?

- Nei, i grunnen ikke. Mangfoldsproblematikken har ligget latent i bransjen vår i flere år, så det skulle ikke mer enn et par uheldige uttalelser for å sette full fyr på debatten. Jeg håper debatten forsetter inn i 2021, og da med enda mer fokus på hva bedriftene kan gjøre for å bli bedre. Jeg opplevde ikke debatten i sommer som spesielt konstruktiv i så måte.

- Sist gang ble det bompengeopprør og ulv, men hvilken sak tror du vil definere valgkampen neste høst?

- Akkurat nå er det Senterpartiet som er best posisjonert for å sette agendaen, så jeg holder en knapp på at både distriktsopprør og en mer nasjonalistisk agenda vil dominere valgkampen. Og siden Vedum også har gått høyt ut med et løfte om at staten ikke skal bruke PR-byråer, ser jeg heller ikke bort fra at vår egen bransje får mer oppmerksomhet i valgkampen. Jeg skulle gjerne invitert Vedum på en arbeidsuke hos oss for å lære hva et PR-byrå faktisk driver med, men mistenker at han ikke er spesielt interessert i å vite sannheten.

- NRK og serieskaperne har fått så hatten passer etter sin omgang med historien i «Atlantic Crossing», men var det innafor eller utafor å gjøre kronprinsesse Märtha til spesialagent i det hvite hus?

- Jeg synes ikke det er greit at serieskaperne bruker kjente personer og ekte hendelser, ispedd egne oppdiktede elementer. Historien om kongefamilien under andre verdenskrig burde være dramatisk nok i seg selv til at serieskaperne kan lage en bra serie av det, uten å måtte pynte på sannheten.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2020 kommer du til å huske best?

- Hadde noen sagt for ett år siden at sommerferien skulle gå til Jevnaker, hadde jeg aldri trodd på dem. Men, slik ble det i annerledesåret 2020, og det var en fin opplevelse for både store og små.

Rolf foto privat 980 674.png