Navn: Umar Ashraf

Stilling: Spesialrådgiver i kommunikasjon for Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser (Oslo universitetssykehus).

Alder: 35 år

- Hvordan gikk kaffen med Hans Geelmuyden

- Det gikk som forventet. Vi holdt en meters avstand. Kaffen var god. Samtalen var interessant og fin. Jeg tok med et eksemplar av boken «Hvit PR» til ham. Kunnskap er makt. Vi begge hadde et ønske om å gi norsk offentlighet det som var forventet av oss, en forsoning. Som en antirasist var det også viktig for meg å representere mine likesinnede som sindige, tilgivende, dialogorienterte og reflekterte personer. Det er slik jeg kjenner den antirasistiske bevegelsen. 

- Hva spiser og drikker du julaften?

- De siste par årene har min kone Mariam og jeg stått for både familiemiddagene og vennesamlinger. Vi lager alt fra bunnen. Det har gått i store buffeter med alt fra grillet lammelår og ovnsbakt glasert laks, til grillet kebab og chili chicken. Er det noe som kan slå ribba når det gjelder fett og kalorier, så er det vel mat med pakistansk og indisk vri. 

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2020?

- Mitt personlige høydepunkt er at vi endelig snakker om mangfold i medie- og kommunikasjonsbransjen. Jeg har jobbet med temaet i veldig mange år. I år er flere initiativ iverksatt, både i medieredaksjoner og i bransjeforeningene i kommunikasjonsbransjen. Derfor er høydepunktet #BlackLivesMatter, som førte til større bevissthet rundt rasisme og diskriminering. Det ironiske er at det også er bunnpunktet i 2020, hvor verden var vitne til at en tjenesteperson i et statlig maktapparat drepte en rasifisert mann på åpen gate.

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Den beste TV-serien må nok være «Casa Del Papel». Jeg så alle fire sesongene på et par uker eller noe. Dette var i begynnelsen av pandemien, første runde med strenge restriksjoner. Er også imponert over plottet og god skuespillerprestasjon av hovedrolleinnehaveren i «The Queens Gambit». Den verste TV-serien er litt vanskelig å peke ut, jeg har en tendens til å ikke fullføre dårlige serier. Jeg tror jeg så en halv episode av serien «Hollywood». Det var en slik en, hvor jeg ikke ble interessert i det hele tatt.

- Hva er årets kommunikasjonstabbe?

- Huff. Det er litt å velge mellom. Men det er spesielt ille å bli titulert som en PR-nestor, og så rote seg helt bort slik Hans Geelmuydeen gjorde før sommeren. 

- Hva er det første du vil gjøre når koronakrisen er over, som du ikke kan gjøre nå?

- Klemme. Jeg klemmer folk jeg liker. Er generelt sett en klemmer liksom. Etter å ha klemt på de nærmeste, vil jeg ta meg en ferie til langtvekkistan hvis forholdene tillater det.

- Ble du overrasket over mangfoldsdebatten som eksploderte i sommer?

- Ikke overrasket over at rasistiske utsagn forekommer i norsk samfunnsdebatt og i arbeidsliv. Norge 2020 har mange blogger og nettsteder som hetser og trakasserer etniske minoriteter og fremmer rasisme. Så nei, jeg var ikke overrasket. Jeg var mer overrasket over hvem som var avsenderen av de rasistiske uttalelsene, og den manglende forståelsen for hvorfor rasistiske nettsteder utgjør en trussel for minoriteter. Vi kan fint støtte ytringsfriheten, uten å være bidragsytere til rasistiske nettsteder. Men igjen, Norge 2020, selv vår regjering finansierer rasistisk nettsteder, så hvordan kan vi forvente noe mer av vanlige borgere?

- Sist gang ble det bompengeopprør og ulv, men hvilken sak tror du vil definere valgkampen neste høst?

- Jeg er redd det blir innvandring og integrering. Samtidig så håper jeg på mange måter at det blir det som preger valgkampen. Bare for å få synliggjort hvem som mener at flyktninger skal prioriteres basert på sin kristne tro eller ikke. Jeg har tro på at nordmenn flest er drittlei denne type symbolpolitikk, som klassifiserer menneskers behov for trygghet basert på deres personlige tro. Folk som flykter fra krig og vold, skal nå rangeres etter om de tror på Muhammed eller bare Jesus, om de er minoritetsmuslim, eller majoritetsmuslim. Kan vi ikke oppgi hvor mange vi kan ta imot, og la FNs høykommissær for flyktninger bestemme hvem som skal komme til oss?

- NRK og serieskaperne har fått så hatten passer etter sin omgang med historien i «Atlantic Crossing», men var det innafor eller utafor å gjøre kronprinsesse Märtha til spesialagent i det hvite hus?

- Jeg har opplevd denne debatten som bakgrunnsstøy i en del dager nå. Men kan ikke si at jeg vet hva dette handler om. Men jeg tenker at alt er innafor, hva skjedde med ytringsfrihet og kreativ frihet? Fint at noen ytrer sin uenighet og da. Jeg har ikke spandert min tid på denne serien enda.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2020 kommer du til å huske best? 

- Det blir bildene jeg knipset på ultralyd tidligere i høst – første gang vi så babyen vår. 

Julefeiring:

Det aller mest minneverdige bildet på kamerarullen vil Umar Ashraf holde for seg selv og familien. Her er bilder fra fjorårets julefeiring. Foto: Privat